Kun fem prosent av norsk plastemballasje er resirkulert

Plast fra panteflasker kan i langt større grad brukes til drikkeemballasje enn i dag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Plast fra panteflasker kan i langt større grad brukes til drikkeemballasje enn i dag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er for billig å bruke ny, fossil plast, og det er et manglende marked for resirkulert plast, sier Framtiden i våre hender.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før sommeren i år kom rapporten Sirkulær plastemballasje i Norge som anslo at av 222.000 tonn med norsk plastemballasje i 2017, var det kun 9000 som var resirkulert plastråvare. Med andre ord er det kun mellom fire og fem prosent av emballasjen i Norge som stammer fra plast som er sendt inn til resirkulering.

Leder i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, sier til ABC Nyheter at forklaringen er at det er for billig å bruke ny, fossil plast. I tillegg mener hun det er et manglende marked for resirkulert plast.

– Plast er et komplekst produkt. Råvarer, produksjon, salg, innsamling, sortering og gjenvinning går over landegrenser. Med bedre merking og sporing av plast, vil med gjenvunnet plast kunne bli godkjent som matemballasje.

Nye flasker på vei

Ringnes kommer nå med det som blir Norges første drikkeflaske i 100 prosent resirkulert plast. Målet er at halvparten av selskapets plastforbruk skal bestå av resirkulert plast innen 2025.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å lage én kilo ny plast går det som en tommelfingerregel med to kilo olje. Hvis vi i større grad tar i bruk den plasten som allerede er produsert, kan én flaske resirkuleres opptil fem ganger. Det vil redusere CO 2 -belastningen dramatisk, sier informasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

(Saken fortsetter under)

Norges mest solgte vann på flaske blir Norges første drikkeflaske i 100 prosent resirkulert plast. Foto: Ringnes
Norges mest solgte vann på flaske blir Norges første drikkeflaske i 100 prosent resirkulert plast. Foto: Ringnes

Framtiden i våre hender synes nyheten om de nye flaskene er meget oppløftende.

– Det viser at det faktisk er mulig å lage produkter av 100 prosent gjenvunnet plast – selv i mat- og drikkeemballasje, der det er strenge krav og regler, sier Riise til ABC Nyheter før hun fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil likevel fortsatt oppfordre folk til å redusere bruken av engangsflasker og fylle på de flaskene man har, med det unike, rene vannet vi har i springen her i Norge.

Overdreven stor tro

I en pressemelding opplyser Ringnes om en undersøkelse de nylig har fått utført der et representativt utvalg ble spurt om blant annet hvorvidt de tror mesteparten av norsk plastemballasje lages av resirkulert. Og troen på det norske pantesystemet var stort:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mange som 9 av 10 oppgir at de tror plastflasker som er pantet inn enten resirkuleres eller blir vasket og klargjort for ny bruk.

(Saken fortsetter under)

Mange nordmenn tror det brukes langt mer resirkulert plast enn det faktisk gjør. Illustrasjonsfoto: Roger Grosvold
Mange nordmenn tror det brukes langt mer resirkulert plast enn det faktisk gjør. Illustrasjonsfoto: Roger Grosvold

Utviklingssjef i Grønt Punkt Norge, Lars Brede Johansen, sier i samme pressemelding at han er overrasket over hvor mange som tror at det meste av plastemballasjen er resirkulert plast.

– I hovedsak brukes bare resirkulert plast i en del av hygiene- og rengjøringsproduktene. Vi har også mye resirkulert plast i handleposene, men når det gjelder emballasje for mat- og drikkevarer er bruken minimal, forklarer han.

Mye går tapt

Ifølge Grønt Punkt Norge kildesorterer nordmenn omkring 35 prosent av plastemballasjen på riktig måte. Plasten som ikke kildesorteres, går rett til forbrenning med energiutnytting i kommunene.

– Noe av plasten vi kildesorterer blir heller ikke resirkulert. Cirka 25 prosent av den kildesorterte plasten går tapt i sorteringsanleggene. Årsaken er både feil i kildesorteringen og at noen plasttyper per i dag ikke er egnet for gjenvinning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra sorteringsanleggene går plastemballasjen videre til vaskeanlegg med gjenvinning. Her tapes også cirka 20 prosent av plasten på grunn av smuss, etiketter og lignende.

– Produsentene kan bidra til økt materialgjenvinning ved å designe gjenvinnbare emballasjeløsninger, motivere til kildesortering med tydelig merking og etterspørre resirkulert plast, mener Brede Johansen.

VIDEO:Dykkeren Brian havnet i et hav av søppel, men videoen overrasket dessverre ikke norske miljøorganisasjoner

Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender mener forbrukernes tillit til gjenvinning er under press, og at både produsenter og Grønt Punkt bør jobbe for å få tilbake.

– Vi trenger mer og bedre merking av plast, åpenhet og sporbarhet, samt tydelig kommunikasjon og informasjon til forbrukere, mener Riise.

– Plast på avveie er et enormt miljøproblem. Men plasten i seg selv er ikke problemet. Det er heller det store forbruket av engangsplast, og mangel på gode avfallshandteringssystemer som er problematisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske Coca-Cola først ut globalt

I en epost til ABC Nyheter skriver kommunikasjonssjef i Coca-Cola Europeans Partner Norge, Mette Vinther Talberg, at hun kan komme med gode nyheter etter Johansens utsagn om at resirkulert plast i dag hovedsakelig brukes på hygieneprodukter.
– Vi har brukt 25 prosent resirkulert plast i alle våre norske flasker siden 2013. Våre kollegaer i Sverige gikk akkurat ut og fortalte at de blir første marked globalt der Coca-Cola går over til flasker laget av 100 prosent resirkulert plast på alle produkter laget lokalt.

Talberg opplyser videre at Coca-Cola også kommer med 100 prosent resirkulert plast på sine vannmerker i Norge neste år. Videre er målet å følge etter Sverige.

– Så akkurat på drikkeflasker har vi nok kommet litt lenger enn Grønt Punkt og Framtiden i våre hender er klar over – men vi er helt enige i at politikerne bør ta grep for å sikre en raskere overgang til resirkulert plast for flere.