Ingebjørg Bratland forteller om sykdommen: – Jeg ble radmager

Ingebjørg Bratland fikk påvist cøliaki.
Ingebjørg Bratland fikk påvist cøliaki.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artisten forteller at hun spiste pastiller og gulrøtter etter at hun fikk diagnosen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingebjørg Bratland (32) er aktuell i den nye sesongen av TV 2-programmet «Hver gang vi møtes», som hadde premiere søndag. 32-åringen fra Vinje i Telemark forteller i et intervju med VG om hvordan turneen rundt om i landet med Odd Nordstoga i 2013 endret livet hennes.

På turneen ble det mange brødmåltider, og Bratland ble tynnere og tynnere.

– Jeg var både slapp og kvalm, og hadde problemer med magen, men jeg tenkte ikke at det kunne ha noen sammenheng med maten, sier hun til VG.

Gulrøtter og pastiller

Etter undersøkelser fikk artisten beskjeden fra legen på lille julaften: hun hadde cøliaki. En autoimmun sykdom som gjør deg overfølsom for gluten. Det eneste hun følte var trygt å spise var pastiller og gulrøtter.

Hun erkjenner i dag at det ikke var et sunt kosthold.

Jeg ble radmager. På en måte måtte jeg etter diagnosen være opptatt av kosthold, men det var i overkant, ja. Folk sa: Herregud, så tynn du har blitt. Jeg så meg i speilet og plutselig ble jeg glad for å høre det, som om det var et kompliment, forteller Bratland til VG.

Spellemannspris

Artisten er mest kjent for å lage folkemusikk, og ble tildelt Spellemannsprisen i 2013 for albumet «Heimafrå» i klassen folkemusikk/tradisjonsmusikk. Albumet lagde hun sammen med Odd Nordstoga.

Ifølge bransjenettstedet Kampanje har 542.000 seere fått med seg søndagens premiere av «Hver gang vi møtes».