Thorbjørn Jagland langer ut mot NRK-serie

Thorbjørn Jagland reagerer på NRK-serien «Makta».
Thorbjørn Jagland reagerer på NRK-serien «Makta». Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Unnskyld meg, men jeg ser ikke det geniale med konseptet, skriver Jagland om «Makta». 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thorbjørn Jagland , som fyller 73 år søndag, har blant annet bursdagen til å se NRK-serien «Makta». På Facebook tar Jagland et oppgjør med den omdiskuterte serien.

– På denne dag, min bursdag, har jeg bare ett ønske. Jeg skriver det etter å ha sett andre episode av «Makta». Ønsket er at flere har mot til å sette spørsmålstegn ved det etiske i Arbeiderpartiets fremste ledere blir fremstilt slik under vignetten «løgn og dårlig hukommelse». Unnskyld meg, men jeg ser ikke det geniale med konseptet, skriver Jagland.

– Odvar Nordli var slett ingen bygdetulling

«Makta» dramatiserer den voldsomme maktkampen i Arbeiderpartiet på slutten av 1970-tallet.

Serien kaller seg i egenomtalen «en historie basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse».

– Reiulf Steen var ikke bare en drukkenbolt, og slett ikke en livsfjern tåkefyrste. Han reddet partiet fra splittelse etter EF-striden. Det var minst like mye hans skyld at Hardangervidda ble reddet fra kraftutbygging. Odvar Nordli var slett ingen bygdetulling. Han kunne formulere i en setning det intellektuelle måtte skrive tusen ord for å komme fram til, gjerne under tvil, skriver Jagland videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svarer på kritikken

Produsentene av NRK-serien, Vilje Kathrine Hagen og Camilla Brusdal, svarer slik på kritikken overfor VG:

– Vi har forståelse for at ikke alle kjenner seg igjen eller er enig i fremstillingen av ulike karakterer i «Makta». Serien er en fiksjonsserie basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse. Det har ikke vært et mål å etterstrebe virkeligheten eller rekonstruere faktiske hendelser akkurat slik de skjedde.

Tidligere statsminister og Ap-leder Gro Harlem Brundtland (84) er fornøyd med hvordan hun har blitt tolket i NRK-serien.

– Jeg er lettet fordi det var ganske bra, og jeg kjente meg igjen. Det er sammensatt på en litt annen måte, men det var ikke gærent, sa hun til NRK lørdag.