Durek Verrett truet NRK med rettssak etter kreft-satire

Video: Durek reagerer sterkt på innslag i NRK Satiriks. Bilder deles med tillatelse fra NRK.

Underholdningssjef Charlo Halvorsen mener NRK ikke har noe å beklage overfor Durek Verrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag publiserer NRK Satiriks en tegnefilm om en liten gutt som har dødelig kreft.

Innslaget er et åpenbart pek til den omstridte passasjen om barn og kreft i Durek Verrets nye bok «Spirit Hacking», som tidligere denne uka ble stoppet av forlaget Cappelen Damm. Verrett hevder i boka at kreft er selvpåført, og at barn med kreft opplyser til ham at de har påført seg kreft fordi de ikke vil være her lenger.

I den I NRK Satiriks' tegnefilm står det syke barnets foreldre ved sykesengen og snakker med legen, som ikke lenger har noe han kan gjøre for gutten. Men vent litt, sier han til foreldrene, for han har ett kort i ermet. Durek Verrett. Og han kan lese fra boken sin. «Kanskje det kan hjelpe litt» sier doktoren.

Faren er ikke spesielt begeistret, men la gå, Verrett får lese høyt for sønnen.

«I want to tell you a secret. Did you know your thoughts become reality», sier den tegnede Durek mens han leser fra boken «Spirit Hacking». «That means if you're sick it's your own fault».

Avskyelige folk

I tråden under posten på NRK Satiriks' Facebook-side er det mange som uttrykker hvor artige de synes den korte filmen er. Men én person reagerer særs negativt på fremstillingen: Durek Verrett selv.

Les også: Sjaman Durek hardt ut mot norsk presse

«Dere er avskyelige. Dette er ikke hva jeg har sagt. Dere går for langt. Jeg skal kontakte advokaten min på mandag for injurier, og for at dere endrer min lære til å si noe annet», skriver Verrett i tråden.

Verrett skriver senere at bare fordi folk leser om ham i mediene, så kjenner de ham ikke av den grunn. Han forteller videre at han selv mistet både sin far, bestefar, sin beste venn og sin mor til kreft. «Hvordan våger dere å tro jeg ville mene en slik ting.»

Ingenting å beklage

Om Verrett tok kontakt med sin advokat mandag, vet vi ikke. I NRK har de ikke hørt noe fra prinsesse Märthas kjæreste. Ei heller fra noen som gir ham juridisk bistand. Det bekrefter underholdningssjef Charlo Halvorsen til ABC Nyheter. Han bekrefter også at han kjenner til posten.

– Hvem vil du si går for langt - NRK eller Verrett?

– Ingen. Og helt greit å mislike å bli utsatt for satire, skriver Halvorsen i en e-post.

På spørsmål om hvordan han reagerte på innleggene, svarer Halvorsen at han ikke hadde noen sterke emosjoner i noen retning. Hva da med et potensielt injuriesøksmål?

– Vi forholder oss til søksmål hvis vi får dem. Ikke før.

– Har NRK noe å beklage i denne saken?

– Nei.

Planetens verste folk

Det er ikke første gang Durek Verret truer med søksmål. Da han for fire dager siden tok ett oppgjør med pressen i kjølvannet av at Cappelen Damm stanset den norske utgivelsen av boken hans, ble søksmål nevnt. I en direktesending på Instagram anklager også mediene for mobbing.

Les også: Nettavisen og Dagbladet gjenga Dureks intime sex-detaljer: – Han bør beskyttes mot seg selv

I denne sendingen sier Verrett at det kan være aktuelt å gå til søksmål mot mediene, uten å nevne hvilke medier.

Ett annet av innleggene på FB-siden til NRK Satirisk
Ett annet av innleggene på FB-siden til NRK Satirisk

Dagbladet har skrevet av hele talen Verrett kom med på Instagram, her sier han følgende:

– Dere vet åpenbart ikke hvordan jeg opererer, og dere bare mobber meg. Men dere skal ikke mobbe meg, fordi jeg er en kraftstasjon. Det som kommer til å skje her er at jeg kommer til å saksøke dere, fordi dere sier ting ute av kontekst.

Prinsesse Märtha Louises manager Carina Carlsen sier til ABC Nyheter at hun kjenner til innleggene, men at hun ikke vet hva Verrett vil foreta seg. Hun henviser oss videre til Durek Verretts egen manager – Alex Alava – som vi i skrivende stund ikke har lyktes å oppnå kontakt med.

Hun har fått to spørsmål fra ABC Nyheter: Har Verrett kontaktet advokat eller vil han gjøre det? Hvem er «planetens verste folk»? (som Verrett refererte til på Facebook søndag, se skjermdumpen over).

Personvernpolicy