USA ruster opp i Sør-Kinahavet med norskproduserte våpen

VIDEO: Forsvaret testet norsk missil i Stillehavet

Den amerikanske marinen setter nå inn nye, norskproduserte våpen for å avskrekke Kina i det omstridte Sør-Kinahavet.

Naval Strike Missile (NSM) regnes som et av verdens mest avanserte og dødelige våpensystemer. Krysserrakettene er vanskelig å oppdage på radar, og kan dermed trenge gjennom fiendens forsvarslinjer og ramme potensielle mål før den risikerer å bli skutt ned.

– Utplasseringen av disse rakettene vil bidra til å styrke USAs troverdighet med tanke på avskrekking i denne regionen. Det reduserer også risikoen for USAs allierte, sier analytiker og tidligere marineoffiser, Carl Schuster, ifølge CNN.

Kineserne på sin side har forsvart sin styrkedemonstrasjon i Sør-Kinahavet med behovet for å møte det Kina opplever som økt amerikansk aggresjon i sine nære havområder.

Les også: USA-general til Kina: – Vi vet hvordan vi overtar øyer

Kina bygger forsvarsverk mot USA

Skarpskyting med Naval Strike Missile fra korvetten KNM Gnist utenfor Andøya. Foto: Forsvaret
Skarpskyting med Naval Strike Missile fra korvetten KNM Gnist utenfor Andøya. Foto: Forsvaret

– Når vi står overfor tungt utrustede skip og kampfly, hvorfor skal ikke vi da kunne bygge våre forsvarsverker, uttalte Kinas forsvarsminister Wei Fenghe i sommer.

Amerikanske krigsskip, som nå er utstyrt med det avanserte, norskutviklede våpensystemet, skal allerede være på vei til det omstridte Sør-Kinahavet.

USS «Gabrielle Giffords» la i forrige uke fra kai i San Diego i California, med kurs for Sør-Kinahavet, skriver Defence News. Om bord var det klargjort flere nye utskytningsramper på dekk.

Les også: – Kina har utplassert cruise-missiler på Spratlyøyene

Les også: Se video av da krigsskipene nesten kolliderte

Naval Strike Missile (NSM)

* Naval Strike Missile (NSM) er et norskprodusert sjømålsmissil og kryssermissil produsert av Kongsberg Defence Systems.

* NSM ble startet opp som et utviklingsprosjekt for Sjøforsvaret, med formål å utvikle et mellomdistanse-kryssermissil for maritime mål, men ble fra og med 2016 også operativt som kryssermissil mot mål på land.

* Per 2019 er NSM det eneste femtegenerasjons presisjonsvåpenet med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil/185 kilometer).

* Sentrale egenskaper på NSM er liten radarsignatur og det produsenten selv kaller overlegen manøvreringsevne, sensorevne og regnekraft - en kombinasjon som skal gjøre missilet i stand til å trenge gjennom de mest avanserte luftvern.

(Kilde: Wikipedia)

Disse rampene inneholder Naval Strike Missile som US Navy bestilte fra Kongsberg og den amerikanske partneren Raytheon i juni 2018.

Det skal være første gang at amerikanske krigsskip av denne størrelsen, som opererer nærme kinesisk farvann, har langtrekkende missiler til disposisjon.

Det norske forsvaret avfyrte et NSM med skarpt stridshode fra et marinefartøy første gang på en test i juni 2013.

VIDEO: – Kan senke amerikanske skip i Sør-Kinahavet

– Gir krigsskipene øyer over horisonten

Ifølge Teknisk Ukeblad opererer våpensystemet sammen med helikopterdronen MQ-8B, som brukes til å speide etter potensielle fiendtlige mål før missilet avfyres. Rakettene, som er utviklet gjennom mange år i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt og Sjøforsvaret, er allerede levert til sjøforsvarene i Norge, Polen, Malaysia og USA.

– Dronen gir krigsskipene øyer over horisonten. Dette er like viktig som rakettene. Du kan bare treffe det du kan finne, sier analytiker og tidligere marineoffiser Carl Schuster til amerikanske medier. Han viser til at USA på denne måten ønsker å sende en tydelig beskjed til Kina.

– Dette er første skritt for å gjenopprette den militære ubalansen. Flere skritt vil bli tatt de nærmeste årene, varsler Schuster.

Les også: Xi og Duterte avdramatiserer strid om Sør-Kinahavet

Kan ramme mål 185 kilometer unna

Kryssermissilet er ifølge Kongsberg Defence & Aerospace det eneste femtegenerasjons presisjonsvåpenet med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil/185 kilometer). Den har en sprengkraft som gjør den i stand til å trenge gjennom avanserte luftvernsystem.

Høytstående talspersoner fra den amerikanske marinen har tidligere uttalt at planene er å utruste om lag 30 av sine mest avanserte krigsskip med Naval Strike Missiles.

– Pentagon bygger nå opp en militær styrke som er mer bærekraftig og bedre i stand til å bekjempe og stå imot den kinesiske folkehærens (PLA) militære slagkraft i området, sier senior forsvarsanalytiker Timothy R. Heath, til CNN.

Les også: Kina protesterer mot amerikanske krigsskip i Sør-Kinahavet

VIDEO: Kina har landet bombefly i Sør-Kinahavet for første gang

Nytt våpenkappløp i Stillehavet

USA har i lengre tid vært bekymret for kinesernes militære slagkraft i form av krigsskip, kampfly og langdistanse raketter. Dette har bidratt til gjensidig mistenksomhet og gitt grobunn for et våpenkappløp mellom de to stormaktene i Sør-Kinahavet.

Området har potensiale til å utvikle seg til en storkonflikt. USA forsøker å unngå at Kina får kontroll over området, som anses som strategisk viktig, både militært, geografisk og økonomisk.

Derfor ønsker USA å vise militære muskler og tilstedeværelse, også overfor sine allierte og partnere i området.

Asiatiske medier omtaler den amerikanske opptrappingen, blant annet Asia Times, og siterer anonyme amerikanske tjenestemenn, som bekrefter at USS «Gabrielle Giffords» nå er i ferd med å slutte seg til den amerikanske Stillehavsflåten med nye våpen på dekk.

Les også: – Duterte er «villig til krig» om Sør-Kinahavet

Sør-Kinahavet er rikt på fisk, olje og gass

En amerikansk tjenestemann styrer flytrafikken over destroyeren USS McCampbell nær en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. NTB Scanpix/AFP.
En amerikansk tjenestemann styrer flytrafikken over destroyeren USS McCampbell nær en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. NTB Scanpix/AFP.

Flere land gjør krav på deler av dette havområdet, både av sikkerhetsmessige årsaker, men også fordi Sør-Kinahavet er rikt på naturressurser som fisk, olje og gass. Blant landene som har motstridende interesser med Kina, er Filippinene, Indonesia, Kina, Malaysia, Taiwan og Vietnam.

En tredjedel av verdens skipstrafikk går årlig gjennom Sør-Kina-havet, og åtte av verdens ti største containerhavner ligger i umiddelbar nærhet.

I tillegg er flere land avhengige av å holde skipsrutene åpne gjennom Sør-Kina-havet for å få olje fra Midtøsten, deriblant Sør-Korea og Japan, ifølge folkogforsvar.no.

Les også: Kineserne kaller amerikansk krigsskipsnærvær en provokasjon

– Våpnene vil øke slagkraften

Sør-Kina-havet har kystlinje med Kina, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Filippinene og Taiwan.
Sør-Kina-havet har kystlinje med Kina, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Filippinene og Taiwan.

Kinas opprustning på Spratley-øyene har provosert USA, som flere ganger har utfordret kinesiske styrker i åpent hav for å markere at de kan operere fritt i internasjonalt farvann.

Kina på sin side har flere ganger advart USA mot å øke det militære nærværet i sine nærområder. Denne advarselen tas ikke til følge.

– Våpnene vil øke slagkraften til den amerikanske marinen, sier talsmann for US Navys 3. flåte, kommandør John Fage.

Spenningen mellom Kina og USA henger også sammen med konflikten om Taiwan, som har vært løsrevet fra Kina siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen, og nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Kina insisterer fortsatt på at Taiwan, som regnes som en uformell alliert med USA, skal underlegges Beijing, og har truet med å invadere øya dersom Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet
Siste nytt
01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29MotorNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet
Populært