Fredrik Solvang brukte feil smittetall for barn i Debatten. FHI reagerer

Fredrik Solvang måtte legge seg flat etter smittetall-tabbe på Debatten.
Fredrik Solvang måtte legge seg flat etter smittetall-tabbe på Debatten. Foto: Vidar Ruud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble overrasket over å bli presentert direkte på TV for prosentandeler jeg ikke kjente igjen, sier Camilla Stoltenberg i FHI i en pressemelding tirsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredrik Solvang var raskt ute og beklaget på sin egen Instagram-profil.

– Her går det i ball, skriver han.

Grunnen til at Solvang beklager, er at han sa at kun 0,05 prosent av de testede i aldersgruppen 0-7 år i Oslo var smittet.

Faktisk.no skriver at tallet er 100 ganger høyere enn NRK hevdet, da det riktige tallet er at fem prosent av de testede i denne gruppen var smittet.

– Debatten har kommet til skade for å forveksle andeler og prosenter. Beklager feilen! Vi kommer til å rette det i «Kveldsnytt» og på nrk.no, skriver Solvang videre.

Camilla Stoltenberg reagerer på NRKs tabbe.

– Jeg ble overrasket over å bli presentert direkte på TV for prosentandeler jeg ikke kjente igjen. NRKs tall fra FHI var ukjente for meg på forhånd og generelt mener jeg det er svært viktig alltid å vise både andeler og antall, sier Camilla Stoltenberg i FHI i en pressemelding tirsdag kveld.

Feilen skal ha oppstått fordi NRK fikk tallene for andelen smittede i aldersgruppen. Debatten presenterte tallene som en prosentandel.