USA ruster opp i Sør-Kinahavet med norskproduserte våpen

VIDEO: Forsvaret testet norsk missil i Stillehavet

Den amerikanske marinen setter nå inn nye, norskproduserte våpen for å avskrekke Kina i det omstridte Sør-Kinahavet.

Naval Strike Missile (NSM) regnes som et av verdens mest avanserte og dødelige våpensystemer. Krysserrakettene er vanskelig å oppdage på radar, og kan dermed trenge gjennom fiendens forsvarslinjer og ramme potensielle mål før den risikerer å bli skutt ned.

– Utplasseringen av disse rakettene vil bidra til å styrke USAs troverdighet med tanke på avskrekking i denne regionen. Det reduserer også risikoen for USAs allierte, sier analytiker og tidligere marineoffiser, Carl Schuster, ifølge CNN.

Kineserne på sin side har forsvart sin styrkedemonstrasjon i Sør-Kinahavet med behovet for å møte det Kina opplever som økt amerikansk aggresjon i sine nære havområder.

Les også: USA-general til Kina: – Vi vet hvordan vi overtar øyer

Kina bygger forsvarsverk mot USA

Skarpskyting med Naval Strike Missile fra korvetten KNM Gnist utenfor Andøya. Foto: Forsvaret
Skarpskyting med Naval Strike Missile fra korvetten KNM Gnist utenfor Andøya. Foto: Forsvaret

– Når vi står overfor tungt utrustede skip og kampfly, hvorfor skal ikke vi da kunne bygge våre forsvarsverker, uttalte Kinas forsvarsminister Wei Fenghe i sommer.

Amerikanske krigsskip, som nå er utstyrt med det avanserte, norskutviklede våpensystemet, skal allerede være på vei til det omstridte Sør-Kinahavet.

USS «Gabrielle Giffords» la i forrige uke fra kai i San Diego i California, med kurs for Sør-Kinahavet, skriver Defence News. Om bord var det klargjort flere nye utskytningsramper på dekk.

Les også: – Kina har utplassert cruise-missiler på Spratlyøyene

Les også: Se video av da krigsskipene nesten kolliderte

Naval Strike Missile (NSM)

* Naval Strike Missile (NSM) er et norskprodusert sjømålsmissil og kryssermissil produsert av Kongsberg Defence Systems.

* NSM ble startet opp som et utviklingsprosjekt for Sjøforsvaret, med formål å utvikle et mellomdistanse-kryssermissil for maritime mål, men ble fra og med 2016 også operativt som kryssermissil mot mål på land.

* Per 2019 er NSM det eneste femtegenerasjons presisjonsvåpenet med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil/185 kilometer).

* Sentrale egenskaper på NSM er liten radarsignatur og det produsenten selv kaller overlegen manøvreringsevne, sensorevne og regnekraft - en kombinasjon som skal gjøre missilet i stand til å trenge gjennom de mest avanserte luftvern.

(Kilde: Wikipedia)

Disse rampene inneholder Naval Strike Missile som US Navy bestilte fra Kongsberg og den amerikanske partneren Raytheon i juni 2018.

Det skal være første gang at amerikanske krigsskip av denne størrelsen, som opererer nærme kinesisk farvann, har langtrekkende missiler til disposisjon.

Det norske forsvaret avfyrte et NSM med skarpt stridshode fra et marinefartøy første gang på en test i juni 2013.

VIDEO: – Kan senke amerikanske skip i Sør-Kinahavet

– Gir krigsskipene øyer over horisonten

Ifølge Teknisk Ukeblad opererer våpensystemet sammen med helikopterdronen MQ-8B, som brukes til å speide etter potensielle fiendtlige mål før missilet avfyres. Rakettene, som er utviklet gjennom mange år i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt og Sjøforsvaret, er allerede levert til sjøforsvarene i Norge, Polen, Malaysia og USA.

– Dronen gir krigsskipene øyer over horisonten. Dette er like viktig som rakettene. Du kan bare treffe det du kan finne, sier analytiker og tidligere marineoffiser Carl Schuster til amerikanske medier. Han viser til at USA på denne måten ønsker å sende en tydelig beskjed til Kina.

– Dette er første skritt for å gjenopprette den militære ubalansen. Flere skritt vil bli tatt de nærmeste årene, varsler Schuster.

Les også: Xi og Duterte avdramatiserer strid om Sør-Kinahavet

Kan ramme mål 185 kilometer unna

Kryssermissilet er ifølge Kongsberg Defence & Aerospace det eneste femtegenerasjons presisjonsvåpenet med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil/185 kilometer). Den har en sprengkraft som gjør den i stand til å trenge gjennom avanserte luftvernsystem.

Høytstående talspersoner fra den amerikanske marinen har tidligere uttalt at planene er å utruste om lag 30 av sine mest avanserte krigsskip med Naval Strike Missiles.

– Pentagon bygger nå opp en militær styrke som er mer bærekraftig og bedre i stand til å bekjempe og stå imot den kinesiske folkehærens (PLA) militære slagkraft i området, sier senior forsvarsanalytiker Timothy R. Heath, til CNN.

Les også: Kina protesterer mot amerikanske krigsskip i Sør-Kinahavet

VIDEO: Kina har landet bombefly i Sør-Kinahavet for første gang

Nytt våpenkappløp i Stillehavet

USA har i lengre tid vært bekymret for kinesernes militære slagkraft i form av krigsskip, kampfly og langdistanse raketter. Dette har bidratt til gjensidig mistenksomhet og gitt grobunn for et våpenkappløp mellom de to stormaktene i Sør-Kinahavet.

Området har potensiale til å utvikle seg til en storkonflikt. USA forsøker å unngå at Kina får kontroll over området, som anses som strategisk viktig, både militært, geografisk og økonomisk.

Derfor ønsker USA å vise militære muskler og tilstedeværelse, også overfor sine allierte og partnere i området.

Asiatiske medier omtaler den amerikanske opptrappingen, blant annet Asia Times, og siterer anonyme amerikanske tjenestemenn, som bekrefter at USS «Gabrielle Giffords» nå er i ferd med å slutte seg til den amerikanske Stillehavsflåten med nye våpen på dekk.

Les også: – Duterte er «villig til krig» om Sør-Kinahavet

Sør-Kinahavet er rikt på fisk, olje og gass

En amerikansk tjenestemann styrer flytrafikken over destroyeren USS McCampbell nær en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. NTB Scanpix/AFP.
En amerikansk tjenestemann styrer flytrafikken over destroyeren USS McCampbell nær en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. NTB Scanpix/AFP.

Flere land gjør krav på deler av dette havområdet, både av sikkerhetsmessige årsaker, men også fordi Sør-Kinahavet er rikt på naturressurser som fisk, olje og gass. Blant landene som har motstridende interesser med Kina, er Filippinene, Indonesia, Kina, Malaysia, Taiwan og Vietnam.

En tredjedel av verdens skipstrafikk går årlig gjennom Sør-Kina-havet, og åtte av verdens ti største containerhavner ligger i umiddelbar nærhet.

I tillegg er flere land avhengige av å holde skipsrutene åpne gjennom Sør-Kina-havet for å få olje fra Midtøsten, deriblant Sør-Korea og Japan, ifølge folkogforsvar.no.

Les også: Kineserne kaller amerikansk krigsskipsnærvær en provokasjon

– Våpnene vil øke slagkraften

Sør-Kina-havet har kystlinje med Kina, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Filippinene og Taiwan.
Sør-Kina-havet har kystlinje med Kina, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Filippinene og Taiwan.

Kinas opprustning på Spratley-øyene har provosert USA, som flere ganger har utfordret kinesiske styrker i åpent hav for å markere at de kan operere fritt i internasjonalt farvann.

Kina på sin side har flere ganger advart USA mot å øke det militære nærværet i sine nærområder. Denne advarselen tas ikke til følge.

– Våpnene vil øke slagkraften til den amerikanske marinen, sier talsmann for US Navys 3. flåte, kommandør John Fage.

Spenningen mellom Kina og USA henger også sammen med konflikten om Taiwan, som har vært løsrevet fra Kina siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen, og nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Kina insisterer fortsatt på at Taiwan, som regnes som en uformell alliert med USA, skal underlegges Beijing, og har truet med å invadere øya dersom Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:17 Stor redningsaksjon i Kragerø – en person savnet etter havari11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft
Siste nytt
12:17NorgeStor redningsaksjon i Kragerø – en person savnet etter havari11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson sier at en avtale vil forene Storbritannia06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft
Populært