Norge slutter seg til luftvernkoalisjon for Ukraina

Med den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius ved sin side, underskriver forsvarsminister Bjørn Arild Gram en avtale der Norge slutter seg til en luftvernkoalisjon for å støtte Ukraina. Begge ministrene møttes også for bilaterale samtaler i Alta i forbindelse med militærøvelsen Nordic Response. Foto: Heiko Junge / NTB
Med den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius ved sin side, underskriver forsvarsminister Bjørn Arild Gram en avtale der Norge slutter seg til en luftvernkoalisjon for å støtte Ukraina. Begge ministrene møttes også for bilaterale samtaler i Alta i forbindelse med militærøvelsen Nordic Response. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har undertegnet en intensjonsavtale om å støtte Ukraina med luftvern mot fly og missiler, og slutter seg til et samarbeid med flere land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt naturlig for Norge å være med i en slik luftvernkoalisjon. Norske NASAMS bidrar til å redde ukrainske liv og beskytte kritisk infrastruktur hver dag, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Han undertegnet avtalen i et møte med den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius i Alta torsdag morgen, i forbindelse med militærøvelsen Nordic Response.

I løpet av vinteren har det blitt laget flere slike grupper av land som skal samarbeide om ulike typer militærstøtte til Ukraina.

– Regjeringen har besluttet norsk deltakelse i tre slike koalisjoner: den maritime koalisjonen som Norge leder sammen med Storbritannia, luftforsvarskoalisjonen der Norge skal donere F-16 kampfly samt utdanne ukrainsk personell på systemet, og luftvernkoalisjonen, som ledes av Tyskland og Frankrike, opplyser regjeringen.

– Vi har sagt vi skal støtte der det trengs mest. Luftvern står høyest på Ukrainas prioriteringsliste. Det er helt nødvendig for å beskytte militære avdelinger, byer og kritisk viktig infrastruktur som trengs for å holde samfunnet i gang, sier Gram.