USA ruster opp i Sør-Kinahavet med norskproduserte våpen

VIDEO: Forsvaret testet norsk missil i Stillehavet

Den amerikanske marinen setter nå inn nye, norskproduserte våpen for å avskrekke Kina i det omstridte Sør-Kinahavet.

Naval Strike Missile (NSM) regnes som et av verdens mest avanserte og dødelige våpensystemer. Krysserrakettene er vanskelig å oppdage på radar, og kan dermed trenge gjennom fiendens forsvarslinjer og ramme potensielle mål før den risikerer å bli skutt ned.

– Utplasseringen av disse rakettene vil bidra til å styrke USAs troverdighet med tanke på avskrekking i denne regionen. Det reduserer også risikoen for USAs allierte, sier analytiker og tidligere marineoffiser, Carl Schuster, ifølge CNN.

Kineserne på sin side har forsvart sin styrkedemonstrasjon i Sør-Kinahavet med behovet for å møte det Kina opplever som økt amerikansk aggresjon i sine nære havområder.

Les også: USA-general til Kina: – Vi vet hvordan vi overtar øyer

Kina bygger forsvarsverk mot USA

Skarpskyting med Naval Strike Missile fra korvetten KNM Gnist utenfor Andøya. Foto: Forsvaret
Skarpskyting med Naval Strike Missile fra korvetten KNM Gnist utenfor Andøya. Foto: Forsvaret

– Når vi står overfor tungt utrustede skip og kampfly, hvorfor skal ikke vi da kunne bygge våre forsvarsverker, uttalte Kinas forsvarsminister Wei Fenghe i sommer.

Amerikanske krigsskip, som nå er utstyrt med det avanserte, norskutviklede våpensystemet, skal allerede være på vei til det omstridte Sør-Kinahavet.

USS «Gabrielle Giffords» la i forrige uke fra kai i San Diego i California, med kurs for Sør-Kinahavet, skriver Defence News. Om bord var det klargjort flere nye utskytningsramper på dekk.

Les også: – Kina har utplassert cruise-missiler på Spratlyøyene

Les også: Se video av da krigsskipene nesten kolliderte

Naval Strike Missile (NSM)

* Naval Strike Missile (NSM) er et norskprodusert sjømålsmissil og kryssermissil produsert av Kongsberg Defence Systems.

* NSM ble startet opp som et utviklingsprosjekt for Sjøforsvaret, med formål å utvikle et mellomdistanse-kryssermissil for maritime mål, men ble fra og med 2016 også operativt som kryssermissil mot mål på land.

* Per 2019 er NSM det eneste femtegenerasjons presisjonsvåpenet med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil/185 kilometer).

* Sentrale egenskaper på NSM er liten radarsignatur og det produsenten selv kaller overlegen manøvreringsevne, sensorevne og regnekraft - en kombinasjon som skal gjøre missilet i stand til å trenge gjennom de mest avanserte luftvern.

(Kilde: Wikipedia)

Disse rampene inneholder Naval Strike Missile som US Navy bestilte fra Kongsberg og den amerikanske partneren Raytheon i juni 2018.

Det skal være første gang at amerikanske krigsskip av denne størrelsen, som opererer nærme kinesisk farvann, har langtrekkende missiler til disposisjon.

Det norske forsvaret avfyrte et NSM med skarpt stridshode fra et marinefartøy første gang på en test i juni 2013.

VIDEO: – Kan senke amerikanske skip i Sør-Kinahavet

– Gir krigsskipene øyer over horisonten

Ifølge Teknisk Ukeblad opererer våpensystemet sammen med helikopterdronen MQ-8B, som brukes til å speide etter potensielle fiendtlige mål før missilet avfyres. Rakettene, som er utviklet gjennom mange år i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt og Sjøforsvaret, er allerede levert til sjøforsvarene i Norge, Polen, Malaysia og USA.

– Dronen gir krigsskipene øyer over horisonten. Dette er like viktig som rakettene. Du kan bare treffe det du kan finne, sier analytiker og tidligere marineoffiser Carl Schuster til amerikanske medier. Han viser til at USA på denne måten ønsker å sende en tydelig beskjed til Kina.

– Dette er første skritt for å gjenopprette den militære ubalansen. Flere skritt vil bli tatt de nærmeste årene, varsler Schuster.

Les også: Xi og Duterte avdramatiserer strid om Sør-Kinahavet

Kan ramme mål 185 kilometer unna

Kryssermissilet er ifølge Kongsberg Defence & Aerospace det eneste femtegenerasjons presisjonsvåpenet med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil/185 kilometer). Den har en sprengkraft som gjør den i stand til å trenge gjennom avanserte luftvernsystem.

Høytstående talspersoner fra den amerikanske marinen har tidligere uttalt at planene er å utruste om lag 30 av sine mest avanserte krigsskip med Naval Strike Missiles.

– Pentagon bygger nå opp en militær styrke som er mer bærekraftig og bedre i stand til å bekjempe og stå imot den kinesiske folkehærens (PLA) militære slagkraft i området, sier senior forsvarsanalytiker Timothy R. Heath, til CNN.

Les også: Kina protesterer mot amerikanske krigsskip i Sør-Kinahavet

VIDEO: Kina har landet bombefly i Sør-Kinahavet for første gang

Nytt våpenkappløp i Stillehavet

USA har i lengre tid vært bekymret for kinesernes militære slagkraft i form av krigsskip, kampfly og langdistanse raketter. Dette har bidratt til gjensidig mistenksomhet og gitt grobunn for et våpenkappløp mellom de to stormaktene i Sør-Kinahavet.

Området har potensiale til å utvikle seg til en storkonflikt. USA forsøker å unngå at Kina får kontroll over området, som anses som strategisk viktig, både militært, geografisk og økonomisk.

Derfor ønsker USA å vise militære muskler og tilstedeværelse, også overfor sine allierte og partnere i området.

Asiatiske medier omtaler den amerikanske opptrappingen, blant annet Asia Times, og siterer anonyme amerikanske tjenestemenn, som bekrefter at USS «Gabrielle Giffords» nå er i ferd med å slutte seg til den amerikanske Stillehavsflåten med nye våpen på dekk.

Les også: – Duterte er «villig til krig» om Sør-Kinahavet

Sør-Kinahavet er rikt på fisk, olje og gass

En amerikansk tjenestemann styrer flytrafikken over destroyeren USS McCampbell nær en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. NTB Scanpix/AFP.
En amerikansk tjenestemann styrer flytrafikken over destroyeren USS McCampbell nær en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. NTB Scanpix/AFP.

Flere land gjør krav på deler av dette havområdet, både av sikkerhetsmessige årsaker, men også fordi Sør-Kinahavet er rikt på naturressurser som fisk, olje og gass. Blant landene som har motstridende interesser med Kina, er Filippinene, Indonesia, Kina, Malaysia, Taiwan og Vietnam.

En tredjedel av verdens skipstrafikk går årlig gjennom Sør-Kina-havet, og åtte av verdens ti største containerhavner ligger i umiddelbar nærhet.

I tillegg er flere land avhengige av å holde skipsrutene åpne gjennom Sør-Kina-havet for å få olje fra Midtøsten, deriblant Sør-Korea og Japan, ifølge folkogforsvar.no.

Les også: Kineserne kaller amerikansk krigsskipsnærvær en provokasjon

– Våpnene vil øke slagkraften

Sør-Kina-havet har kystlinje med Kina, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Filippinene og Taiwan.
Sør-Kina-havet har kystlinje med Kina, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesia, Brunei, Filippinene og Taiwan.

Kinas opprustning på Spratley-øyene har provosert USA, som flere ganger har utfordret kinesiske styrker i åpent hav for å markere at de kan operere fritt i internasjonalt farvann.

Kina på sin side har flere ganger advart USA mot å øke det militære nærværet i sine nærområder. Denne advarselen tas ikke til følge.

– Våpnene vil øke slagkraften til den amerikanske marinen, sier talsmann for US Navys 3. flåte, kommandør John Fage.

Spenningen mellom Kina og USA henger også sammen med konflikten om Taiwan, som har vært løsrevet fra Kina siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen, og nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Kina insisterer fortsatt på at Taiwan, som regnes som en uformell alliert med USA, skal underlegges Beijing, og har truet med å invadere øya dersom Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Hetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer
Siste nytt
12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32PolitikkFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38PolitikkFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10PolitikkKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01PengerTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05KulturSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenHetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer
Populært