Varsler kjøligere vær i Sør-Norge resten av sommeren

<p>Larkollen 20180526. Mange lar seg friste til forfriskende bad i sjøen i det varme sommerværet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix</p>
Larkollen 20180526. Mange lar seg friste til forfriskende bad i sjøen i det varme sommerværet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Etter en uvanlig varm forsommer, har kulde, byger og gråvær preget deler av sommer-Norge i juli. Nå varsler meteorologene lavere temperaturer enn normalt for årstiden, spesielt for dem som ferierer sørpå.

Ifølge sesongvarselet fra Det europeiske informasjonssystemet for skogbrann (EFFIS ), er det ventet en kjølig værtype helt fram til 23. august. Prognosen er basert på data fra Det europeiske senteret for sesongværvarsel (ECMWF).

– Nå ligger Sør-Norge mellom to varme luftmasser. Det kommer vind i nordøstlig retning fra Island og gir oss kalde luftmasser. Nord-Norge ligger gunstig til i en varm luftmasse. Det gjør det også på kontinentet, sier klimaforsker ved NORCE, Erik Kolstad, til NRK.

Natt til torsdag var det minus 0,2 grader i Stor-Elvdal. Et lavtrykk over Finland gir kulderekorder i Sør-Norge, men også mulighet for varmerekord på Svalbard.

Minusgrader

– De lave temperaturene kommer som følge av en kombinasjon mellom lavtrykket over Finland, som gir nordavind over hele Norge og klar himmel. Når det er klar himmel, forsvinner all varmen, som ellers blir fanget av skyene, sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis til NTB.

I tillegg til minus 0,2 grader på Evenstad i Stor-Elvdal kommune, ble det satt kulderekorder på Nesbyen, der det natt til torsdag ble målt 2,3 grader, og på Blindern i Oslo, der det ble målt 7,1 grader.

Flere steder i fjellet er det også ventet minusgrader, ifølge Meteorologisk institutt.

Først byger, så sol i nord

Ifølge Det europeiske senteret for sesongværvarsel er det mye som tyder på at resten av sommeren blir kaldere enn normalt, spesielt i Sør-Norge.

I tillegg er det ventet mer nedbør enn det pleier, mens det i Nord-Norge er ventet tørrere vær enn vanlig.

De kommende dagene vil også nordlendingene måtte regne med byger og kaldere vær, før det igjen snur.

– Den kalde luften fra nordvest gjør at det holder seg kaldt framover, men den gir seg litt utover helga og i starten av neste uke, sier statsmeteorolog Rannveig Oftedal Eikill.

Beboere på Svalbard kan glede seg til varme temperaturer som kan krype opp til åtte grader. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Beboere på Svalbard kan glede seg til varme temperaturer som kan krype opp til åtte grader. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Varsler varmerekord på Svalbard

Men luftstrømningene rundt lavtrykket fører også varmluft fra sør opp mot Svalbard og Russland.

– Svalbard kan få opp mot åtte grader og varmerekord i løpet av helga, sier Sarchosidis.

For resten av Norge vedvarer de labre julitemperaturene og skiftende vær.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært