Hva heter dagen før palmesøndag?

Lørdagen før palmesøndag er for mange første dag i påskeferien. Men har dagen et navn? Bildet er fra tunet på Brekkeseter på Høvringen i Rondane en palmesøndag for noen år siden.
Lørdagen før palmesøndag er for mange første dag i påskeferien. Men har dagen et navn? Bildet er fra tunet på Brekkeseter på Høvringen i Rondane en palmesøndag for noen år siden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag er palmesøndag. Den er siste dag i pamlehelgen, som markerer starten på påskeferien. Men hva heter lørdagen før palmesøndag?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palmesøndag er i kristen tradisjon en feiring av Jesu inntog i Jerusalem søndagen før han ble korsfestet. Det er en kirkelig høytidsdag, uten at det har stor praktisk betydning. Dagen er etter loven en vanlig søndag.

Palmehelgen er betegnelsen på innledningshelgen til påske, men hva heter lørdagen i denne helgen?

Palmelørdag er ikke et ord, og det finnes ikke noe annet begrep som betegner denne dagen på norsk. Men på dansk har de brukt begrepet palmeaften siden 1500-tallet. Det er ikke mye i bruk i dag, men det anvendes.

Språkforsker Sylfest Lomheim. Foto: Berit Roald / NTB
Språkforsker Sylfest Lomheim. Foto: Berit Roald / NTB

– Palmeaften vil være helt naturlig også på norsk. Aften er like gangbart på norsk som på dansk, og vi bruker gjerne aften om dager før store helligdager, som julaften og påskeaften, sier språkviter og professor Sylfest Lomheim til ABC Nyheter.

– Men det er ikke tradisjon for å bruke et eget ord for lørdagen før palmesøndag på norsk. Det er fordi vi ikke har villet lage det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mener du at palmesøndag ikke er stort og viktig nok til at det har avstedkommet et eget begrep for dagen før?

– Ja. Vi kunne godt hatt det, men tydeligvis synes vi ikke det er viktig nok, svarer Lomheim.

Palmesøndag i år faller på 24. mars. I 2025 faller den på 13. april og i 2026 på 29. mars. Den tidligste datoen for palmesøndag er 15. mars og den seneste er 18. april.