Tidligere etterretningsoffiser refser Frode Berg: – Han burde holde kjeft

Ola Kaldager, tidligere leder av etterretningsgruppen E 14, kritiserer Berg for å gå hardt ut mot E-tjenesten etter sin hjemkomst.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når du først er tatt til de grader og ikke har fått det til, og du også blir dømt, og Norge har greid å få vedkommende ut av knipa, da bør man ligge lavt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier den norske offiseren og tidligere lederen av etterretningsgruppen E 14, Ola Kaldager (73), til ABC Nyheter.

Kaldager ble pensjonert fra tjenesten i forsvaret i 2004, og arbeidet deretter for et privat sikkerhetsselskap. Han har bakgrunn fra Heimevernet og var på sitt første utenlandsoppdrag som etterretningsoffiser i den norske styrken i UNIFIL i Libanon i midten av 1980-årene.

Ola Kaldager (73) er norsk offiser og utdannet historiker. Han etablerte E-14, seksjonen for spesiell innhenting ved Etterretningstjenesten, i 1996 og ledet denne frem til 2005 Foto: uio.no
Ola Kaldager (73) er norsk offiser og utdannet historiker. Han etablerte E-14, seksjonen for spesiell innhenting ved Etterretningstjenesten, i 1996 og ledet denne frem til 2005 Foto: uio.no

I midten av 1990-årene fikk Kaldager i oppdrag å etablere etterretningsgruppen E 14 for å støtte norske utenlandsstyrker.

Les også: Frode Berg: Fire ansatte i E-tjenesten har fått en disiplinær reaksjon

– Det gjør man bare ikke i etterkant

Etter å ha fulgt uttalelsene fra tidligere grenseinspektør Frode Berg i tiden etter at han ble løslatt fra russisk fangenskap, tror han nesten ikke det han hører.

Han sikter blant annet til Bergs kritiske uttalelser som setter den norske etterretningstjenesten i et svært dårlig lys med anklager mot enkeltpersoner, påstander om disiplinære reaksjoner innad i E-tjenesten og detaljert utlevering av hvordan norsk etterretningstjeneste arbeider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjør man bare ikke i etterkant. Da holder man kjeft, sier Ola Kaldager til ABC Nyheter.

– Da bør man ligge lavt

Han mener Frode Berg har opptrådt usedvanlig amatørmessig, både under besøket i Russland og etter at han ble en fri mann.

– Han har jo sjøl et betydelig ansvar i denne saken. Når du først er tatt til de grader og ikke har fått det til, og du også blir dømt, og Norge har greid å få

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidslinje i Frode Berg-saken:

* 5. desember 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg blir pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Berg siktes for spionasje etter paragraf 276 og settes i FSB-fengselet Lefortovo. Nordmannen nektet straffskyld etter tiltalen, men erkjenner senere å ha vært kurer for norsk etterretning.

* 2. april 2019 starter rettssaken i byretten i Moskva. Aktoratet hevder Berg samlet informasjon om russiske atomubåter.

* 16. april 2019 blir Berg funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel. Dommen blir ikke anket og er rettskraftig fra 29. april. Senere blir det kjent at Berg er dømt for å ha overlevert 15.000 euro til en russisk kontakt.

* 28. august 2019 melder NRK at norske myndigheter forhandler med Russland om å få Berg hjem.

* 16. oktober meldes det at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

* 24. oktober melder det russiske nyhetsbyrået Interfax at en russisk kommisjon anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg.

* 25. oktober opplyser Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at Berg snart vil få svar på sin søknad om benådning.

* 6. november bekrefter en talsperson for president Putin at de vurderer en søknad om benådning. Det opplyses ikke når en avgjørelse skal tas.

* 7. november vedtar parlamentet i Litauen en lov som kan gjøre utvekslingsavtalen med Russland mulig. Litauens president undertegner loven mandag 11. november.

* 15. november: Frode Berg ble overlevert til den norske ambassaden i Litauen. Tidligere på dagen kunngjorde Litauen at de hadde benådet de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko.

* 16. november: Frode Berg kom tilbake til Norge lørdag kveld. Han er nå gjenforent med sin familie. Han skal skjermes et par dager før han møter pressen.

* 18. november: Ifølge VG møtte Berg Forsvarets etterretningstjeneste og Politiets sikkerhetstjeneste.

* 19. november. Det kalles inn til pressekonferanse.

(Kilde: NTB)

vedkommende ut av knipa, da bør man ligge lavt, mener den tidligere etterretningsagenten.

– Burde noen stoppet ham fra å uttale seg?

– Det er veldig vanskelig i et land som Norge, vi er jo snille med andre mennesker, og det er jo bra. Men noen burde sagt til han at nok er nok, kom deg tilbake til Kirkenes, hold kjeft og nyt tilværelsen. Berg-casen er avslørende, men du kan ikke stoppe ham nå, svarer Ola Kaldager.

Les også: Frode Berg: Ble avlyttet og filmet i skjul på hotellrom av FSB

Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: Frode Berg: – Glad for å være hjemme

– Avslører seg selv som utrolig inkompetent

– Er Bergs uttalelser ødeleggende for norsk etterretning, og bidrar det til å undergrave norske interesser og Norges sikkerhet?

– Nei, det tror jeg ikke. Etterretningstjenesten står han av, men Berg avslører seg selv som utrolig inkompetent. Han har neppe skjønt hva han vært med på, mener Kaldager.

Han etterlyser mer takknemlighet og ydmykhet etter at norske myndigheter brukte store ressurser for å få ham løslatt.

– Han skal prise seg selv lykkelig over at han nå sitter oppe i Kirkenes. Hadde det vært meg ville jeg ha glidd inn i en stille grå tilværelse og nyte livet.

– Dette er et kynisk spill uten gratis lunsjer

– Berg sier han har vært naiv, er du enig i det?

– Det han gjør nå står sterkt i stil med det han gjorde. Har du litt vett så jobber du ikke for etterretningstjenesten som tidligere grenseinspektør. Berg er egentlig en underordnet fyr, men sett fra russisk side er alle som jobber på grensa tilknyttet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Frode Berg-saken

* Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva 5. desember 2017. Han ble siktet for spionasje og satt i FSB-fengselet Lefortovo. Nordmannen nektet straffskyld etter tiltalen, men erkjenner senere å ha vært kurer for norsk etterretning.

* I april 2019 ble Berg dømt til 14 års fengsel i en domstol i Moskva. Under rettssaken framholdt påtalemyndigheten at Berg hadde skaffet seg hemmeligstemplede opplysninger om russiske atomubåter.

* I oktober blir det klart at Berg skulle utleveres sammen med to litauere, i bytte mot to russere som satt fengslet i Litauen. 15. november ble Berg overlevert til den norske ambassaden i Litauen, og dagen etter kom han til Norge.

* Berg har hevdet at han ønsket å avslutte kureroppdragene for norsk etterretning, men at han ble presset til å fortsette. Forsvarets etterretningstjeneste har også fått kritikk for ikke å ha forberedt Berg for oppdraget. E-tjenesten har ikke kommentert dette, utover å vise til at Stortingets kontrollorgan EOS-utvalget skal granske saken.

(KIlde: NTB)

etteretningstjenesten. Fra russisk side vil det å holde på Berg bare koste penger. Nå har de fått ham dømt og samtidig fått utlevert en storspion.

– Men Berg-saken viser vel også at norsk etterretning har sine svakheter?

– Norsk etterretning er bra, men som i alle bransjer gjør man feil, og her er det gjort en betydelig, fundamental feil, og det vil de lære av. Etterretningstjenesten har den fordelen at de ikke trenger å si noe, selv om folk kan lage konspirasjonsteorier. Etterretning er krig i fred, ikke glem det. Dette er et kynisk spill uten gratis lunsjer, sier tidligere etterretningsoffiser Ola Kaldager.

Advokat: – Frode har stor respekt for norsk etterretning

Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Frode Bergs advokat, Brynjulf Risnes, er forelagt kritikken fra Ola Kaldager.

– Jeg har forståelse for at enkelte kan mene at Frode Berg har hatt en for høy profil etter at han kom tilbake. Jeg tror han gjerne ville hatt det privilegiet å være taus og trukket seg tilbake. Dessverre har det i liten grad vært mulig i det mediekjøret som har vært, skriver Risnes i en epost.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det av mange grunner er blitt et veldig sterkt fokus på det Berg har uttalt av kritiske bemerkninger, og at bildet er mer nyansert.

– Det er imidlertid viktig å understreke at Frode har stor respekt for norsk etterretning og at han utallige ganger har rost det enorme arbeidet som en rekke institusjoner og enkeltpersoner la ned for å få ham ut av fengsel og hjem til Norge. Dette er noe han aldri vil glemme og alltid være takknemlig for, understreker Brynjulf Risnes.

Les også: Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion

VIDEO: Frode Berg slipper fri