Lambda-varianten oppdaget i Norge

<p>Dette er Delta-varianten av covid-19. Lambda-varianten kan være enda mer smittsom og flinkere til å ta seg gjennom vaksinebarrerene.</p>
Dette er Delta-varianten av covid-19. Lambda-varianten kan være enda mer smittsom og flinkere til å ta seg gjennom vaksinebarrerene. Foto: Shutterstock / NTB

FHI følger utviklingen tett.

For første gang er det registrert et tilfelle av den potensielt svært smittsomme Lambda-varianten i Norge.

Det melder TV 2.

Lambda-varianten ble først funnet i Peru i august 2020, men har de siste månedene spredd seg til en flere land over hele verden, og var allerede registrert i Sverige.

Interessevariant

I juni ble Lambda tilføyd på listen til Verdens helseorganisasjons (WHO) over varianter som har genetiske endringer som har betydning for overførbarhet og alvorlighetsgrad.

I ukesrapporten fra forrige uke kom det frem at FHI også ser på denne varianten som en interessevariant.

– Det betyr at vi følger med på den, men den blir mindre og mindre interessant ettersom den neppe klarer å utkonkurrere Delta, som dominerer nå, sier Aavitsland til TV 2.

I flere land i Sør-Amerika ble imidlertid Lamda-varienten raskt dominerende.

– Da vi fant det, vakte det ikke mye oppmerksomhet. Men innen mars var det i 50 prosent av prøvene i Lima. I april var det i 80 prosent av prøvene i Peru. Det hoppet fra én til 50 prosent er en tidlig indikator på en mer overførbar variant, sier molekylær mikrobiolog ved Cayetano Heredia University, doktor Pablo Tsukayama, skriver Al Jazeera. Saken er også gjengitt av New Zealand Herald.

– Lambda er litt bedre på å unngå immunsystemet vårt

I en artikkel for The Conversation skriver Dr. Adam Taylor fra Menzies Health Institute ved Queensland Griffith University at det fortsatt er uvisst hvor stor trusselen Lambda utgjør.

– Foreløpige bevis tyder på at Lambda har lettere for å infisere cellene våre og er litt bedre på å unngå immunsystemet vårt. Men vaksiner bør fortsatt gjøre en god jobb mot det , sier Taylor, ifølge New Zealand Herald.

Han viser til at det på dette stadiet er nødvendig med mer forskning for å si sikkert hvordan mutasjonene påvirker overføring, evnen til å unngå beskyttelse mot vaksiner og alvorlighetsgraden av sykdom.

Personvernpolicy