Smørkniv-rømling må i fengsel igjen: – Glad vi har klart å ta ham

Albanske Fred Binaku begjærte seg løslatt under tirsdagens fengslingsmøte. Retten ville det imidlertid annerledes.

OSLO TINGRETT (ABC Nyheter): Tirsdag ettermiddag måtte smørkniv-rømlingen Fred Binaku møte for fremstilling i Oslo tingrett. Da hadde den narko-tiltalte albaneren vært nærmere seks år på flukt etter at han i 2013 rømte fra Hamar fengsel, etter at han gravde seg ut av cellen sin med en smørkniv.

Han ble pågrepet om morgen 24. juli i Hamburg i Tyskland, før han mandag denne uka ble overført tilbake til Norge. Omstendighetene rundt pågripelsene er usikre.

Binaku var ikledd en grå Adidas hettegenser, mørkeblå jeans og svarte sko da han ankom rettslokalet.

Bakgrunn: Rømte i 2013 – nå er han tatt

Etterlyst internasjonalt

Under fengslingsmøtet begjærte Binaku seg løslatt.

Retten kom imidlertid til at Binaku skal varetektsfengsles i fire uker. I rettskjennelsen kommer det frem at retten frykter Binaku på ny vil unndra straffeforfølging om han løslates.

Binaku var siktet og satt varetektsfengslet i en større heroin-sak da han flyktet fra fengselet i 2013. Han ble etter kort tid etterlyst internasjonalt gjennom Interpol.

Politiadvokat Anne Cathrine Aga sier til ABC Nyheter at politiet er fornøyd med at albaneren er pågrepet etter seks år på rømmen.

– Vi er veldig glad for samarbeidet vi har hatt med tyske myndigheter. Vi er glad for at vi har klart å ta ham, slik at saken kan få en ende, sier Aga.

– Er nok sikrere enn Hamar

Hun understreker at saken har hatt høy prioritet siden forsvinningen.

– Har det vært litt flaut for norske myndigheter at en slik rømning faktisk kunne skje?

– Personlig har jeg ikke vært flau. Men når man foretar seg en type «B-gjengen»-rømning slik som dette, er de ikke særlig morsomme som sådan. Men historien i seg selv har visse morsomheter, det må jeg innrømme, sier Aga.

Påtalemyndigheten håper å få gjennomført rettssaken mot Binaku i god tid før jul. Frem til da vil albaneren sitte varetektsfengslet i et av Norges sikreste fengsler.

– Han havner nå på Ringerike fengsel, og det er nok sikrere enn Hamar, sier hun.

Vil bevise sin uskyld

Forsvarer Bjørn Erik Rødser sier til ABC Nyheter at han har rukket å snakke med sin klient før dagens fengslingsmøte, men vil ikke kommentere hva som har blitt sagt

– Hva tenker Binaku om må være tilbake i Norge, etter seks år på rømmen?

– Det er vanskelig å si. Det er veldig lenge siden denne startet og det er en svært alvorlig straffesak, som jeg tror tynger han.

– Oppfatter du det som at din klient ønsker å få denne saken ferdig?

– Ja, han ønsker å få bevist sin uskyld og få saken ut av verden, sier Rødser.

Ni kilo heroin

I desember 2012 ble Binaku pågrepet sammen med flere andre etter at en lastebil med drøye ni kilo heroin kom kjørende over grensa ved Svinesund.

Rettssaken mot de andre mennene startet uten at Binaku selv satt på tiltalebenken. De ble alle dømt til lengre fengselsstraffer.

Binaku er tiltalt for produksjon, besittelse og transport av en stor mengde narkotika.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden