Varsler opp til én meter snø i deler av landet

Enorme snømengder er på vei mot Norge. I løpet av helgen vil enkelte landsdeler få mellom en halv meter til én meter snø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinteren vil for alvor prege den første adventshelgen.

– Indre strøk av Trøndelag og Møre og Romsdal kan få opp mot én meter snø i løpet av helgen. Det kan lett skape problemer i en del områder, sier Roar Inge Hansen til TV2.

Meteorologisk Institutt har sendt ut farevarsel for Østlandet, Vestlandet, Midt- og Nord-Norge.

– På de sørligste delene av Vestlandet, sør for Nordfjord, vil det blåse og kommer byger på kysten, men disse blir mindre lenger inn i landet. Temperaturmessig vil det ligge rundt omkring null grader inn mot helgen, sier vakthavende meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Det kan bli mye snøfokk

I Nord-Norge, hvor snørekordene nylig ble knust, er det ventet enda mer snø.

Det advares mot trafikale utfordringer i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Oppland og Hedmark. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Det advares mot trafikale utfordringer i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Oppland og Hedmark. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Folk må nok forberede seg på at man må måke mye i helga. Det vil nok komme mellom 30 til 50 centimeter fra fredag til søndag . Med så mye snø og vind så kan det bli mye snøfokk, som kan gi vanskelig kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog, Håvard Thorset til iTromsø.

Værvarslinga har derfor sendt ut farevarsel for snø, for Nordland, Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark fra lørdag til mandag.

Sjekk været der du bor

– Kan gi trøbbel i trafikken

På Østlandet vil nedbøren går over til snø ganske mange steder i løpet av helgen. Det advares mot trafikale utfordringer i Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Oppland og Hedmark.

– I Agder og Østfold kommer det mest regn, men for resten av Østlandsområdet sør for Lillehammer er det ventet fra fem til 15 centimeter med snø. Det kan gi trøbbel i trafikken, melder meteorologene på Twitter.

Sverige og Danmark

Også i Sverige er det ventet mye nedbør. SMHI har advart mot store snømengder i løpet av kort tid i Gävleborg, Dalarna og nordre Värmland. Flere steder er det ventet minst 15 centimeter nysnø.

– Det er fare for is flere steder hvor temperaturen vil ligger rundt null til minus én grad, sier Linus Karlsson, meteorolog ved SMHI, til Aftonbladet.

Svenske veimyndigheter advarer de som må ut på veiene.

– Vi er forberedt og våre entreprenører har all teknisk utrustning på plass, forsikrer Eva Renström ved Trafikverket til SVT Nyheter Uppsala.

I Danmark er det ventet at rester av en tropisk storm vil treffe landet.

– Når dette har passert vil vi få kald arktisk luft og snø på Nordjylland og Nordsjælland, opplyser vakthavende meteorolog ved DMI, Klaus Larsen, til Ekstra Bladet.

Flytrafikken rammes

Snøvær og glatte veier har ført til flere uhell i trafikken på Østlandet torsdag. Også flytrafikken er rammet.

Folk må ta hensyn til vær og føre, samt tilstand på dekk, opplyser Øst politidistrikt på Twitter. Både dem og andre politidistrikt øst i landet har meldt om mange bilulykker på grunn av snøværet torsdag.

Vinterværet på Østlandet preger også flytrafikken over hele landet.

Været fører til hyppig brøyting av rullebanen, noe som igjen medfører andre ringvirkninger, forteller kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor til Bergensavisen torsdag kveld.

Ifølge Aftenposten er nærmere 1.500 husstander i Oslo, Akershus og Østfold rammet av strømbrudd i løpet av torsdagen.

– Når det er meldt om tung snø så vet vi at trær faller over strømlinjene. Vi har mange mannskaper ute og retter feil fortløpende, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund Nett.

Personvernpolicy