Dro til fjells etter coronatest – så kom det positive svaret

Hemsedal er en av kommunene som har fått vinterferieturister med bekreftet coronasmitte den siste tiden.
Hemsedal er en av kommunene som har fått vinterferieturister med bekreftet coronasmitte den siste tiden. Foto: Halvard Alvik / NTB

I Hol har tre hytteturister testet positivt for corona. Hyttekommuner frykter situasjonen skal komme ut av kontroll.

Mange har valgt å dra til fjells i vinterferien. Hyttekommuner frykter smitteutbrudd. I Hol kommune dro en familie til fjells før de hadde fått svar på en coronatest.

– Det var en turistfamilie som reiste opp hit i forbindelse med vinterferien før de hadde mottatt prøvesvaret. En av personenes prøvesvar viste seg å være positiv, og i ettertid har også de to andre i husstanden testet positivt for covid-19, sier kommuneoverlege i Hol kommune, Silje Kodal til Dagbladet.

Hun opplyser at kommunen har god kontroll på familien, som nå er isolerte.

Det var Hallingdølen som først omtalte saken.

– Må forvente mer smitte

– Vi er i en situasjon hvor det er veldig mye folk i fjellet. Det legger press på tjenestene våre og vi må regne med at det vil oppstå flere lignende tilfeller fremover, sier kommuneoverlege i Hemsedal, Camilla Underland til NRK.

Der fikk en hytteturist bekreftet coronasmitte mandag. Tirsdag ble det bekreftet et nytt smittetilfelle, også det en person som ikke er hjemmehørende i kommunen.

Overhold karantenen

Kommuneoverlegen understreker at disse to smittetilfellene er uavhengige av hverandre og at kommunen ikke anser det som et utbrudd.

– Man skal ikke gå på restaurant, på butikken eller ut i skiheisene. Men man kan velge å være på hytta eller gå en langrennstur. Og vurdere muligheten for å reise hjem, er oppfordringen fra kommuneoverlegen i Trysil, Hanna Rydlöv til de som tenker å ta karantenen på hytta, ifølge NRK. På Trysil fikk de fire positive coronaprøver i forrige uke, men også der melder de om kontroll.

Guldvog: Reis heller hjem

Helsedirektør Bjørn Guldvog sa på regjeringens pressekonferanse onsdag at personer som opplever at de blir syke på hytta, bør reise hjem og ikke belaste helsevesenet i hytteområdene unødig.

Helsedirektør Bjørn Guldvog under pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB
Helsedirektør Bjørn Guldvog under pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB

– Dersom du begynner å føle deg dårlig, så bør du dra hjem på en trygg måte, slik at du ikke kommer i kontakt med andre mennesker på reisen, sa Guldvog.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har tidligere i sine råd for vinterferien åpnet for at det kan gjennomføres reiser i vinterferien dersom man er særlig påpasselige med smittevern underveis og på feriestedet. Dette selv om det er et overordnet råd om å unngå unødvendige reiser.

Personvernpolicy