Regjeringen innfører nye tiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen tirsdag.
Statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen tirsdag. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen innfører flere påbud i Oslo-området for å få bukt med omikron-smitten, mens folk i resten av landet får skjerpede råd om å holde avstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi innfører coronatiltak på tre nivåer. Det blir regionale tiltak for kommunene som er spesielt berørt av smitte, det blir skjerpede tiltak for innreisende til Norge og nasjonale tiltak som gjelder for hele Norge, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse torsdag.

– Fortsatt er vi nødt til å holde avstand for å få kontroll på smittespredningen, men det betyr ikke at vi ikke kan ha god kontakt med hverandre. Vi kan også gå på utesteder, slår Støre fast.

Regelen om en meters avstand, blir altså ikke gjeninnført, selv om det anbefales der det er mulig.

Støre sier det raskt kan bli behov for ytterligere tiltak dersom situasjonen forverrer seg. Myndighetene vurderer utviklingen fra time til time.

Frykter økt spredning

Bakgrunnen for at tiltakene skjerpes, er at det er påvist smitte av omikron-varianten i Norge. Denne varianten ser ut til å smitte lettere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaksinene ser ikke ut til å beskytte like godt mot omikron-smitte, selv om det foreløpig ser ut til at vaksinerte ikke får så alvorlige symptomer.

Det er fare for at videre spredning av omikron-viruset kan føre til overbelastning av helsetjenesten, ifølge Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

Munnbind og hjemmekontor

For Oslo-området og kommunene som sogner til Ahus, blir det nå påbud med munnbind i butikker, i kollektivtrafikk og andre steder der det ikke er mulig å holde en meters avstand. Arbeidsplasser må også ta i bruk hjemmekontor der det er mulig, uten at det går ut over viktige eller nødvendige tjenester. Det blir også innført antallsbegrensninger på arrangementer i leide lokaler eller på offentlig sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Registrering av gjester og krav til bordservering skal gjøre det mulig å begrense smitten uten at barer og restauranter må stenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det skal fortsatt være mulig å ha julebord, ifølge Støre.

– Jeg mener at det må man vurdere i forhold til de reglene som her er gitt, hvor man understreker viktigheten av å holde avstand og begrense nærkontakter. Det er mulig å holde julebord og respektere de reglene samtidig, sa Støre på en pressekonferanse torsdag.

Anbefaler avstand

Også utenom Oslo-området skjerpes tiltakene, men da i form av anbefalinger og ikke påbud.

Helseminister Ingvild Kjerkol ber voksne om å unngå klemming og håndtrykk.

– Vi ber voksne om å holde avstand til hverandre, gjerne en meter hvis det er mulig, unngå klemming og håndtrykk, sa Kjerkol på torsdagens pressekonferanse.

Regjeringen anbefaler også arbeidsplasser i hele landet om å tilrettelegge for hjemmekontor der det er mulig, og når det ikke går utover viktige og nødvendige tjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg innføres det nye krav til å teste seg når man reiser inn i landet.

Dette er de nye coronatiltakene

Regjeringen innførte torsdag nye tiltak og anbefalinger for å hindre spredningen av den nye coronavarianten omikron.

Påbud/krav i Oslo-området

* Munnbindpåbud på steder der det ikke er mulig å minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, innendørs stasjonsområder og taxi. Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

* Påbud om hjemmekontor: Arbeidsplasser skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken, der det er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester.

* Maks 100 personer samlet på private arrangementer på offentlig sted og i leide eller lånte lokaler.

* Serveringssteder og arrangører får plikt til å registrere gjester.

* Bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling

* Krav om at alle gjestene har sitteplasser på serveringssteder som har skjenkebevilling

* Antallsbegrensninger for innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser med inntil 600 (i kohorter på 200).

* Tiltakene gjelder i Oslo, Asker, Bærum, Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Lørenskog, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Enebakk, Nordre Follo, Ås, Nesodden, Frogn.

Nasjonale tiltak:

* Det er anbefalt å redusere antall nærkontakter. Hold gjerne en meters avstand der det er mulig. Unngå klemming og håndhilsing.

* Det er anbefalt å ta i bruk hjemmekontor der det er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester. Anbefalingen går ut på at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken.

* Det er anbefalt å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten, samt på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.

Tiltak som tiltak alt er innført for å hindre spredning av omikron:

* Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.

* Smittekarantene i 10 dager for nærkontakter som er husstandsmedlemmer og tilsvarende nære til personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og på dag 7. Ved negativ test på dag 7 kan karantenen avsluttes.

* Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter ved mistanke om smitte av omikronvarianten. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer fram til første test er negativ.

* Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus. Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Økonomiske hjelpetiltak

Sammen med de skjerpede rådene og kravene, varslet regjeringen økonomiske grep for å hjelpe både bedrifter, kultur og idretten. Staten skal ta en større del av kostnaden ved sykefravær på jobb enn normalt. Arbeidsgiver tar kostnaden de første fem dagene.

Også kulturlivet og idretten får en hjelpende hånd.

– Kultur, frivillighet og idrett, som har hatt en stor uro gjennom hele pandemien, får ordningene videreført for å sørge for en trygghet for de aktørene fram til sommeren, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på pressekonferansen.

– Da kan man jobbe som normalt og vite at det er en trygghet dersom det kommer den type restriksjoner som vi nå innfører i deler av landet, fortsatte han.

I tillegg blir den kommunale kompensasjonsordningen på 200 millioner kroner stående til januar, og Vedum sier regjeringen vil komme tilbake til en eventuell videreføring etter nyttår.