Tyveri-frykt viktigste årsak til at Oslo-beboere velger bort sykkelenSykkelstativer i Torggata i Oslo er tyverifeller – sitter ikke fast i bakken

Artikkelen fortsetter under annonsen

De løse sykkelstativene kan enkelt løftes opp, og to av dem er stjålet den siste måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykkelstativer i nedre del av Torggata er så dårlig festet i bakken at de enkelt kan løftes opp. Der andre sykkelstativer av samme typen er støpt fast i bakken, sitter disse løst mellom brosteinene. Derfor kan potensielle sykkeltyver lett ta med seg sykler uten å begå hærverk. Også deler av selve stativet har blitt stjålet.

Verken Bymiljøetaten eller Oslo-politiet var klar over tyverifella, før ABC Nyheter tok kontakt. Bymiljøetaten har nå registrert saken, og sendt en representant for avdeling for gang og sykkel for å se på saken.

Ifølge presseansvarlig i Bymiljøetaten Monica Olsen er en av teoriene deres at stativene kan ha blitt påkjørt og at det er derfor de sitter løst.

– Men det ser ut som om stativene ikke har vært støpt ordentlig fast i utgangspunktet?

– Det er ikke jeg som har sett på dette, så det kan jeg ikke kommentere på, svarer Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller at etaten skal sende noen for å reparere stativene i nærmeste fremtid.

Mange frykter sykkeltyveri

Kommunikasjonssjef i Syklistenes Landsforening Roar Løkken sier at frykten for sykkeltyveri er en av de viktigste grunnene til at Oslo-beboere velger bort sykkelen.

Dette støttes av en studie utført av Oslo kommune, skrev Aftenposten i 2013. Studien fant at over fire av ti av kommunens innbyggere syklet mindre enn de skulle ønsk fordi de er redd for at syklene skal bli stjålet.

Foreningens fagsjef, Mats Larsen, legger til at det bør være opp til den enkelte syklist hvor sikre syklene deres er, ikke sykkelstativet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Myndighetene bør så langt det er mulig tilrettelegge sikre løsninger for sykkelparkering, sier han.

Les også: Dyr sykkel? Du bør vurdere egen sykkelforsikring

Usikkert om tyveri har forekommet

Oslo-politiet kan ikke si noe om hvorvidt sykler har blitt stjålet fra sykkelstativene i Torggata eller liknende stativer. De understreker at denne typen vinningskriminalitet forekommer så ofte at de ikke har kapasitet til å ha oversikt over alle sakene.

Ifølge Norges Automobil-Forbund (NAF) er Oslo den byen i landet med flest registrerte sykkeltyverier . I 2018 ble det anmeldt tyveri av 4863 sykler i hovedstaden, skriver Nordre Aker Budstikke.

Samme år ble det meldt 10.400 sykkeltyverier til forsikringsselskapene, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.