Helseminister Ingvild Kjerkol holder sin første pressekonferanse om coronaviruset

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og direktør i FHI Camilla Stoltenberg på torsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og direktør i FHI Camilla Stoltenberg på torsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at regjeringen vil ta i bruk de verktøyene som trengs, dersom smittesituasjonen skulle endre seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har bestemt oss for å beholde flere tiltak som vi skulle vurdere å fjerne nå. Det er fordi vi ønsker å se an situasjonen, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) på regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen torsdag.

Tiltakene som forlenges, er nedjustert TISK (testing, isolasjon, smittesporing og karantene) og videreføring av dagens innreisetiltak.

Dermed går ikke regjeringen videre til fase 2, hvor blant annet innreiserestriksjoner oppheves for grå land/øvrige land utenfor EØS/Schengen, og grensekontrollen i Indre Schengen avsluttes.

– Sammen med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) skal vi gjøre en grundig vurdering av situasjonen, både innenlands og utenlands, før vi tar stilling til om vi skal slippe opp på grensa. Dette er viktig med tanke på arbeidsinnvandring i tiden som kommer, sa Kjerkol og pekte på blant annet det kommende vinterfisket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pandemien er ikke over

Dagens nedjusterte TISK har regjeringen også valgt å videreføre ut året. Plikten til å isolere seg når man er smittet, blir også videreført.

– Pandemien er ikke over. Vi ser at smitten skyter fart, og at sykehusinnleggelsene øker i mange land, også land der mange er vaksinert. Det bekymrer, sa Kjerkol.

I Norge er smittesituasjonen håndterbar, mener Kjerkol. Hun sier smitten har økt, men at innleggelsestallene fortsatt ligger lavt, og at myndighetene følger presset på helsetjenesten tett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun åpnet likevel pressekonferansen med å si:

– Jeg stiller uten tommestokk – men la det ikke være tvil: Vi følger nøye med på utviklingen og kommer til å ta i bruk verktøyene som trengs hvis situasjonen skulle endre seg.

Både helseminister Kjerkol og FHI-direktør Camilla Stoltenberg kom på pressekonferansen med en sterk oppfordring til de som ikke har vaksinert seg ennå:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Til deg som har ventet med vaksinen, vil jeg si følgende: Alle etternølere er hjertelig velkommen til gratis vaksinering på kommunens vaksinesenter eller hos fastlegen, sa statsråden.

Økende smittetall, men lokale tiltak

Smittetallene i Norge har den siste tiden vært økende. I FHIs siste ukesrapport kommer det fram at smitten økte med 53 prosent i forrige uke. Det siste døgnet er det registrert 1.180 coronasmittede i Norge. Torsdag var 107 coronapasienter innlagt på sykehus.

På pressekonferansen understreket Kjerkol at kommunene må fortsette å innføre lokale tiltak ved smitteutbrudd når det er nødvendig og forholdsmessig.

Tidligere torsdag innførte Tromsø kommune nye anbefalinger etter høye smittetall den siste tiden. Kommunen har de siste dagene vært i tett dialog med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.