Røde Kors ruster opp til travel påske: – Vi venter stor aktivitet

Røde Kors er en viktig bidragsyter når uhellet først er ute i fjellet. De er forberedt på nok en travel påske. Bildet fra organisasjonens lavvoleir under påsken 2023 på Golsfjellet. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB
Røde Kors er en viktig bidragsyter når uhellet først er ute i fjellet. De er forberedt på nok en travel påske. Bildet fra organisasjonens lavvoleir under påsken 2023 på Golsfjellet. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelpemannskapene til Røde Kors gjør sine siste forberedelser til det de tror blir en hektisk påske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når uhellet først er ute spiller Røde Kors en viktig rolle i fjellheimen.

I år har hjelpeorganisasjonen nesten 1200 frivillige på plass i de travleste fjellområdene fordelt på 150 vaktstasjoner. Samtidig er det flere tusen i beredskap, klare til å rykke ut ved behov.

– Vi venter stor aktivitet i påskefjellet, og håper alle viser godt fjellvett, sier Røde Kors-president Siri Hatlen.

Vær oppdatert

Oppfordringen er tydelig, Røde Kors ber fjellfarende folk oppdatere seg på både skred- og værvarslinger. De melder om krevende forhold i viktige fjellområder i starten av påsken.

Snøskredvarsler i NVE, Emma Julseth Barfod, minner om at man ikke trenger å reise langt før man skal være litt ekstra varsom.

– Det er viktig å være klar over at å kjøre utenfor preparerte løyper nær skianlegg må vurderes på lik linje som når man er på topptur, sier Barfod.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødelig påske i fjor

I fjor ble det en dødelig inngang på påsken. Palmehelgen startet med flere dødelige skred i Troms.

– Ingen ønsker en inngang på påsken som i fjor. Heldigvis har skredfaren avtatt i nord denne uka. Men det er også litt krevende forhold i år, med økende skredfare på Vestlandet og i Telemark, så det er viktig å følge og ta gode turvalg, sier Røde Kors-president Hatlen.

Under fjorårspåsken bisto frivillige fra Røde Kors i over 500 situasjoner hvor mennesker hadde skadd seg, opplyser organisasjonen.

Fredag åpner organisasjonen sin påskeberedskap for 2024 med besøk av justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på kontorene deres i Oslo.