Ektefeller fra Thailand får opphold langt oftere enn de fra Nigeria

Utlendingsnemda UNE i Stenersengata 1 i Oslo City
Utlendingsnemda UNE i Stenersengata 1 i Oslo City Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Thailandske koner får langt oftere innvilget opphold på bakgrunn av ekteskap enn nigerianske menn.

Mellom 2015 og 2019 har har Utlendingsdirektoratet (UDI) behandlet 37 søknader om oppholdstillatelse i Norge for menn fra Nigeria som har giftet seg med en norsk kvinne. Bare 18 stykker, eller 46 prosent, har fått søknaden innvilget, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Til sammenligning har 97 prosent av thailandske kvinner som har giftet seg med norske menn, fått opphold - 2401 kvinner av 2484 søkere.

Aldersforskjellen er ikke avgjørende, sier juridisk fagdirektør Ketil Larsen i UNE, ankeorganet til UDI.

– Kulturelt i mange land er ekteskap mellom unge kvinner og eldre menn mer vanlig enn motsatt. I flere kulturer er det å få barn, også for menn, svært viktig. Ekteskap mellom unge kvinner og eldre menn kan dermed være mindre påfallende enn det motsatte. Aldersforskjell er ikke alene avgjørende, så hvordan dette slår ut i enkeltsaker beror på omstendighetene i den enkelte sak, sier han til DN.

Områdeleder Cecilie Sande Amundsen i UDI avviser at det er enklere for thailandske kvinner å få opphold enn nigerianske menn, men peker på forskjeller i sakene.

I noen saker har nigerianske menn først fått avslag, for å så gifte seg. Slike saker er det ingen av for thailandske kvinner. Dessuten har de norske kvinnene ofte dårligere råd, opplyser Amundsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden