Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne

Syvbarnsmoren i samtaler med advokat Olav Sylte under rettssaken i Kristiansand tingrett.
Syvbarnsmoren i samtaler med advokat Olav Sylte under rettssaken i Kristiansand tingrett. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Høyesteretts ankeutvalg har avvist dobbeltdrapsdømte Elisabeth Aaslie (44) sin anke, melder TV 2. Straffen på 21 års forvaring blir dermed stående.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aaslies forsvarer, advokat John Christian Elden, mente at to av dommerne i lagmannsretten var inhabile, og at politiets bruk av undercoveragent under etterforskningen var ulovlig.

Dette fikk de ikke medhold i.

Lagmannsrettens dom blir dermed stående. Aaslie er dømt for drapet på sin egen far i 2002 og en ekskjæreste i 2014. 44-åringen er i tillegg dømt for flere tilfeller av neddoping av en tidligere kjæreste, samt et tyveri av hans kredittkort.

21 års fengsel

– Høyesterett ga en lengre og begrunnet ankenektelse. De ville ikke senke terskelen for inhabilitet, og de mente at siden forsvarer for ting- og lagmannsrett aksepterte bruk av undercoverbevis, måtte siktede anses å ha gitt informert samtykke til dette. Det kan da ikke brukes som ankegrunn ut over en generell prøving om rettergangen under ett er ansett rettferdig, og det mente Høyesterett at den var, skriver Elden i en SMS til ABC Nyheter.

Både Kristiansand tingrett og Agder lagmannsrett dømte henne for å ha drept sin far i 2002 og en tidligere samboer på et hotell i Kristiansand i 2014. Straffen ble satt til 21 års forvaring i begge rettsinstansene.

Under rettssaken i Kristiansand Tingrett valgte 44-åringen å ikke forklare seg under den lange rettssaken. Under lagmannsrettens behandling av saken valgte kvinnen imidlertid å fortelle sin versjon av saken.

Byttet advokat

I juli ble det kjent at kvinnen hadde byttet advokat i forbindelse med at hun ønsket å anke saken til Høyesterett. Aaslie mente det var blitt begått en saksbehandlingsfeil.

Den profilerte advokaten Elden overtok da saken.

– Hun mener hun er uskyldig domfelt, og at det ikke er grunnlag for dommen mot henne. Hun anker derfor på feil ved saksbehandlingen som ledet fram til den fellende dommen, sa Elden til Fædrelandsvennen i juli.

Personvernpolicy