Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise

<p>Soldater fra US Marines under NATO-øvelsen Trident Juncture, som samlet 50.000 allierte soldater fra en rekke NATO-land høsten 2018 i Norge. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)</p>
Soldater fra US Marines under NATO-øvelsen Trident Juncture, som samlet 50.000 allierte soldater fra en rekke NATO-land høsten 2018 i Norge. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP) Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Trumps stadige utfall mot Nato-allierte får varsellampene til å blinke. Dersom Norge ikke kan regne med USAs hjelp i en krise, kan det bli nødvendig å bygge opp nye allianser.

For Norge, hvis sikkerhet i stor grad hviler på NATO, og da spesielt USAs militære muskler, vil det være dramatisk dersom amerikanernes vilje til å forsvare Norge svekkes. Det vil i så fall bety en helt ny og alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon.

Signalene USAs president Donald Trump sender ut til sine nærmeste allierte, vekker uro. Kontroversen med Danmark i Grønland-saken har skapt ny tvil om USA vil stå skulder ved skulder ved sine allierte dersom det blir nødvendig.

– Ærlig talt, dette er ikke måten du behandler en nær og lojal alliert på. Å avlyse besøket på den måten han gjorde, er skamfullt. Det er rett og slett en skam, uttalte USAs tidligere ambassadør til Danmark, Rufus Gifford til CNN.

Han omtalte videre Trump som «et barn».

Les også: Største russiske militærøvelse utenfor norskekysten på mange år

– Reiser tvil om USAs sikkerhetsgaranti vil gjelde

USAs president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
USAs president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forsker Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, mener Trumps reaksjon må tas på alvor.

– Grønland-saken viser at hva Trump måtte finne på å gjøre i en krisesituasjon, er veldig avhengig av hans forgodtbefinnende. Det gjør at jeg reiser tvil om USAs sikkerhetsgaranti vil gjelde når det virkelig er behov for det. Denne garantien har Norge tatt for gitt og den har vært en bærebjelke i norsk sikkerhetspolitikk siden NATOs tilblivelse, sier Melbye til Nettavisen.

Han oppfordrer derfor norske myndigheter til å utarbeide en plan B i norsk sikkerhetspolitikk, for ikke å bli tatt på senga i en skarp og tilspisset konflikt.

Les også: HV-sjefen: – Norge er ikke en naiv nasjon

– Preget av større alvor og raske endringer

Da forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen la fram Forsvarets årsrapport i april i år, la han ikke skjul på at det norske forsvaret står foran store utfordringer.

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen krever ytterligere styrking av Forsvaret, og er preget av et større alvor og raske endringer mange steder i verden, sa admiral Bruun-Hanssen.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Han la til at NATO ser med økende uro på situasjonen og derfor skjerper kravene til sine medlemsland om å stille flere styrker til hurtig innsats med nok utholdenhet for bruk i alliansen.

Les også: Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk

– Vi er avhengige av NATO

I et intervju tidligere i sommer understreket HV-sjef og påtroppende sjef for Hæren, Eirik Kristoffersen, Norges avhengighet av allierte styrker i en krise.

– Vi er avhengige av NATO i gitte situasjoner. Fjorårets store øvelse Trident Juncture med om lag 50.000 allierte soldater, viste at NATO både har vilje og evne til å forflytte store styrker, sier Kristoffersen, og la til:
– Vi er ikke en naiv nasjon. Vi har valgt beroligelse og samarbeid med Russland innenfor en rekke områder, spesielt i nord, samtidig som vi har gjort et tydelig valg med vår deltagelse i NATO alliansen. Vi har vist vise evne både til å samarbeide, men om nødvendig forsvare eget territorium, sier Kristoffersen.

Les også: Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig

Forsvaret kan holde stand i mindre enn en uke

Et fly med 300 soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet på Værnes i januar 2017. Soldatene utgjorde første kontingent av Marines Rotational Force Europe (MRF-E). Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Et fly med 300 soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet på Værnes i januar 2017. Soldatene utgjorde første kontingent av Marines Rotational Force Europe (MRF-E). Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Ifølge simulasjoner som er gjennomført ved Hærens våpenskole, kan forsvaret holde stand mot en fremrykkende, russisk fiende i Finnmark i mindre enn en uke, ifølge forsvarskilder aldrimer.no tidligere har snakket med.

I en studie utarbeidet ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) er en av konklusjonene at Norges førstelinjeforsvar er under press, og at reglene og prinsippene som beskytter småstater fra stormakter som tar seg til rette, er svekket.

«Sår tvil om utsiktene til at vi vil få alliert hjelp»

«Dagens økte spenning mellom stormaktene er ventet å vedvare i minst fem år til. For Norges del er det imidlertid minst like bekymringsfullt at det er en rekke trender som uavhengig av hverandre sår tvil om utsiktene til at vi vil få alliert hjelp i flere konfliktsituasjoner.»

Det vises til at faktorer som aldringen i Europa, splittede trusseloppfatninger blant medlemslandene og varige utfordringer sør for Europa vil fortsette å true Norges alliertes vilje og evne til å komme Norge til unnsetning.

Disse trendene er ventet å forsterke seg utover 2020-tallet.

Les også: Russisk atomubåt seiler langs norskekysten

– Grunn til å stille spørsmål ved om man kan stole på USA

Halvard Leira er ekspert på utenrikspolitikk og diplomati, og har forsket på internasjonale relasjoner i et historisk perspektiv.

I et intervju med TV2 tar han utgangspunkt i Trumps siste kontrovers med Danmark da han nylig avlyste sitt planlagte statsbesøk.

VIDEO: Russiske inspektører overvåket NATO-øvelsen «Trident Juncture»

– I et større perspektiv, både for Danmark og andre USA-allierte, er dette nok en grunn til å stille spørsmål ved om man kan stole på USA. Holder de avtaler? Vil de stille opp om det kommer til kritiske situasjoner? Eller er man avhengig av å smiske med Donald Trump for å kunne stole på USA, sier forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Halvard Leira.

Les også: Forsvarssjefen må finne ut hvordan Forsvaret skal styrkes

Trente på høyintensitetsscenario

Norge er en del av NORDEFCO, et nordisk forsvarssamarbeid, som inkluderer Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark. Samarbeidet har gjort det enklere for nordiske land å la sine militære styrker øve og trene hos hverandre.

Soldater fra Brigade Nord på øvelse i Finnmark. Forsvarets mediearkiv.
Soldater fra Brigade Nord på øvelse i Finnmark. Forsvarets mediearkiv.

Senest i mars i år ble øvelsen Northern Wind gjennomført i Norrbotten i Sverige. Her trente Brigade Nord sammen med allierte NATO-styrker i et høyintensitetsscenario under vinterforhold i nord hvor både luft- og bakkestyrker deltok.

Denne type øvelser kan det bli mer av i fremtiden dersom landene blir enige om det, som en ekstra sikkerhet og backup til USAs garantier om militær bistand.

Les også: Solberg: Vanskelig å nå NATO-mål innen fem år

«Det vokser frem et nordisk militært samarbeid»

Tidligere utenriksredaktør i Aftenposten, Nils Morten Udgaard, skrev i januar i år en kronikk med tittelen «Norden på vei mot felles forsvar?». Her pekte han på Norge, Sverige og Finland trekkes tettere sammen i forsvarssamarbeid.

«Det vokser frem et nordisk militært samarbeid som betyr at Norge – i tillegg til forsvaret av Nord-Atlanteren – også trekkes nærmere forsvaret av NATOs østgrense i Baltikum. Dette er en utvikling som skjer i det stille, uten at noen slår seg på brystet», skriver Udgaard, og viser til at det i Norden foregår en langsom «avnasjonalisering» av forsvaret, av militære og økonomiske årsaker.

Les også: Avvikling av hæravdeling skal gi mer rom for øving med allierte

Trener med svenske soldater

NATO-styrker trener på å finne og uskadeliggjøre fiendtlige ubåter i alliansens nærområder. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
NATO-styrker trener på å finne og uskadeliggjøre fiendtlige ubåter i alliansens nærområder. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Ifølge FFI kan ett av Norges alternative forsvarsgrep være å innlede et enda dypere forsvarssamarbeid med andre nordiske land. Norske styrker har allerede gjennomført øvelser sammen med blant annet svenske soldater, og dette kan det bli mer av i årene som kommer.

«Et tettere nordisk samarbeid kan være det beste alternativet for å redusere usikkerheten rundt alliert støtte i dag, fordi interessene er så sammenfallende og risikoene relativt små.»

Les også: FFI-rapport: Dagens forsvarsplan har «alvorlige operative mangler»

– Det er ikke en vanlig president som sitter i USA

Nupi-forsker Halvard Leira mener mye er snudd på hodet etter at Trump inntok Det hvite hus.

– I vanlige tider ville man sagt at de underliggende fellesinteressene er så store at dette vil gli over, men vi er ikke i vanlige tider nå. Det er ikke en vanlig president som sitter i USA, sier forskeren til TV2.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holdt tale for en samlet Kongress i april i år. Visepresident Mike Pence og leder Nancy Pelosi i Representantenes hus i bakgrunnen. Foto: Andrew Harnik / AP/NTB Scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holdt tale for en samlet Kongress i april i år. Visepresident Mike Pence og leder Nancy Pelosi i Representantenes hus i bakgrunnen. Foto: Andrew Harnik / AP/NTB Scanpix

USA-ekspert Svein Melby tror at flere europeiske land nå er i tenkeboksen for å finne alternative løsninger ettersom den amerikanske garantien oppleves som ustabil.

Les også: Putin varsler svar på USAs rakettest

– NATO er bra for Europa og USA

Da NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte den amerikanske Kongressen i april i år, minnet han amerikanske politikere om betydningen av NATO.

– NATO er bra for Europa, men også bra for USA. De er tjent med å ha 28 venner og allierte. Det er noe ingen andre stormakter har. To verdenskriger, den kalde krigen og kampen mot terror har lært oss alle, også amerikanerne, at vi er tryggere og får til mer sammen enn hver for oss, sa Stoltenberg.

VIDEO: Dette er Norges nye jagerfly - F-35

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Norge felt i barnevernssak09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Medier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor
Siste nytt
10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeNorge felt i barnevernssak09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportMedier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor
Populært