Svalbard opplever nå uvanlig store ismengder
Meteorologisk institutt (MET) registrerer for tiden et uvanlig fenomen rundt Svalbard.
Her samler det seg nå langt mer is enn det som er normalt, samtidig som ismengdene svinner på et globalt nivå.

– Ja, det skjer nå en opphopning av is, bekrefter Frode Dinessen ved METs forskningsavdeling.
– Det er noe som skjer, men ikke ofte. Gjennom hele sommeren har værsystemene presset is mot Svalbard, sier han som en forklaring på fenomenet.
Tilbake i 2014 ble det for eksempel også registrert mye is rundt Svalbard.
Svalbard uvanlig
På instituttets daglige satellittbilder – tatt med spesialkamera gjennom skydekket – har isen snart omfavnet øygruppens nordøstlige del, Nordaustlandet. Ennå har ikke frosten kommet, og etter en periode med sommer bruker isen vanligvis å være på sitt minste nå.
– I Arktis er ismengdene nå på et minimum, mens man på Svalbard altså har mer enn normalen, sier Dinessen.
Artikkelen fortsetter under illustrasjonen

En graf som ligger på instituttets sider for polområdene viser situasjonen i nord. De siste fire-fem årene har ismengden hele tiden vært mindre enn måleperioden 1981-2000 (se nederst i saken). Det er altså det stikk motsatte av hva man nå kan registrere rundt øyene som utgjør Svalbard.
Isen blitt tynnere?

Hvorfor værsystemet har oppstått er usikkert. Men strømmer og vind har flyttet isen mot den norske øygruppen i Barentshavet. En ubekreftet teori er at det har vært mulig fordi isen i Arktis har blitt tynnere og derfor er det også enklere å få den til å bevege på seg.
– Det kan være en forklaring. Men det forklarer ikke hvorfor værsystemet har vært slik at det har oppstått et konstant press mot Svalbard over en lang periode, sier forskeren.
Dinessen ønsker ikke å spekulere i om dette vil bli den nye normalen og at Svalbard kan oppleve mer is i tiden fremover.
– Nei, det er vanskelig å si. Isen vil være avhengig av værsystemene fremover, og de er jo vanskelige å forutsi.


--
Tirsdag 3. september kl 10.00: Korrigert i sitat