Tragedien utenfor Tromsøya:

Politiet etterforsker den døde moren for drap og forsøk på drap

Se politiets pressekonferanse i opptak.

En jente er død og hennes to søsken livstruende skadd etter tragedien utenfor Tromsøya. Politiet etterforsker barnas avdøde mor for drap og forsøk på drap.

– Det som i går var en undersøkelsessak har endret karakter til straffesak. Politiet etterforsker mor for drap og forsøk på drap, sier politiadvokat Gøril Lund på en pressekonferanse tirsdag.

Tre jenter og deres mor i 20-årene ble funnet livløse i vannet ved Fagereng på Tromsøya mandag ettermiddag. Kvinnen i 20-årene og en jente født i 2012 døde sent mandag kveld.

To andre jenter, født i henholdsvis 2015 og 2018, er sendt til Rikshospitalet tirsdag morgen med livstruende skader.

De fire er sudanske statsborgere, og pårørende er varslet.

Fant forlatt barnevogn

Det var klokka 17.28 mandag kveld at politiet fikk melding fra en forbipasserende om at det var observert en barnevogn, og at det gikk spor ned til vannet.

Pressekonferanse hos politiet i Tromsø med politistasjonssjef Anita Hermandsen(t.h.) og politiadvokat Gøril Lund. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Pressekonferanse hos politiet i Tromsø med politistasjonssjef Anita Hermandsen(t.h.) og politiadvokat Gøril Lund. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Da melder kom ned til vannet, ble det gjort funn av gjenstander, blant annet støvler, i vannkanten.

Da politiet rykket ut til området Fagereng i Tromsø, fant de fire livløse personer i sjøen, og det ble gitt livreddende førstehjelp på stedet før de ble fraktet til sykehus.

Både barna og moren ble funnet åtte til ti meter ut i vannet, ifølge politiet.

Far avhørt

Politistasjonssjef Anita Hermandsen i Tromsø sier at politiet har vært i kontakt med barnas far.

– Vi har avhørt ti vitner til nå. I tillegg mottar vi tips i saken. Vitnene er forbipasserende eller venner av familien, sier Hermandsen.

Barnefaren, som har status som vitne i saken, ble avhørt av politiet mandag kveld.

– Vi kan ikke gå inn på detaljer i fars forklaring, sier politiadvokat Lund.

– Flere hypoteser

Politiet kan på nåværende tidspunkt ikke konkludere med dødsårsak. På spørsmål om det var ytre skader på barna, svarer politiet:

– Det er for tidlig å kommentere. De avdøde vil bli obdusert og vi vil komme tilbake til hva som er å finne av spor i så måte, sier Lund.

Fakta om hendelsen i Tromsø

* Politiet i Tromsø fikk mandag 2. desember klokken 17.28 melding om en hensatt barnevogn på veien ved Fagereng i Tromsø, og at det gikk fotspor i snøen ned til sjøen.

* Politiet kom til stedet og fant fire livløse personer i sjøen. En kvinne i 20-årene og tre jenter under ti år. Alle ble sendt til sykehus.

* Mandag kveld døde en jente født i 2012 på sykehuset i Tromsø. Senere på kvelden døde også kvinnen i 20-årene, som er moren til de tre jentene.

* To jenter født i 2015 og 2018 er innlagt på Rikshospitalet i Oslo med livstruende skader. De ble fløyet fra Tromsø til Oslo natt til tirsdag.

* Familien kommer opprinnelig fra Sudan og har midlertidig opphold i Norge. Faren kom til Norge i 2015, og mor kom på familiegjenforening i 2017. Ingen i familien er kjent for politiet, og alle bodde sammen.

* Politiet i Tromsø etterforsker moren for drap og forsøk på drap.

* Barnas far er avhørt, og har status som vitne i saken.

– Hva kan dere si om motivet?

– Motiv er en del av det vi søker å få avdekket under etterforskningen, men det er for tidlig å gå ut med det nå. Vi vet heller ikke noe om motivet, sier hun.

Politiet understreker at de undersøker saken bredt og at de ikke kan utelukke flere involverte.

– Det er viktig å få fram at politiet er i en tidlig fase fortsatt. Vi jobber etter flere hypoteser. En av disse er at mor kan ha påført til døden til et av barna, og påført kritisk helsetilstand for de øvrige barn, sier Hermansen.

Reddet opp fra vannet

Her i fjæra ved Sandnesundet ble fire personer funnet livløse i vannet mandag ettermiddag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Her i fjæra ved Sandnesundet ble fire personer funnet livløse i vannet mandag ettermiddag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er ikke kjent hvor lenge de fire hadde ligget i vannet før de ble hentet opp. Politiet jobbet mandag kveld med avhør og åstedsundersøkelser. De ber også folk som kan ha gjort i observasjoner i området i tiden før klokka 17.28 mandag ettermiddag, om å ta kontakt.

En kvinne som Nordlys har snakket med, opplyser at hun observerte den forlatte barnevognen, som politiet har knyttet til hendelsen, på stedet ved 16.30-tiden.

– Jeg kom syklende langs Kvaløyvegen, og tenkte at jeg aldri har sett at noen har forlatt en vogn slik, men jeg tenkte at det kanskje var noen som skulle hente i barnehagen. Vogna var i alle fall tom. Det var i alle fall rart at den sto der, sier hun.

Etter funnet av de tre barna og kvinnen i sjøen, søkte nødetatene, dykkere,

redningsskøyte og helikopter i en tid etter flere mulige personer i sjøen.

Ordfører: – Bare trist

Ledelsen i Tromsø kommune har satt krisestab i forbindelse med hendelsen, og kommunens psykososiale team er også satt i beredskap.

– Det er tragisk, og hele lokalsamfunnet er berørt av det. Det er bare trist, sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) til NTB.

Jenta som døde etter å ha blitt funnet livløs i sjøen ved Tromsøya, var elev ved Borgtun skole.

Elevene får oppfølging av helsepersonell, opplyser rektor ved skolen til foresatte, ifølge Nordlys. Det skulle tirsdag holdes minnestund på skolen.

Skolen flagger på halv stang tirsdag.

SE VIDEO: Ordfører Gunnar Wilhelmsen kommenterte hendelsen tirsdag:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden