Storaksjon mot hundesmugling ved svenskegrensa

To høydrektige gatehunder fra Spania ble stanset på Gardermoen. I hundepassene var det oppgitt feil alder, hundene manglet dokumentasjon og rabiesvaksinen som var gitt den ene tispen hadde ikke gitt tilstrekkelig beskyttelse. Den ene hunden testet også positivt for Leishmaniose, som er en alvorlig sykdom som kan ramme hunder, katter og mennesker.
To høydrektige gatehunder fra Spania ble stanset på Gardermoen. I hundepassene var det oppgitt feil alder, hundene manglet dokumentasjon og rabiesvaksinen som var gitt den ene tispen hadde ikke gitt tilstrekkelig beskyttelse. Den ene hunden testet også positivt for Leishmaniose, som er en alvorlig sykdom som kan ramme hunder, katter og mennesker. Foto: Mattilsynet
Artikkelen fortsetter under annonsen

34 hunder ble beslaglagt på grensen mot Sverige i en storaksjon mot hundesmugling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge er et lukrativt marked for hundesmuglere. Prisene på valper er høy og betalingsviljen stor. Når etterspørselen etter hund i tillegg økte betraktelig under coronapandemien, så vi det som viktig å øke kontrollen for å forhindre ulovlig innførsel av hunder med alvorlige sykdommer og manglende vaksine, sier Ole-Herman Tronerud, direktør for avdeling regelverk og kontroll i Mattilsynet i en pressemelding.

Aksjonen foregikk i grenseovergangen til Norge over Gardermoen, Svinesund og Ørje. Alle med hund ble kontrollert mellom november 2020 til april 2021. Det ble oppdaget både dokumentforfalsking og manglende rabiesvaksine. Flere av sakene er politianmeldt. Av de 34 hundene som ble stanset, kom 33 fra EU-land og én fra Russland.

Aksjonen var et samarbeid mellom Mattilsynet og Tolletaten, og en del av den årlige internasjonale aksjonen OPSON. Torsdag omtalte ABC Nyheter aksjonen, der over 15.000 tonn mat, alkoholholdig drikke, og ting som falske covid-19-tester ble beslaglagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Systematisk smugling

For eksempel oppdaget Toll at samme person stadig gjennomførte reiser med fransk bulldog-valper til Norge med bil via Sverige og med fly via Gardermoen. Én av valpene ble avlivet, mens de 12 andre ble returnert til Polen.

I et annet tilfelle ble to høydrektige gatehunder fra Spania stanset på Gardermoen.

I hundepassene var det oppgitt feil alder, hundene manglet dokumentasjon og rabiesvaksinen som var gitt den ene tispen hadde ikke gitt tilstrekkelig beskyttelse. Den ene hunden testet også positivt for Leishmaniose, som er en alvorlig sykdom som kan ramme hunder, katter og mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke kjøp smuglervalper

Mattilsynet skriver at det er bygget opp rene valpefabrikker i øst-europeiske land hvor kyniske kriminelle setter profitt foran god dyrehelse og god dyrevelferd.

– Når naive nordmenn etterspør disse valpene bidrar de til en illegal virksomhet som rammer uskyldige hundevalper, sier Tronerud.

Mattilsynet oppfordrer de som vil ha hund om å tenke seg godt om på forhånd;

  • Velg en rase som passer for deg og stedet du bor.
  • Kjøp den hos en oppdretter som setter hundens helse og velferd først.
  • Forhør deg i hundemiljøet, og snakk med veterinæren som også skal følge opp hunden din senere.

– Hold deg unna nettsider hvor man kan legge en valp i «handlekurven». Ingen seriøse oppdrettere selger valper uten å vite noe om kjøperen. Det viktigste tiltaket mot ulovlig innførsel er at etterspørselen stanser, avslutter Tronerud.