Sjefen for Luftforsvaret: – Vi trenger mer beskyttelse

Video: F-35 er klare for sine første militære oppdrag: – En milepæl.
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang har de norske F-35-flyene flyttet fra Ørland i Trøndelag til flybasen i Rygge. – En gamechanger, sier sjef for Luftforsvaret Tonje Skinnarland. Samtidig etterlyser hun enda større satsinger på luftvernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 10 dager med trening på Rygge flystasjon er de nye F-35-flyene operative. Det norske forsvaret er nå klare for å løse oppdrag med Norges nye 5. generasjons kampfly.

Det sa sjef for Luftforsvaret Tonje Skinnarland på onsdag denne uken.

– De siste dagene har vi deployert og operert ut fra Rygge flystasjon. Det er første gang på mange år at det har vært stor kampflyaktivitet på Østlandet og i Sør-Norge. Rygge har gjenoppstått som en flystasjon som kan understøtte kampflyoperasjoner, sa hun.

– Samtidig, er det viktig å understreke at dette er startpunktet for videre arbeid. Men fra i dag er F-35 klare for å løse oppdrag for Norge og NATO.

Norge har nå 15 slike fly og trent personell til å bemanne dem. De skal virke avskrekkende, men også utføre oppdrag på vegne av NATO og heve den operative evnen til det norske forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norges F-35-fly er nå operative

Nettverksbasert forsvar

Skinnarland kaller F-35-flyene en «gamechanger».

– Disse flyene er helt avgjørende for norsk forsvarsevne. De har helt unike egenskaper som gjør oss istand til å operere i høytrusselsområder på en helt annen måte enn med dagens kapasiteter. Dersom noen skulle ville utfordre oss militært vil vi ha en formidabelt bedret evne til å forsvare Norge og sikre alliert mottak, sier hun til ABC Nyheter.

Hun trekker frem flyenes evne til å samarbeide med andre enheter som en av de viktigste kvalitetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Full effekt av F-35 får vi gjennom samarbeid med andre forsvarskapasiteter fra andre forsvarsgrener. F-35 gir oss en annen mulighet til å samvirke både gjennom å samle informasjon som kan deles med andre enheter, og omvendt. Vi er med dette på vei mot et nettverksbasert forsvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sjefen i Luftforsvaret, Tonje Skinnarland, ringte i dag tidlig forsvarssjefen og informerte ham om at F-35 nå offisielt kan operere fra Rygge flystasjon. Foto: Julie Vissgren / ABC Nyheter
Sjefen i Luftforsvaret, Tonje Skinnarland, ringte i dag tidlig forsvarssjefen og informerte ham om at F-35 nå offisielt kan operere fra Rygge flystasjon. Foto: Julie Vissgren / ABC Nyheter

– Vi trenger mer beskyttelse

Samtidig er hun enig i forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens oppfordring til forsvarsministeren tidligere i høst om at Norge i større grad må bidra til å heve NATOs kollektive forsvar.

– Forsvarssjefens råd understreker betydningen av at beslutningen om å anskaffe F-35 er helt sentral, men så trenger vi å styrke forsvaret generelt. Luftforsvaret trenger også å styrkes når det gjelder personell og kompetanse, sier hun.

– F-35 er en strategisk viktig ressurs, men de trenger beskyttelse når de står på bakken. Så vi trenger mer beskyttelse, luftvern, så sånn sett er det et behov for å styrke også i luftforsvaret. Og på de andre forsvarsgrenene. En styrket forsvarsevne, det står jeg 100 prosent bak forsvarssjefens råd på.

Hun trekker frem at sikkerhetssituasjonen i verden i dag er forverret.

– I dag lever vi en mer uforutsigbar verden med en mer alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. Vi ser stormaktsrivalisering. Det må vi ta på alvor med hensyn til hvordan vi dimensjonerer forsvaret vårt. Vi trenger å styrke forsvarsevnen i Norge og i NATO, samlet sett, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men å finne den riktige balansen mellom avskrekking og beroligelse blir helt sentralt, legger hun til.

Les også: Frykter billigsalg av norske F-16 jagerfly

– En skikkelig milepæl

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen kom med gratulasjoner i en appell til de fremmøtte fra forsvaret på Rygge onsdag. I appellen sa han at F-35-flyene gjør Norge relevante i NATO-alliansen og kalte anskaffelsen av flyene et «generasjonsskifte for forsvaret».

– Situasjonen for det norske forsvaret ser betraktelig bedre ut når vi får F-35 operativt. Det er en kjempeviktig kapasitet som vi også skal bygge det nye 5. generasjons forsvaret rundt. Så det her er en skikkelig milepæl, sier han til ABC Nyheter.

Når det kommer til ønsket om videre oppgradering fra forsvarssjefen og sjefen for Luftforsvaret, har regjeringen ikke enda gått ut med hvor mye man eventuelt kommer til å øke støtten til forsvaret med. En plan skal legges frem til våren. Dette kom frem i NRK-Debatten tidligere i høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingenting overgår F-35

– Hvis du syns det er spennende med flyving, så overgår F-35 alt, sier oberstløytnant Ståle Nymoen til ABC Nyheter.

Han har fløyet den forrige generasjonen med norske kampfly, F-16, siden 1998.

Nymoen har vært en av pilotene som den siste drøye uken har testet F-35 på Østlandet. Han slår fast at det har gått like bra å fly fra Rygge som fra Ørland hvor flyene har stått siden de kom til Norge, men forteller at de norske forholdene er todelt:

– På den ene siden er det jo en naturopplevelse å fly over Norge, og jeg kjenner på både stolthet og ansvar for det landet jeg skal beskytte.

– På den andre siden er det glatt, sne, vanskelige vinterforhold. Men vi har vært positivt overrasket over hvor bra treningen har godt. Med brede hjul og støttevinger er flyene mye mer stabile enn F-16.

I sin appell til de fremmøtte oppfordret han forsvarsministeren til ikke å glemme F-35-flyene når man fortsetter utbyggingen av forsvaret til sjøs og på land.