Tom Hagen fikk spørsmål under fengslingsmøtet: – Han svarte godt og ryddig for seg

DRAPSSIKTET: Milliardær Tom Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen.
DRAPSSIKTET: Milliardær Tom Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen.

Advokat Svein Holden forteller at den drapssiktede milliardæren Tom Hagen (70) svarte på spørsmål fra retten under fengslingsmøtet. Tom Hagen er i Nedre Romerike tingrett varetektsfengslet i fire uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ble drapssiktede Tom Hagen (70) fremstilt for varetektsfengsling i Nedre Romerike Tingrett. Hagen er siktet for drap eller medvirkning for drap på kona Anne-Elisabeth Hagen.

SISTE: Ved 19-tiden ble det offentliggjort at Tom Hagen varetektsfengsles i fire uker

Politiet fikk dermed medhold i kravet om fire ukers varetekt, som ble begrunnet med bevisforspillelsesfare. Det er klart etter at tingretten kom med sin kjennelse onsdag kveld.

– Flere involverte

Retten peker på at det er «sannsynlig at det har vært flere involverte i saken».

– Etter rettens syn har siktede reell mulighet til å ødelegge eller forspille bevis, for eksempel ved å fjerne eller ødelegge bevis på steder politiet ennå ikke har undersøkt, eller vil undersøke igjen, eller samordne forklaring med andre involverte, heter det i kjennelsen.

– Det er bevisforspillelsesfare, og vi har behov for å konsentrere oss om å gjennomføre de nødvendige etterforskningsskrittene som skal gjøres nå, opplyste politiadvokat Haris Hrenovica i en pressemelding før fengslingsmøtet startet onsdag klokken 12. Hrenovica er påtaleansvarlig i saken.

Forventet løslatelse

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører.

Etter at fengslingsmøtet var avsluttet ved 16.15-tiden, møtte forsvarer Svein Holden pressen utenfor tingretten. Han mener politiets mistankegrunnlag er svakt.

– Det undrer meg hvordan man kan komme til den konklusjonen med det grunnlagsmaterialet jeg kjenner, sier han.

Les også: Tidligere politisjef om Hagen-saken: – Politiet ble holdt som gissel

– Spesielt i mine ører

Under fengslingsmøtet svarte drapssiktede Hagen på spørsmål fra retten.

– Han er preget av situasjonen, men svarte godt og ryddig for seg, sier Holden.

Forsvarer Svein Holden etter onsdagens fengslingsmøte. Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen er pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Hans kone har vært savnet i halvannet år. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Forsvarer Svein Holden etter onsdagens fengslingsmøte. Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen er pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Hans kone har vært savnet i halvannet år. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg oppfatter mistankegrunnlaget som langt svakere enn det inntrykket jeg får når jeg ser i mediene, sa 70-åringens forsvarer før kjennelsen ble kjent.

Holden mener det er rart at politiet viser til bevisforspillelsesfaren når de ønsker å fengsle hans klient, og viser til at saken allerede har vært etterforsket i 18 måneder.

– Jeg synes det er overraskende. Både med hensyn til at mistankegrunnlagt er svakt, og at det bevisforspillelse 18 måneder etter hendelsen. Det er spesielt i mine ører.

Les også: Ingen bortføring på Lørenskog, men en tydelig planlagt villedning

– Ville forbause meg voldsomt

Han legger ikke noe i mellom når han beskriver etterforskningsdokumentene han har sett til nå.

– Det ville forbause meg voldsomt hvis riksadvokaten var komfortabel med å ta ut en tiltale på dette grunnlaget, sier forsvareren.

Video: Her grilles Holten etter fengslingsmøtet:

Holden forteller at han har vært åpen for at allmenheten skulle få innsyn i dokumentasjon i saken.

– Jeg tenker at det som er anført fra politiets side er noe helt annet enn det dere tror anklagen bygger på, sier han.

– Skjer omtrent aldri

Selv om Holden har argumentert for at den drapssiktede 70-åringen ikke skal varetektsfengsles, viser han til at det ikke er vanlig å løslate personer i svært alvorlige saker i en førstegangsfengsling.

– Det skjer omtrent aldri. Men hvis det noen gang skal skje, mener jeg det er i denne saken, sa han til pressen.

Holden har hatt flere samtaler med sin klient etter pågripelsen. På spørsmål om Hagen er overrasket over siktelsen, svarer forsvareren følgende:

– Ja.

– Er han bekymret for barn eller barnebarn?

– Selvfølgelig er det noe han tenker på, sier Holden.

Les også: Tom Egeland om Hagen-siktelsen: – Hør her: Politiet er ikke dumme

(Saken fortsetter under bildet)

Tom Hagens forsvarer Svein Holden (t.h) og politiadvokat Mathias Hager (t.v) i rettssalen i Nedre Romerike tingrett før retten ble satt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tom Hagens forsvarer Svein Holden (t.h) og politiadvokat Mathias Hager (t.v) i rettssalen i Nedre Romerike tingrett før retten ble satt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sperret av bolig

Etter at Tom Hagen ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap tirsdag morgen, har Hagen-parets bolig i Sloraveien på Lørenskog vært sperret av. Også onsdag er det kriminalteknikere og politihunder på plass både inni og utenfor boligen.

Ved Tom Hagens arbeidsplass, Futurum, har det vært politibiler og sperrebånd, og politi har også vært observert på Hagens hytte på Kvitfjell.

Tom Hagens kone, Anne-Elisabeth Hagen, er fortsatt ikke funnet. Hun forsvant 31. oktober 2018.