TV 2: Russere eier hytter like ved forsvarsanlegg i Bardufoss

Bildet tatt på Bardufoss militærbase under Nato-øvelsen Cold Response i 2022.
Bildet tatt på Bardufoss militærbase under Nato-øvelsen Cold Response i 2022. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russere som kan knyttes til president Vladimir Putins regime, eier hytter midt i et av Norges viktigste militære områder, ifølge TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanalen har kartlagt eiendommer i Nord-Norge som er eid av russiske statsborgere, blant annet en klynge med hytter ved Bardufoss. Hyttene er lokalt kjent som russerhyttene, ifølge TV 2.

I tillegg til Bardufoss flystasjon ligger også Hærens hovedkvarter og Forsvarets nasjonale landoperasjonssenter her. Området er også viktig for Nato.

* En av eierne er ordfører Igor Morar i Murmansk by. Han representerer Putins parti Forent Russland og har flere ganger uttrykt støtte til krigen i Ukraina.

Morar ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

* Viktor Saygin sitter i dumaen i Murmansk og har kjøpt tre av hyttetomtene i fjellandsbyen. Datteren står som eier av den ene.

TV 2 har ikke klart å komme i kontakt med Saygin. Etter først å ha sagt seg villig til å kommentere saken, har datteren hans ikke besvart kanalens henvendelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske sikkerhetsmyndigheter advarte så sent som i februar, da de la fram sine oppdaterte trusselvurderinger, mot økt etterretning fra Russland i Norge. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) påpekte blant annet at Russland vil skaffe seg eiendommer nær militære anlegg.

Slike eiendommer kan bli brukt til spionasje eller bli overtatt av russiske myndigheter i en krise eller krig, ifølge PST.