FHI: Ingen tilfeller av apekopper påvist i Norge

Dette mikroskop-bildet viser forskjellige typer apekopp-virus. Foto: Cynthia S. Goldsmith / Russell Regner / CDC / AP / NTB
Dette mikroskop-bildet viser forskjellige typer apekopp-virus. Foto: Cynthia S. Goldsmith / Russell Regner / CDC / AP / NTB

Den sjeldne virussykdommen apekopper er oppdaget i flere europeiske land, blant annet Sverige. FHI opplyser at sykdommen ikke er påvist i Norge. 

7. mai ble det oppdaget ett tilfelle av apekopper i England. Britiske myndigheter antar at personen ble smittet på reise i Nigeria. Siden har det blitt påvist flere nye tilfeller i England, og viruset har spredt seg til flere land.

Nå har viruset også dukket opp i Sverige.

En person i Stockholmsregionen er blitt smittet av virussykdommen, opplyser svenske Folkhälsomyndigheten, som nå skal forsøke å undersøke om det finnes flere smittede i landet.

– Personen i Sverige som er bekreftet smittet med viruset, er ikke alvorlig syk, men har fått behandling. Vi vet ennå ikke hvor personen har blitt smittet. Undersøkelser pågår akkurat nå, sier infeksjonslege Klara Sondén ved Folkhälsomyndigheten i en pressemelding.

– Det er uvanlig

Folkehelseinstituttet (FHI) sier de følger situasjonen nøye.

– Det er uvanlig at det kommer så mange tilfeller i Europa, og vi må regne med at det kommer tilfeller i Norge også, sier fungerende avdelingsdirektør Siri Feruglio til NRK.

FHIs kartlegging viser at det har vært ni tilfeller av apekopper i Storbritannia, fem i Portugal og åtte i Spania.

Mange av tilfellene som er oppdaget i det siste, er blant unge menn som har sex med menn, opplyser instituttet.

Dette er første gang det er rapportert smittekjeder i Europa der de smittede ikke har vært på reise til områder i Afrika der denne sykdommen finnes, eller hatt kontakt med andre smittede personer, ifølge FHI.

Viruset er i slekt med kopper, som ble regnet for utryddet i 1980, men har et mye mildere forløp og er sjelden dødelig. Symptomer er utslett i ansiktet som sprer seg til resten av kroppen, feber, muskelsmerter og frysetokter, skriver NTB.

Langt lavere dødelighet enn kopper

Sykdommen er vanligvis mest utbredt i Kongo, men har også spredt seg til andre land i det sentrale Afrika. I Vesten har den kun dukket opp som sjeldne importtilfeller de siste årene.

På sine sider skriver FHI at apekopper gir liknende sykdomsbilde som kopper, men at sykdommen er betydelig mindre smittsom og gir langt lavere dødelighet enn kopper.

– Sykdommen er vanligvis mild, og de fleste smittede vil bli friske uten behandling i løpet av noen uker. Noen vil utvikle hudarr, skriver FHI.