Kjent fjellklatrer savnet – venner i sorg

<p>Skittentinden er et fjell på Kvaløya i Tromsø kommune i Troms og Finnmark. Det har en høyde på 1 041 meter over havet. Fjellet er et populært turmål for folk i Tromsø. Turen begynner gjerne ved Kattfjordvatnet. Man går opp via Trollskarvatnet og bestiger fjellet fra vest. Foto: Politiet</p>
Skittentinden er et fjell på Kvaløya i Tromsø kommune i Troms og Finnmark. Det har en høyde på 1 041 meter over havet. Fjellet er et populært turmål for folk i Tromsø. Turen begynner gjerne ved Kattfjordvatnet. Man går opp via Trollskarvatnet og bestiger fjellet fra vest. Foto: Politiet Foto: Politiet

Det er den 51 år gamle Øystein Stangeland (51) som fortsatt er savnet på Kvaløya i Tromsø. Den erfarne klatreren kom aldri hjem etter en skitur sist lørdag.

Etter flere dagers leting er 51-åringen ennå ikke funnet.

– Basert på medisinskfaglige vurderinger har vi måttet konkludere med at det ikke lenger er håp om å finne personen i live, opplyser politiet i Troms i en pressemelding.

Stangeland regnes som en av Norges mest erfarne klatrere. Han har besteget en rekke fjell både i Norge i andre deler av verden. Blant annet deltok han i bestigningen av fjellet K2 i Himalaya i 2005 og 2008.

– Vanvittig drive og glede

– Han har en vanvittig drive og glede over å kunne bevege seg over tregrensa i fjella. Han hata skiheiser og preppa løyper. Du så Øystein aldri i nærheten av en skiheis. Det var toppene som gjaldt, utsikten og frihetsfølelsen ned igjen. Få kunne skildre en skitur som Øystein om han traff på skiføret. Det ble alltid veldig levende med hans ord, forteller turkamerat de 10-15 siste åra, Sigurd Felde, til norsk-klatring.no

Stangeland ble meldt savnet av sin samboer lørdag kveld. På grunn av skredfare og dårlig vær har søk etter Stangeland så langt kun blitt gjort med helikopter. Overflatesøk fra luften har ikke gitt resultater.

– Ikke vurdert mulig å overleve i fjellet så lenge

Ifølge politiet hadde 51-åringen lagt ut på topptur på Kattfjordeidet, omtrent 30 minutter fra Tromsø sentrum. Før han la i vei hadde han nevnt Skittentinden som et sannsynlig turmål.

Nå er alt håp ute om å finne ham i live.

– Uansett hva som har skjedd, er det ikke vurdert mulig å overleve i fjellet så lenge, sier stabssjef Morten Pettersen i Troms politidistrikt.

En nær venn av Øystein Stangeland beskriver ham slik:

– Han var tidlig ute med veldig mye og en stor inspirasjonskilde. Han var langt forut sin tid i Tromsø. Han gikk på slike turer lenge før det ble vanlig. Han skrøt veldig lite og la sjeldent ut noe på sosiale medier. Han har vært veldig aktiv siden 90-tallet så han har veldig mye erfaring , forteller Bjarte Åsrum Skille til NRK.

– Stillferdig og beskjeden turkamerat

Tidligere denne uken samlet om lag 50 personer seg i Ersfjordsbotn for å minnes Øystein Stangeland. Mens nordlyset flerret over himmelen ble det tent fakler og holdt minneord.

– Han hadde en enorm entusiasme, og var en veldig stillferdig og beskjeden turkamerat, med smittende entusiasme. Han tok del i veldig mange spektakulære turer uten at han framheva seg selv. Det er med ham jeg har hatt mine største og sterkeste øyeblikk, men også delt de største nedturene med, forteller Lars Nessa til Dagbladet.

Ti klatrere omkom i 2008, Stangeland snudde

Nessa deltok på den norske ekspedisjonen til K2 sammen med Stangeland i 2008. K2 er verdens nest høyeste fjell etter Mount Everest, og rager 8611 meter til værs i fjellkjeden Karakorum i Gilgit-Baltistan på grensen mellom Pakistan og Kina.

Under denne turen valgte Øystein Stangeland å snu før toppen ble nådd. Ti klatrere omkom, blant andre Cecilie Skogs ektemann, Rolf Bae, da flere av tauene i fjellet løsnet.

– Jeg og Cecilie nådde toppen, mens han valgte å snu. Han hadde god dømmekraft der, erindrer Nessa fra den skjebnesvangre ekspedisjonen.

Nå er turkameraten savnet og antatt omkommet i området rundt Skittentind på Kattfjordeidet i Troms.

Personvernpolicy