Skatteetatens utvandring av hjemløse:

Siv Jensen må svare om utvandring igjen: – Jeg kommer ikke til å gi meg på dette

<p>Siv Jensen har på ny fått skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (Ap) som er skuffet over at Jensen i sitt første svar har unnlatt å svare på essensen i hennes spørsmål: Hva med dem som faller helt ut? <b>Foto: Heiko Junge / NTB scanpix</b></p>
Siv Jensen har på ny fått skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (Ap) som er skuffet over at Jensen i sitt første svar har unnlatt å svare på essensen i hennes spørsmål: Hva med dem som faller helt ut? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siv Jensen må igjen svare på Skatteetatens urettmessige utvandring av hjemløse nordmenn. – Frivillige som arbeider blant hjemløse har en annen oppfatning, skriver Lise Christoffersen (Ap) til finansministeren.

I forrige uke stilte finansminister og Frp-leder Siv Jensen seg bak Skatteetatens nåværende regelverk som har ført til at hjemløse eller adresseløse nordmenn etter to år kan bli registrert som utvandret fra Norge i Folkeregisteret.

Det gjorde hun i et svar til Arbeiderpartiets Lise Christoffersen, som spurte om hva statsråden kunne og ville gjøre for å hindre at personer uten fast bopel urettmessig meldes ut av folkeregisteret.

Jensen argumenterer for at vedtakene blir gjort for å opprettholde et så korrekt folkeregister som mulig, men Christoffersen sier til ABC Nyheter at hun mener Jensen har unnlatt å svare på essensen i hennes spørsmål.

– Jeg ser poenget med et best mulig oppdatert folkeregister, men er veldig skuffet over at statsråd Siv Jensen bare forholder seg til det, og ikke til hva som er essensen i mitt første spørsmål: Hva med dem som faller helt ut?

Bakgrunn: De hjemløse som forsvinner fra systemet

– Kommer ikke til å gi meg

Nå forsøker Christoffersen på ny å få finansministeren til å uttale seg om hun er villig til å innføre bedre, enklere og raskere rutiner for å omgjøre feilaktige vedtak om utflytting, når det er sannsynliggjort at personen oppholder seg i eller aldri har forlatt Norge.

Les hele spørsmålet fra Lise Christoffersen her!

Jensen har ennå ikke svart, men har frist til neste uke.

Lise Christoffersen (Ap) er skuffet over at Siv Jensen ikke har forholdt seg til essensen i Christoffersens første spørsmål, der hun ville vite hva finansministeren ville gjøre for hjemløse som blir urettmessig utvandret fra Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Lise Christoffersen (Ap) er skuffet over at Siv Jensen ikke har forholdt seg til essensen i Christoffersens første spørsmål, der hun ville vite hva finansministeren ville gjøre for hjemløse som blir urettmessig utvandret fra Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hva kan vi gjøre for å få en bedre måte å få folk som urettmessig er skrevet ut, inn igjen? lurer Christoffersen på, og sier at dette burde Jensen svart på da hun først ble spurt.

Ifølge Ap-politikeren kan det tyde på at finansministeren egentlig ikke har gått inn i problemstillingen, og bare undertegnet på et byråkratisvar, uten å ta sitt ansvar som ombud for folk på alvor.

– Jeg ville ikke bli forundret om hun på direkte spørsmål ikke engang ville husket at hun hadde undertegnet på i det første svaret. Da betyr det at vårt politiske system har feilet. At det har blitt en altfor stor distanse til dem vi er der for, sier Christoffersen, og legger til:

Hun viser til at Jesus ifølge Bibelen skal ha sagt: «Alt dere gjorde mot én av disse mine minste brødre, det gjorde dere mot meg».

– Jeg kommer ikke til å gi meg på dette. Ikke religiøs, jeg, men dagens regjering har vel islett av dette så det holder?

Les også: Mistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten

– Har en annen oppfatning

I forrige uke uttalte Jensen blant annet at Skatteetaten «imøteser alle opplysninger fra tredjeparter om at en registrering kan være feil».

– Frivillige som arbeider blant hjemløse har en annen oppfatning og kan fortelle om til dels alvorlige konsekvenser for dem som feilaktig er registrert som utflyttet, skriver Lise Christoffersen i sitt nye spørsmål til finansministeren.

Det hender at de med rusproblemer mister bankkort, mobiltelefon og andre ting man er avhengig av for å benytte en rekke offentlige tjenester på nett. Foto: Per Lønning
Det hender at de med rusproblemer mister bankkort, mobiltelefon og andre ting man er avhengig av for å benytte en rekke offentlige tjenester på nett. Foto: Per Lønning

Selv om det å bli utvandret kan se ut til å forekomme sjeldent, har det vist seg å få store konsekvenser spesielt for narkomane med behov for hjelp.

«Du registreres som utflyttet fra Norge med ukjent tilflyttingsland», står det i et av Skatteetatens vedtaksbrev Kirkens Bymisjon har gitt Ap-politikeren og ABC Nyheter innsyn i.

– Det vises til at klageadgangen må være utnyttet for at søksmål kan reises etter tvistemålsloven. I neste avsnitt henvises det til at varsel om vedtak er unnlatt med hjemmel i forvaltningsloven, og at det følgelig heller ikke er mulig å underrette om vedtaket eller klageretten, påpeker Christoffersen.

Les også: Krever svar fra Siv Jensen om Skatteetatens utvandring av bostedsløse

Får ikke nødvendig helsehjelp

Sammen med vedtaksbrevet var det lagt ved eksempler på to personer som har forsøkt å klage etter å ha blitt utvandret, men som ikke har fått respons.

Kirkens Bymisjon har hjulpet flere narkomane som har blitt meldt utvandret fra Norge. Foto: Per Lønning
Kirkens Bymisjon har hjulpet flere narkomane som har blitt meldt utvandret fra Norge. Foto: Per Lønning

Begge personene er i 50-årene og har siden ungdomsårene av vært brukere av rusmidler.

I begge tilfellene da personene forsøkte å klage, forsvant papirene. Den ene personen fikk beskjed om at de aldri var mottatt. Hos den andre dukket papirene opp igjen et halvt år senere, men klagen ble da avslått som følge av at papirene ble levert for seint.

– Typisk for disse personene er at de ikke er «digitale». Det offentlige må også ha gode rutiner for å behandle deres saker på en god måte, sier Lise Christoffersen i sitt nye spørsmål til Siv Jensen.

Den ene av de to personene hadde både fast jobb og bolig, men endte opp uten fastlege som følge av utvandringen. Personen ble syk for et års tid siden, men fikk verken utskrevet sykemelding eller nødvendig behandling på sykehus grunnet statusen som utvandret.

Og den andre av dem har behov for rusbehandling og substitusjonsmedisiner, men får det ikke ettersom vedkommende ikke er å finne i noe register.

Bymisjonen har også gjort Christoffersen bekjent med et annet tilfelle der et menneske med store hjerteproblemer bare mottar akutthjelp, men ikke innsettelse av nødvendig stent, grunnet statusen som utvandret.

Bymisjonen har også tidligere vist til at inkassobyråene har klart å spore opp personer som har blitt registrert som utvandret, noe Christoffersen også påpeker i sitt nye spørsmål til finansministeren.

Les også: Siv Jensen vil ikke endre Skatteetatens «utvandringslov»

Ønsker rutineendringer

Virksomhetsleder Kirsten Frigstad i Kirkens Bymisjon, som arbeider med de mest utsatte rusavhengige gjennom foretaket 24sju, er glad for at Lise Christoffersen har tatt saken inn på Stortinget.

Kirsten Frigstad, virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon. Foto: Privat
Kirsten Frigstad, virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon. Foto: Privat

– Jeg er veldig glad for at hun har tatt opp det sentrale spørsmålet og den sentrale problemstillingen om at det er en vanvittig bruk av tid å registreres inn i systemet igjen når du ikke er digitalisert. Da er det tilnærmet umulig, sier Frigstad til ABC Nyheter.

Hun peker på at personene det gjelder ofte mangler kodebrikke, ID-kort, BankID på mobil og mobiltelefon og lignende.

– Samtidig vet de som er i kontakt med denne gruppen, og mange offentlige tiltak og tjenester, at de eksisterer og har aldri vært utenfor landet, påpeker hun.

Frigstad mener det må være enkelt å kunne bekrefte dette.

– Vi må ha et mandat som gjør det enkelt for oss å kunne bekrefte at vedkommende eksisterer og oppholder seg i landet og har også gjort det de siste to årene. Og vi må få en ordning i folkeregisteret hvor de er pålagt å ta kontakt med de tiltakene som er gatenære og i kontakt med de menneskene de ser dette kan gjelde. Den runden må de ta, sier hun avslutningsvis.

Les også: Andersen (SV) om narkomane som blir meldt utvandret i Folkeregisteret: – Et overgrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Uvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania
Siste nytt
08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeUvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania
Populært