Åpen for alle - alltid

NRK vil ikke beklage overfor Treholt: – Viktig å beskrive hans handlingsmønster

Arne Treholt fotografert på Kypros i 2011.
Arne Treholt fotografert på Kypros i 2011. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NRKs Siril Heyerdahl kan forstå at Arne Treholt reagerer, men mener fremstillingen av norgeshistoriens største spionsak er balansert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arne Treholt reagerer fredag på sin egen Facebook-side på fremstillingen av saken mot ham i NRK-dokumentaren, podcasten «Hele historien – spionen Treholt».

Les saken: Arne Treholt tar kraftig oppgjør med NRK: «Nå skal spionen korsfestes for alltid»

«I en serie på seks programmer over tre uker, har statskanalen NRK 35 år på etterskudd lekt seg med å lage rettssak i egen regi. Nå skal «Spionen Arne Teholt», som serien er kalt, korsfestes en gang for alltid», skriver Treholt.

– Vi har ikke ønsket det. Dette er Norges største spionsak, Treholt er dømt som spion. Det er en unik sak i norsk historie, og selv om det er en gammel sak, er det en verdi å presentere saken i sin helhet og behandle dokumenter, som tidligere bare har blitt lekket, journalistisk, sier redaksjonssjef i NRK, Siril Heyerdahl, som er en av dem som står bak Treholt-serien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Viktig å beskrive Treholts handlingsmønster

I det Treholt omtaler som et «kvasiavhør» gjengis blant annet dette av NRK:

«Treholt begynte da å gråte, og sa: «De presset meg som en sitron». Han virket oppriktig fortvilet, gikk frem og tilbake på gulvet, og fortsatte å gråte. Etter en stund roet han seg ned, og sa seg villig til å fortsette sin forklaring. Han ble på ny anmodet om å fortelle sannheten, noe han sa seg villig til. Vi har inntrykk av at han da hadde bestemt seg for å avgi en uforbeholden tilståelse».

– Treholt blir fremstilt i situasjoner som er svært private. Under avhør gråter han og er så redd at han spyr. Forstår du at han reagerer?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rent medmenneskelig tenker jeg at jeg kan forstå at han ikke liker det, selv om han også selv har gått langt i å beskrive sine egne reaksjoner i ulike faser av saken. Vi har jo alle våre grenser for hva vi ønsker å dele og ikke dele. For oss var det viktig, for å forklare hele saken, å også beskrive hans handlingsmønster gjennom de første stadiene, sier Siril Heyerdahl til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Balansert

Hun forteller at NRK var i kontakt med Treholt i forbindelse med serien.

– Vi oversendte materiale til Treholt under arbeidet og ønsket at han skulle medvirke. Det ønsket han ikke, og det respekterer vi. Men vi mener vi har ivaretatt balansen i saken gjennom historiske dokumenter og andre kilder.

– Har NRK noe å beklage overfor Arne Treholt?

– Nei, vi står for det vi har presentert, og at det der en balansert og fullstendig fremstilling av en historisk viktig sak.