Kronprinsen: – Det var veldig fint å få kongen hjem

Kronprins Haakon ga tirsdag en oppdatering om kongens helse til pressen på Bergen offentlige bibliotek. Foto: Silje Katrine Robinson / NTB
Kronprins Haakon ga tirsdag en oppdatering om kongens helse til pressen på Bergen offentlige bibliotek. Foto: Silje Katrine Robinson / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprins Haakon sier at kong Harald fortsatt er redusert og trenger tid til å bli frisk. Kongen tok i samråd med legen selv beslutningen om Malaysia-ferien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er fortsatt redusert og trenger tid til å bli bedre, så det er nok nødvendig at han blir på sykehuset en stund til, sier kronprins Haakon til NTB.

Han møtte tirsdag pressen i Bergen i forbindelse med et besøk på Bergen offentlige bibliotek og faktasjekkprosjektet Tenk.

Mange ville vite hvordan det går med kongen, som er innlagt på Rikshospitalet i Oslo etter å ha blitt fløyet hjem fra sykehus i Malaysia søndag.

– Jeg fikk besøkt ham på sykehuset i går, og da gjorde han det tydelig at han syntes det var fint å være hjemme igjen. Det er mange som har stått på for å få til det på en trygg og bra måte, sier kronprinsen.

– Fint å få kongen hjem

Han forteller at humøret til kongen «i og for seg» er godt, selv om han er redusert.

– Det var veldig fint å få kongen hjem, og begge foreldrene mine hjem.

Kronprins Haakon er for tiden kronprinsregent og tar ansvar for oppgavene som statsoverhode i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fikk spørsmål om helsetilstanden til kongen og hvilken type infeksjon han har hatt, men ga ikke noe ny informasjon om dette utover det Slottet allerede har kommunisert i sine oppdateringer.

– Han har hatt en infeksjon som er blitt behandlet, og så hadde han denne lavere hjerterytmen som gjorde at helseteamet la inn en midlertidig pacemaker. Så planlegger de også å legge inn en permanent pacemaker, sier kronprinsen.

Vurderingen ble tatt av kongen og legen

Kronprinsen fikk spørsmål om vurderingene som ble gjort da kongen valgte å dra på ferie til Malaysia i vinterferien.

– Det var en vurdering han tok sammen med legen. Jeg tenker jo at det er en avgjørelse de må få lov til å ta.

Kongehuset skal gjøre en vurdering internt av det som har skjedd de siste dagene.

– Det jo ting med dette som vi også kommer til å gå gjennom og se på. Gjorde vi ting som vi burde, når det gjelder informasjon, og alle de forskjellige elementene i dette?

Også prinsesse Ingrid Alexandra besøkte kongen mandag. Hun har permisjon fra Forsvaret og fikk dermed muligheten til å besøke bestefaren sin på sykehuset.

– Hun er hjemme nå, så det passet fint, sier kronprinsen.