Treholt knakk sammen da han så bildet med KGB

Da overvåkningspolitiet i det første avhøret la fram et bilde av Treholt sammen med KGB-agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin i Wien, skal den mistenkte ha begynt å brekke seg.
Da overvåkningspolitiet i det første avhøret la fram et bilde av Treholt sammen med KGB-agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin i Wien, skal den mistenkte ha begynt å brekke seg. Foto: Politiet/ NTB scanpix

«Han satt en stund og stirret på fotoet, ble urolig, og begynte å brekke seg», heter det i overvåkningspolitets rapport om det første avhøret med Arne Treholt i 1984.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er NRK som nå offentliggjør tidligere hemmelige rapporter fra politiets avhør av Arne Treholt.

Lørdag publiserte de deler av innholdet i et «egen-notat» skrevet av etterforskningslederen Ørnulf Tofte. Dette er ikke signert av Treholt, og han bestrider innholdet, skriver NRK.

I det hemmelige politinotatet står det blant annet:

«Treholt ble forevist et foto tatt i Wien 20. august 1983, som viser Treholt sammen med Titov og Lopatin.

Han satt en stund og stirret på fotoet, ble urolig, og begynte å brekke seg. Han ble spurt om han ville gå på toalettet. Han løp så ut, med en politivakt som satt utenfor avhørsrommet, i hælene. Han kom forbausende fort tilbake og roet seg ned.

Han ble spurt om hva han hadde å si til det siste fotoet han hadde sett. Han svarte rolig: «Ja, hva skal jeg si?». Han ble anmodet om å fortelle som det var. Treholt uttalte: «Skal vi ikke slå oss sammen og ta knekken på de svina?».

Tofte skal ha avvist forslaget om å begynne som dobbeltagent ved å si at Treholt var ti år for seint ute, skriver NRK.

Det var i januar 1984 at byråsjefen i utenriksdepartementet (UD) ble arrestert på Fornebu. Han var da mistenkt for spionasje til fordel for Sovjetunionen.

Saken slo ned som en bombe og dominerte naturlig nok nyhetsbildet i mange år.

I sin egen bok «Gråsoner» fra 2004 innrømmet Treholt grov uforstand i tjenesten, og mente KGB hadde bearbeidet ham i mange år for å bli agent. Treholt ble 20. juni 1985 dømt til tyve års fengsel, men har aldri tilstått spionasje. I 1992 ble han benådet av helsemessige grunner.

Han har flere ganger forsøkt å få saken sin gjenopptatt, men dette har blitt avvist fire ganger av Gjenopptakelsekommisjonen, siste gang var sommeren 2011.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden