Norge
Ny studie: Nordmenn slurver med hygienerutinene på hytta
Dette bør du være ekstra obs på hvis du tilbringer påskeferien på hytta.
Flere nordmenn har allerede startet påskeferien, og kommet seg opp på hytten. Norske hyttetradisjoner sitter sterkt i den norske kultursjela, og jo mer primitiv jo bedre er det flere som mener.
Men ifølge en ny studie fra Nofima er det omtrent tre ganger flere som rapporterer om magesyke under eller rett etter hyttebesøk, enn hjemme.
Og her spiller standarden på hytta en viktig rolle.
Se video: Derfor bør du ikke kjøre bil i tykk dunjakke
Jo lavere standard, jo høyere risiko
Nofima er et matforskningsinstitutt som blant annet forsker for matindustrien.
Ifølge seniorforsker Valérie Almli, som har ledet studien, er tilgangen til rent, rennende vann og elektrisitet en viktig faktor.
– Jo lavere standard på hytta, jo høyere risiko for magesyke, sier forskeren til Godt.
Lavere hyttestandard endrer nemlig hygienerutinene våre. I tillegg kan kjøl- og oppvarmingsmulighetene være mer begrenset enn vi er vant til.
Slurver med håndvasken
Ifølge Almli er det så mye som fire ganger større sjanse for å bli syk på en hytte uten vann og strøm, mens risikoen er tre ganger høyere når hytta har strøm, men ikke innlagt vann.
Dette mener Almli er fordi man slurver med håndvasken når man ikke har rennende vann tilgjengelig.
Også rutiner rundt oppvask og mathåndtering svikter når tilgangen til rent, rennende vann ikke er til stede. I tillegg kan det også være bakterier i vannet ved hytta. Da kreves det at vannet kokes før det brukes, uavhengig av hva det skal brukes til.
Unngå å kjøpe ferskvarer
Men også strømtilgang spiller en viktig rolle.
– Våre data viser også en klar sammenheng mellom magesyke og strømtilgang. Om dette skyldes dårlig oppbevaring av mat uten kjøleskap, dårlig varmebehandling uten komfyr, eller dårlig oppvask uten oppvaskmaskin og varmt vann er ikke vist. Det er kombinasjonen av disse risikofaktorer som fører til høyere tilfeller av magesyke, sier Almli.
Forskeren påpeker at man bør unngå å kjøpe ferskvarer om man ikke skal spise det i løpet av få timer, da det er vanskelig å oppbevare slik mat trygt mellom 0-4 grader og dermed hindre bakterievekst.
Se video: Disse Titanic-bildene ble aldri vist
juleideer fra kreative ideer