
EU krever norsk ja til energidirektiv

EU setter hardt mot hardt og krever at Norge innfører det omstridte Fornybardirektivet. Hvis ikke, vil EU vurdere straffetiltak.
I et brev til energiminister Terje Aasland (Ap), datert 13. mars, skriver EUs energikommissær Kadri Simson at Norge må innføre Fornybardirektivet i pakken senest innen fem måneder.
Det vil si i midten av august.
Dersom dette ikke skjer, vil EU «vurdere nødvendige skritt», heter det i brevet, som først ble omtalt av nyhetsnettstedet Montel News.
– Urovekkende avstand
Irritasjonen i EU over at Norge somler med å innføre det nye regelverket på energiområdet har vokst betydelig.
Nå er det seks år siden EU innførte den fjerde energimarkedspakken, også kalt Ren energi-pakken, som Fornybardirektivet (RED III) er en del av.
– Avstanden mellom EU og EØS når det gjelder energilovgiving har vokst seg urovekkende stor. Dette har negative effekter for en rekke aktører i både Norge og EU, skriver Simsons i brevet.
Simsons sendte brevet, som NTB har fått innsyn i, bare dager etter at hun besøkte Norge i begynnelsen av mars. Også da skapte hun oppstyr da hun understreket hun at Norge må innføre Ren energi-pakken slik at reglene i EU og EØS blir de samme.
Nå skjerpes altså retorikken ytterligere.
Kan sette ut av spill
Ifølge EØS-avtalen er Norge og de andre Efta-landene Island og Liechtenstein forpliktet til å innlemme nytt EU-regelverk raskest mulig.
Dersom dette ikke skjer, kan EU vise til artikkel 102 i EØS-avtalen og sette hele eller deler av politikkområdet ut av kraft.
Fornybardirektivet er et av i alt åtte direktiver og forordninger i Ren energi-pakken. Direktivet er nå på høring, med høringsfrist 19. april.
Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet sier til Klassekampen at det ikke er sikkert at Norge når fristen.
– Vi kan ikke garantere at vi kommer til å ha behandlet direktivet innen de tidsfristene. De er veldig stramme. Vi må gjøre en grundig vurdering av om vi vil be om tilpasninger, sier Sæther.
(Artikkelen fortsetter under bildet).

Hurtigspor for vindkraft
I Norge har det vært stor motstand mot direktivet, som blant annet pålegger landene å opprette hurtigspor for utbygging av vindkraft på land.
I tillegg får EUs energibyrå Acer et større virkeområde.
Onsdag i forrige uke fikk energiministeren spørsmål i Stortingets spørretime om når Stortinget kan forvente å få fjerde energimarkedspakke til behandling.
– Vi går grundig gjennom dette nå og kommer etter hvert til å ta stilling til hvordan vi skal fremlegge dette for Stortinget. Jeg kan ikke si noe om når eller hvordan dette blir lagt fram, svarte Aasland.
Norge innlemmet EUs tredje energipakke i 2018, nesten ti år etter at den ble vedtatt i EU.