Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell

Et fly fra Luftambulansetjenesten fikk ikke lande på Kristiansand lufthavn Kjevik da flyplassen ikke klarte å hente inn nok mannskap til å åpne flyplassen tidsnok. En pasient måtte dermed i stedet ta ambulansebil til Oslo.
Et fly fra Luftambulansetjenesten fikk ikke lande på Kristiansand lufthavn Kjevik da flyplassen ikke klarte å hente inn nok mannskap til å åpne flyplassen tidsnok. En pasient måtte dermed i stedet ta ambulansebil til Oslo. Foto: Bsaa / John Trygve Tollefsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et ambulansefly som skulle hente en pasient i Kristiansand måtte returnere til Oslo for flyplassen var nattestengt og rakk ikke å få nok folk på plass til å åpne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er VG og Fædrelandsvennen som melder om hendelsen som skjedde omtrent 01.00 natt til lørdag. Ambulanseflyet tok av fra Oslo lufthavn og sirklet over Kristiansand lufthavn Kjevik før det måtte returnere til Oslo uten pasient.

Flyplassen på Kjevik er normalt ikke natteåpen, men nødvendig personell skal kunne tilkalles dersom det ved nødstilfeller er nødvendig å åpne flyplassen. Natt til lørdag manglet man nok brannvernpersonell til at fly kan lande.

– Når vi får beskjed om at et fly ønsker å lande utenom åpningstid, må vi ringe rundt og få tak i noen som kan stille opp. Det lyktes vi ikke raskt nok med å gjøre i natt, sier kommunikasjonsjef Kristian Løksa i Avinor til fvn.no.

Fikk 45 minutters varsel

Pasienten var fraktet fra Sørlandet sykehus Kristiansand til flyplassen i ambulanse, men måtte i stedet fraktes til Oslo i ambulansebil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Fædrelandsvennen ble Avinor varslet om flyet kl. 0115, og at flyet da skulle lande i Kristiansand 45 minutter senere.

Avviklet hjemmevaktordning

VG opplyser at man tidligere hadde en hjemmevaktordning for brann- og redningsmannskaper på flyplassen, men at den nå er avviklet fra og med august i år.

– Man har ment at det ikke var behov for en slik ordning, sier Løksa til VG.

Ifølge Avinor har det vært to slike hendelsen ved flyplassen hvert år i både 2016, 2017 og 2018 der det har vært behov for å åpne flyplassen utenom normal åpningstid.