Meteorologen om ekstremværet «Gyda»: – Det er bare å forberede seg

Onsdag morgen var flere fjelloverganger og ferjer rammet av uværet, og i nord stanset vindkast på 40 sekundmeter ferjene.
Onsdag morgen var flere fjelloverganger og ferjer rammet av uværet, og i nord stanset vindkast på 40 sekundmeter ferjene. Foto: Meteorologisk institutt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremværet «Gyda» kommer med ekstreme mengder nedbør. – Ikke noe vi ser veldig ofte, sier vakthavende statsmeteorolog Martin Granerød.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På landsbasis er det sendt ut 150 farevarsler fra Meteorologisk institutt. 70 av dem er på gult nivå, 38 på oransje og hele 42 på rødt.

Det er bare å forberede seg, advarer vakthavende statsmeteorolog Martin Granerød til ABC Nyheter.

Venter 150 millimeter

De siste prognosene til Meteorologisk institutt holder seg stabile, og farevarslene som er sendt ut endrer seg ikke for de kommende dagene. For deler av Møre og Romsdal og Trøndelag ventes det 80 til 120 millimeter med regn i løpet av 24 timer.

– Lokalt kan det bli enda mer. Det er snakk om opp mot 150 millimeter for de områdene som får mest nedbør, sier Granerød.

– Situasjonen er alvorlig

Nedbøren ventes helt opp til 1400 høydemeter, og skaper stor fare for både skred og flom. Norges vassdrags- og energidirektorat har tidligere sagt at situasjonen er alvorlig.

Granerød sier seg enig.

– Når vi sender ut varsel på rødt nivå er situasjonen alvorlig. Det kommer til å bli veldig mye vann, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsmeteorologens klare oppfordring er å sørge for at man har åpne kummer, så vannet får rent unna.

– Dersom man vet man har hatt utfordringer tidligere med vann i kjelleren, vær forberedt på det. Vann har en tendens til å velge de samme rutene som tidligere, forklarer han.

Mer vinterlig neste uke

Vind og kraftig regnvær vil også skape utfordringer i fjellet, ifølge Granerød. Han påpeker at det fort kan bli både kolonnekjøring, stengte fjellveier og utfordrende kjøreforhold.

Onsdag morgen var flere fjelloverganger og ferjer rammet av uværet, og i nord stanset vindkast på 40 sekundmeter ferjene.

– Sist vi hadde ekstremvær som dette i Norge var «Birk» i 2017, forteller Granerød.

Vanligvis når vi har med lavtrykk å gjøre, pleier nedbøren å bli spredt utover et større område. Denne gangen kommer nedbøren på samme område over lengre tid, noe som skaper store utfordringer. Dette skjer ikke ofte, ifølge Granerød.

Til helgen, når stormen har passert, vil det bli kjøligere igjen. Vinden vil også roe seg, før den returnerer neste uke. Da kommer det også snøbyger.