Fant sølvmynter for millioner i garasjeKristen sekt i Norge etterforskes av amerikanske FBI – varsler milliardsøksmål

SØLVMYNTER: I denne garasjen på Østlandet tok Økokrim beslag i sølvmynter verdt flere millioner kroner.
SØLVMYNTER: I denne garasjen på Østlandet tok Økokrim beslag i sølvmynter verdt flere millioner kroner. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre utenlandske statsborgere bosatt i Norge er siktet for bedrageri og hvitvasking av minst 58 millioner kroner i USA. Samtidig varsler de enormt søksmål mot flere personer i politiet og domstol. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag 4. juni slo Økokrim til mot en adresse på Østlandet, på anmoding fra amerikanske myndigheter.

I en garasje tilhørende boligen, som eies og skal være hovedkvarteret til en kristen forening, tok politiet beslag i sølvmynter til en samlet verdi av rundt 14 millioner kroner.

I flere rettsdokumenter i Norge fremkommer det at FBI og amerikanske skattemyndigheter (IRS) etterforsker et nettverk av personer de mistenker står bak bedragerier og hvitvasking for minst syv millioner dollar, nærmere 58 millioner kroner, i USA. To av personene som er siktet er amerikanere bosatt i Norge. I tillegg er en litauisk kvinne siktet i saken.

Amerikanske myndigheter mener deler av pengene nettverket har tjent på de påståtte bedrageriene har blitt brukt til å kjøpe eiendommen i Norge for til sammen 11 millioner kroner, kjøp av en Mercedes og sølvmynter for til sammen 22 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fryktet bankkollaps

Dokumenter ABC Nyheter har fått tilgang til viser at FBI mener nettverket har bedratt et ukjent antall personer for minst syv millioner dollar ved å få overført penger under dekke av en fremtidig bankkollaps eller investeringsmuligheter som ville gi en avkastning på 25 prosent eller dobling av innskuddet.

Ifølge rettsdokumenter i Norge kommer det frem at en av de fornærmede i saken har forklart at han overførte 700.000 dollar til en 65 år gammel mann i USA, fordi han fryktet at det amerikanske banksystemet skulle kollapse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

65-åringen, som er siktet i saken, skulle sikre pengene, men etter overføringen skal fornærmede ikke ha hatt mulighet til å spore pengene eller få opplysninger om hvor de var plassert. Andre fornærmede har også forklart seg om problemer med å få kontakt med 65-åringen etter at pengene var overført.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FBI hevder pengene etter kort tid ble overført til to kontoer i Norge og at pengene tilsynelatende har gått til privat forbruk, kjøp av en villa og senere oppussing av denne.

Les også: Pastorens paradis var tortur, overgrep og slavearbeid

Bistår FBI

Under aksjonen mot boligen tok Økokrim beslag i sølvmynter verdt 14 millioner kroner, tomme tønner til oppbevaring av sølvmynter, mobiltelefoner, datamaskiner og dokumenter. Sølvmyntene hadde blitt fortollet inn i Norge på vanlig måte.

Beslaget av sølvmyntene skal utgjøre kun halvparten av det som i sin tid ble kjøpt.

Politiadvokat Erlend Stenberg i Økokrim. Foto: GORM K. GAARE
Politiadvokat Erlend Stenberg i Økokrim. Foto: GORM K. GAARE

Økokrim bekrefter overfor ABC Nyheter at de har gjort beslag i saken.

– Vi bistår amerikanske myndigheter i forbindelse med deres etterforsking av bedragerier mot personer ulike steder i USA. På formell henvendelse fra USA har vi bistått med sikring av bevis, sier politiadvokat Erlend Stenberg i Økokrim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Beslaget består av det som amerikanske myndigheter mener vil ha bevisverdi for saken. Økokrim har kun bistått med å ta beslag som amerikanske myndigheter mener er relevant for sin sak. Beslaget består av dokumenter og elektroniske lagringsmedium, i tillegg til sølvet som utbyttet fra bedrageriene skal ha blitt investert i, sier Stenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har vært i kontakt med amerikanske myndigheter som på nåværende tidspunkt ikke kan kommentere etterforskningen.

Les også: Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale

Kirkelig virksomhet

De tre personene som bodde i huset nekter for å ha gjort noe ulovlig. De har også anket avgjørelse om beslaget, som de mener er uforholdsmessig. Beslutningen om tilbakehold av beslag har senere blitt opprettholdt i både tingretten og lagmannsretten.

«Det er lite som taler for at det er foretatt disposisjoner som er i «innskyternes» interesse eller som ivaretar noen veldedige formåI. Det fremstår mest sannsynlig at pengene uberettiget er benyttet til personlig vinning for de siktede, og at det hele tiden har vært hensikten», heter det i en kjennelse fra Borgarting lagmannsrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
De tre siktede måtte møte i Borgarting lagmannsrett da de anket avgjørelsen om at Økokrim kunne ta beslag i saken. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
De tre siktede måtte møte i Borgarting lagmannsrett da de anket avgjørelsen om at Økokrim kunne ta beslag i saken. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

De siktede har under to rettsmøter i Norge fremlagt dokumenter som viser at pengene skal være samlet inn i forbindelse med en kirkelig virksomhet og brukt i tråd med intensjonen fra deltagerne, dels for å tjene som en sikker investering og for å fremme guds rike på jord.

Flere personer som amerikanske myndigheter mener er bedratt, har likevel nektet for at de er ofre i saken. I alt 16 personer har varslet at de fortsatt vil

delta i arrangementet og at de har full tillit til disponeringen av midler. De har også klaget på FBIs opptreden i saken.

En av de siktede i saken har hevdet at sølvmyntene ble kjøpt for å være en sikker investering, men at 16 kasser med mynter ble stjålet etter et angivelig innbrudd i vår. I rettsdokumenter kommer det frem at en av de siktede har gått langt i å antyde at det var FBI som sto bak tyveriet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varsler søksmål

De siktede har varslet krav for amerikansk domstol mot en rekke personer hos politiet, Økokrim og tingretten for deres befatning med saken i Norge.

Kravet beløper seg tilsynelatende til 1.000 milliarder kroner.

«Lagmannsretten kan vanskelig se dette som annet enn et forsøk på å påvirke aktørene i saken på en utilbørlig måte», heter det i en kjennelse fra lagmannsretten.

ABC Nyheter har vært i kontakt med forsvareren for de tre siktede, som ikke ønsker å kommentere saken.