USA ruster opp i Sør-Kinahavet med norskproduserte våpen

VIDEO: Forsvaret testet norsk missil i Stillehavet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske marinen setter nå inn nye, norskproduserte våpen for å avskrekke Kina i det omstridte Sør-Kinahavet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Naval Strike Missile (NSM) regnes som et av verdens mest avanserte og dødelige våpensystemer. Krysserrakettene er vanskelig å oppdage på radar, og kan dermed trenge gjennom fiendens forsvarslinjer og ramme potensielle mål før den risikerer å bli skutt ned.

– Utplasseringen av disse rakettene vil bidra til å styrke USAs troverdighet med tanke på avskrekking i denne regionen. Det reduserer også risikoen for USAs allierte, sier analytiker og tidligere marineoffiser, Carl Schuster, ifølge CNN.

Kineserne på sin side har forsvart sin styrkedemonstrasjon i Sør-Kinahavet med behovet for å møte det Kina opplever som økt amerikansk aggresjon i sine nære havområder.

Les også: USA-general til Kina: – Vi vet hvordan vi overtar øyer

Kina bygger forsvarsverk mot USA

Skarpskyting med Naval Strike Missile fra korvetten KNM Gnist utenfor Andøya. Foto: Forsvaret
Skarpskyting med Naval Strike Missile fra korvetten KNM Gnist utenfor Andøya. Foto: Forsvaret

– Når vi står overfor tungt utrustede skip og kampfly, hvorfor skal ikke vi da kunne bygge våre forsvarsverker, uttalte Kinas forsvarsminister Wei Fenghe i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske krigsskip, som nå er utstyrt med det avanserte, norskutviklede våpensystemet, skal allerede være på vei til det omstridte Sør-Kinahavet.

USS «Gabrielle Giffords» la i forrige uke fra kai i San Diego i California, med kurs for Sør-Kinahavet, skriver Defence News. Om bord var det klargjort flere nye utskytningsramper på dekk.

Les også: – Kina har utplassert cruise-missiler på Spratlyøyene

Les også: Se video av da krigsskipene nesten kolliderte

Naval Strike Missile (NSM)

* Naval Strike Missile (NSM) er et norskprodusert sjømålsmissil og kryssermissil produsert av Kongsberg Defence Systems.

* NSM ble startet opp som et utviklingsprosjekt for Sjøforsvaret, med formål å utvikle et mellomdistanse-kryssermissil for maritime mål, men ble fra og med 2016 også operativt som kryssermissil mot mål på land.

* Per 2019 er NSM det eneste femtegenerasjons presisjonsvåpenet med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil/185 kilometer).

* Sentrale egenskaper på NSM er liten radarsignatur og det produsenten selv kaller overlegen manøvreringsevne, sensorevne og regnekraft - en kombinasjon som skal gjøre missilet i stand til å trenge gjennom de mest avanserte luftvern.

(Kilde: Wikipedia)

Disse rampene inneholder Naval Strike Missile som US Navy bestilte fra Kongsberg og den amerikanske partneren Raytheon i juni 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal være første gang at amerikanske krigsskip av denne størrelsen, som opererer nærme kinesisk farvann, har langtrekkende missiler til disposisjon.

Det norske forsvaret avfyrte et NSM med skarpt stridshode fra et marinefartøy første gang på en test i juni 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: – Kan senke amerikanske skip i Sør-Kinahavet

– Gir krigsskipene øyer over horisonten

Ifølge Teknisk Ukeblad opererer våpensystemet sammen med helikopterdronen MQ-8B, som brukes til å speide etter potensielle fiendtlige mål før missilet avfyres. Rakettene, som er utviklet gjennom mange år i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt og Sjøforsvaret, er allerede levert til sjøforsvarene i Norge, Polen, Malaysia og USA.

– Dronen gir krigsskipene øyer over horisonten. Dette er like viktig som rakettene. Du kan bare treffe det du kan finne, sier analytiker og tidligere marineoffiser Carl Schuster til amerikanske medier. Han viser til at USA på denne måten ønsker å sende en tydelig beskjed til Kina.

– Dette er første skritt for å gjenopprette den militære ubalansen. Flere skritt vil bli tatt de nærmeste årene, varsler Schuster.

Les også: Xi og Duterte avdramatiserer strid om Sør-Kinahavet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan ramme mål 185 kilometer unna

Kryssermissilet er ifølge Kongsberg Defence & Aerospace det eneste femtegenerasjons presisjonsvåpenet med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil/185 kilometer). Den har en sprengkraft som gjør den i stand til å trenge gjennom avanserte luftvernsystem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høytstående talspersoner fra den amerikanske marinen har tidligere uttalt at planene er å utruste om lag 30 av sine mest avanserte krigsskip med Naval Strike Missiles.

– Pentagon bygger nå opp en militær styrke som er mer bærekraftig og bedre i stand til å bekjempe og stå imot den kinesiske folkehærens (PLA) militære slagkraft i området, sier senior forsvarsanalytiker Timothy R. Heath, til CNN.

Les også: Kina protesterer mot amerikanske krigsskip i Sør-Kinahavet

VIDEO: Kina har landet bombefly i Sør-Kinahavet for første gang

Nytt våpenkappløp i Stillehavet

USA har i lengre tid vært bekymret for kinesernes militære slagkraft i form av krigsskip, kampfly og langdistanse raketter. Dette har bidratt til gjensidig mistenksomhet og gitt grobunn for et våpenkappløp mellom de to stormaktene i Sør-Kinahavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Området har potensiale til å utvikle seg til en storkonflikt. USA forsøker å unngå at Kina får kontroll over området, som anses som strategisk viktig, både militært, geografisk og økonomisk.

Derfor ønsker USA å vise militære muskler og tilstedeværelse, også overfor sine allierte og partnere i området.

Asiatiske medier omtaler den amerikanske opptrappingen, blant annet Asia Times, og siterer anonyme amerikanske tjenestemenn, som bekrefter at USS «Gabrielle Giffords» nå er i ferd med å slutte seg til den amerikanske Stillehavsflåten med nye våpen på dekk.

Les også: – Duterte er «villig til krig» om Sør-Kinahavet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Kinahavet er rikt på fisk, olje og gass

En amerikansk tjenestemann styrer flytrafikken over destroyeren USS McCampbell nær en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. NTB Scanpix/AFP.
En amerikansk tjenestemann styrer flytrafikken over destroyeren USS McCampbell nær en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. NTB Scanpix/AFP.

Flere land gjør krav på deler av dette havområdet, både av sikkerhetsmessige årsaker, men også fordi Sør-Kinahavet er rikt på naturressurser som fisk, olje og gass. Blant landene som har motstridende interesser med Kina, er Filippinene, Indonesia, Kina, Malaysia, Taiwan og Vietnam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tredjedel av verdens skipstrafikk går årlig gjennom Sør-Kina-havet, og åtte av verdens ti største containerhavner ligger i umiddelbar nærhet.

I tillegg er flere land avhengige av å holde skipsrutene åpne gjennom Sør-Kina-havet for å få olje fra Midtøsten, deriblant Sør-Korea og Japan, ifølge folkogforsvar.no.

Les også: Kineserne kaller amerikansk krigsskipsnærvær en provokasjon

– Våpnene vil øke slagkraften

Sør-Kina-havet har kystlinje med Kina, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Filippinene og Taiwan.
Sør-Kina-havet har kystlinje med Kina, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Filippinene og Taiwan.

Kinas opprustning på Spratley-øyene har provosert USA, som flere ganger har utfordret kinesiske styrker i åpent hav for å markere at de kan operere fritt i internasjonalt farvann.

Kina på sin side har flere ganger advart USA mot å øke det militære nærværet i sine nærområder. Denne advarselen tas ikke til følge.

– Våpnene vil øke slagkraften til den amerikanske marinen, sier talsmann for US Navys 3. flåte, kommandør John Fage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenningen mellom Kina og USA henger også sammen med konflikten om Taiwan, som har vært løsrevet fra Kina siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen, og nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Kina insisterer fortsatt på at Taiwan, som regnes som en uformell alliert med USA, skal underlegges Beijing, og har truet med å invadere øya dersom Taiwan formelt erklærer selvstendighet.