USA ruster opp i Sør-Kinahavet med norskproduserte våpen

VIDEO: Forsvaret testet norsk missil i Stillehavet

Den amerikanske marinen setter nå inn nye, norskproduserte våpen for å avskrekke Kina i det omstridte Sør-Kinahavet.

Naval Strike Missile (NSM) regnes som et av verdens mest avanserte og dødelige våpensystemer. Krysserrakettene er vanskelig å oppdage på radar, og kan dermed trenge gjennom fiendens forsvarslinjer og ramme potensielle mål før den risikerer å bli skutt ned.

– Utplasseringen av disse rakettene vil bidra til å styrke USAs troverdighet med tanke på avskrekking i denne regionen. Det reduserer også risikoen for USAs allierte, sier analytiker og tidligere marineoffiser, Carl Schuster, ifølge CNN.

Kineserne på sin side har forsvart sin styrkedemonstrasjon i Sør-Kinahavet med behovet for å møte det Kina opplever som økt amerikansk aggresjon i sine nære havområder.

Les også: USA-general til Kina: – Vi vet hvordan vi overtar øyer

Kina bygger forsvarsverk mot USA

Skarpskyting med Naval Strike Missile fra korvetten KNM Gnist utenfor Andøya. Foto: Forsvaret
Skarpskyting med Naval Strike Missile fra korvetten KNM Gnist utenfor Andøya. Foto: Forsvaret

– Når vi står overfor tungt utrustede skip og kampfly, hvorfor skal ikke vi da kunne bygge våre forsvarsverker, uttalte Kinas forsvarsminister Wei Fenghe i sommer.

Amerikanske krigsskip, som nå er utstyrt med det avanserte, norskutviklede våpensystemet, skal allerede være på vei til det omstridte Sør-Kinahavet.

USS «Gabrielle Giffords» la i forrige uke fra kai i San Diego i California, med kurs for Sør-Kinahavet, skriver Defence News. Om bord var det klargjort flere nye utskytningsramper på dekk.

Les også: – Kina har utplassert cruise-missiler på Spratlyøyene

Les også: Se video av da krigsskipene nesten kolliderte

Naval Strike Missile (NSM)

* Naval Strike Missile (NSM) er et norskprodusert sjømålsmissil og kryssermissil produsert av Kongsberg Defence Systems.

* NSM ble startet opp som et utviklingsprosjekt for Sjøforsvaret, med formål å utvikle et mellomdistanse-kryssermissil for maritime mål, men ble fra og med 2016 også operativt som kryssermissil mot mål på land.

* Per 2019 er NSM det eneste femtegenerasjons presisjonsvåpenet med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil/185 kilometer).

* Sentrale egenskaper på NSM er liten radarsignatur og det produsenten selv kaller overlegen manøvreringsevne, sensorevne og regnekraft - en kombinasjon som skal gjøre missilet i stand til å trenge gjennom de mest avanserte luftvern.

(Kilde: Wikipedia)

Disse rampene inneholder Naval Strike Missile som US Navy bestilte fra Kongsberg og den amerikanske partneren Raytheon i juni 2018.

Det skal være første gang at amerikanske krigsskip av denne størrelsen, som opererer nærme kinesisk farvann, har langtrekkende missiler til disposisjon.

Det norske forsvaret avfyrte et NSM med skarpt stridshode fra et marinefartøy første gang på en test i juni 2013.

VIDEO: – Kan senke amerikanske skip i Sør-Kinahavet

– Gir krigsskipene øyer over horisonten

Ifølge Teknisk Ukeblad opererer våpensystemet sammen med helikopterdronen MQ-8B, som brukes til å speide etter potensielle fiendtlige mål før missilet avfyres. Rakettene, som er utviklet gjennom mange år i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt og Sjøforsvaret, er allerede levert til sjøforsvarene i Norge, Polen, Malaysia og USA.

– Dronen gir krigsskipene øyer over horisonten. Dette er like viktig som rakettene. Du kan bare treffe det du kan finne, sier analytiker og tidligere marineoffiser Carl Schuster til amerikanske medier. Han viser til at USA på denne måten ønsker å sende en tydelig beskjed til Kina.

– Dette er første skritt for å gjenopprette den militære ubalansen. Flere skritt vil bli tatt de nærmeste årene, varsler Schuster.

Les også: Xi og Duterte avdramatiserer strid om Sør-Kinahavet

Kan ramme mål 185 kilometer unna

Kryssermissilet er ifølge Kongsberg Defence & Aerospace det eneste femtegenerasjons presisjonsvåpenet med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil/185 kilometer). Den har en sprengkraft som gjør den i stand til å trenge gjennom avanserte luftvernsystem.

Høytstående talspersoner fra den amerikanske marinen har tidligere uttalt at planene er å utruste om lag 30 av sine mest avanserte krigsskip med Naval Strike Missiles.

– Pentagon bygger nå opp en militær styrke som er mer bærekraftig og bedre i stand til å bekjempe og stå imot den kinesiske folkehærens (PLA) militære slagkraft i området, sier senior forsvarsanalytiker Timothy R. Heath, til CNN.

Les også: Kina protesterer mot amerikanske krigsskip i Sør-Kinahavet

VIDEO: Kina har landet bombefly i Sør-Kinahavet for første gang

Nytt våpenkappløp i Stillehavet

USA har i lengre tid vært bekymret for kinesernes militære slagkraft i form av krigsskip, kampfly og langdistanse raketter. Dette har bidratt til gjensidig mistenksomhet og gitt grobunn for et våpenkappløp mellom de to stormaktene i Sør-Kinahavet.

Området har potensiale til å utvikle seg til en storkonflikt. USA forsøker å unngå at Kina får kontroll over området, som anses som strategisk viktig, både militært, geografisk og økonomisk.

Derfor ønsker USA å vise militære muskler og tilstedeværelse, også overfor sine allierte og partnere i området.

Asiatiske medier omtaler den amerikanske opptrappingen, blant annet Asia Times, og siterer anonyme amerikanske tjenestemenn, som bekrefter at USS «Gabrielle Giffords» nå er i ferd med å slutte seg til den amerikanske Stillehavsflåten med nye våpen på dekk.

Les også: – Duterte er «villig til krig» om Sør-Kinahavet

Sør-Kinahavet er rikt på fisk, olje og gass

En amerikansk tjenestemann styrer flytrafikken over destroyeren USS McCampbell nær en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. NTB Scanpix/AFP.
En amerikansk tjenestemann styrer flytrafikken over destroyeren USS McCampbell nær en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. NTB Scanpix/AFP.

Flere land gjør krav på deler av dette havområdet, både av sikkerhetsmessige årsaker, men også fordi Sør-Kinahavet er rikt på naturressurser som fisk, olje og gass. Blant landene som har motstridende interesser med Kina, er Filippinene, Indonesia, Kina, Malaysia, Taiwan og Vietnam.

En tredjedel av verdens skipstrafikk går årlig gjennom Sør-Kina-havet, og åtte av verdens ti største containerhavner ligger i umiddelbar nærhet.

I tillegg er flere land avhengige av å holde skipsrutene åpne gjennom Sør-Kina-havet for å få olje fra Midtøsten, deriblant Sør-Korea og Japan, ifølge folkogforsvar.no.

Les også: Kineserne kaller amerikansk krigsskipsnærvær en provokasjon

– Våpnene vil øke slagkraften

Sør-Kina-havet har kystlinje med Kina, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Filippinene og Taiwan.
Sør-Kina-havet har kystlinje med Kina, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Filippinene og Taiwan.

Kinas opprustning på Spratley-øyene har provosert USA, som flere ganger har utfordret kinesiske styrker i åpent hav for å markere at de kan operere fritt i internasjonalt farvann.

Kina på sin side har flere ganger advart USA mot å øke det militære nærværet i sine nærområder. Denne advarselen tas ikke til følge.

– Våpnene vil øke slagkraften til den amerikanske marinen, sier talsmann for US Navys 3. flåte, kommandør John Fage.

Spenningen mellom Kina og USA henger også sammen med konflikten om Taiwan, som har vært løsrevet fra Kina siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen, og nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Kina insisterer fortsatt på at Taiwan, som regnes som en uformell alliert med USA, skal underlegges Beijing, og har truet med å invadere øya dersom Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Uvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 «Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep
Siste nytt
16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeUvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58Verden«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep
Populært