Forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen: Dette er status nå

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog 31. oktober 2018.
Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog 31. oktober 2018.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet driver fortsatt med aktiv etterforskning for å finne ut hva som skjedde med Anne-Elisabeth Hagen. – Vi vet mer i dag enn vi gjorde tidligere, sier politiinspektør. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over fem år etter forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen i Lørenskog, er mysteriet fortsatt ikke løst.

Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet siden 31. oktober 2018. Politiet mener hun ble drept før hun ble fraktet bort fra huset i Lørenskog.

28. april 2020 ble ektemannen Tom Hagen pågrepet og siktet i saken. Han ble etter kort tid løslatt.

Politiet har det siste året vært sparsomme med opplysninger om forsvinningen. Politiinspektør Kari Karlsen Aas gjør nå rede for status i saken.

– Vi vet mye, men vi har fortsatt ikke det hele bildet av hendelsesforløpet på åstedet. Parallelt skal vi ha en fremgang i pågående aktiviteter som menes å ha potensial innenfor sitt tema, sier hun til ABC Nyheter.

Se video fra arkivet: Dette er Lørenskog-saken

Vet mer enn tidligere

Aas forteller videre at noe av arbeidet vil bære preg av utsjekker, mens andre deler av arbeidet er aktiv etterforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sporene det jobbes med er av en sånn karakter at det ikke vil ha noe for seg å bringe dette frem i allmenheten. Derimot vil åpenhet rundt en del av temaene kunne bidra til å skade eller svekke etterforskningen.

Avtrykk fra en Sprox-sko på åstedet, SIM-kort , brev og konvolutt er fortsatt sentrale spor i saken, ifølge Aas.

– Det er innhentet meget store mengder med videomateriale. Å bryte ned dette materiale har vært et tidskrevende prosjekt. Gjennomgang av video er en pågående oppgave i saken. Det er fortsatt potensial i enkelte av sporene fra åstedet, sier politiinspektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tror dere at saken blir oppklart?

– Vi vet mer i dag enn vi gjorde tidligere. Per i dag er det fortsatt relevante spor å følge opp, uten at jeg ønsker å være veldig konkret rundt dette, svarer Aas.

Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, opplyser til ABC Nyheter at verken han eller Hagen ønsker å svare på spørsmål til saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stor forståelse for belastningen

Sommeren 2022 fikk forsvinningssaken ny etterforskningsledelse etter at den opprinnelige ledelsen trakk seg.

Når det kommer til politiets ressursbruk på saken, sier Aas at antall etterforskere på saken har variert over tid, ut fra faser og gjøremål.

– Noen etterforskere har hatt korte engasjement i saken knyttet til enkeltoppgaver som har vart en begrenset periode, andre har vært avgitt på fulltid over måneder eller år. Vi kan derfor ikke gi et presist antall her, sier Aas.

Tom Hagen på vei fra sin arbeidsplass i slutten av april 2021. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Tom Hagen på vei fra sin arbeidsplass i slutten av april 2021. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Hun forklarer at det er vanskelig å komme med fullgode og presise oversikter over kostnader knyttet til en stor sak som har pågått over flere år.

– Enkelte kostnadskategorier kan noe mer presist knyttes til saken, for enkelte faser. En slik oversikt, uten faste lønnskostnader, utgjør i dag et sted mellom 18 og 20 millioner kroner. Men her må vi understreke at det eksisterer en rekke forbehold til denne summen, presiserer Aas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tom Hagen er fortsatt siktet for drap eller medvirkning til drap på kona. I tillegg er tre andre menn siktet i saken. Alle nekter straffskyld.

– Politiet har stor forståelse for den menneskelige belastningen det er å være siktet i en alvorlig sak med stor offentlig interesse. Samtidig må vi vurdere belastningen det er å være siktet i en så alvorlig sak opp mot hensynet til sakens etterforskning og behovet for å finne ut hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen, sier Aas.