Skatteetatens utvandring av hjemløse:

Siv Jensen må svare om utvandring igjen: – Jeg kommer ikke til å gi meg på dette

<p>Siv Jensen har på ny fått skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (Ap) som er skuffet over at Jensen i sitt første svar har unnlatt å svare på essensen i hennes spørsmål: Hva med dem som faller helt ut? <b>Foto: Heiko Junge / NTB scanpix</b></p>
Siv Jensen har på ny fått skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (Ap) som er skuffet over at Jensen i sitt første svar har unnlatt å svare på essensen i hennes spørsmål: Hva med dem som faller helt ut? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siv Jensen må igjen svare på Skatteetatens urettmessige utvandring av hjemløse nordmenn. – Frivillige som arbeider blant hjemløse har en annen oppfatning, skriver Lise Christoffersen (Ap) til finansministeren.

I forrige uke stilte finansminister og Frp-leder Siv Jensen seg bak Skatteetatens nåværende regelverk som har ført til at hjemløse eller adresseløse nordmenn etter to år kan bli registrert som utvandret fra Norge i Folkeregisteret.

Det gjorde hun i et svar til Arbeiderpartiets Lise Christoffersen, som spurte om hva statsråden kunne og ville gjøre for å hindre at personer uten fast bopel urettmessig meldes ut av folkeregisteret.

Jensen argumenterer for at vedtakene blir gjort for å opprettholde et så korrekt folkeregister som mulig, men Christoffersen sier til ABC Nyheter at hun mener Jensen har unnlatt å svare på essensen i hennes spørsmål.

– Jeg ser poenget med et best mulig oppdatert folkeregister, men er veldig skuffet over at statsråd Siv Jensen bare forholder seg til det, og ikke til hva som er essensen i mitt første spørsmål: Hva med dem som faller helt ut?

Bakgrunn: De hjemløse som forsvinner fra systemet

– Kommer ikke til å gi meg

Nå forsøker Christoffersen på ny å få finansministeren til å uttale seg om hun er villig til å innføre bedre, enklere og raskere rutiner for å omgjøre feilaktige vedtak om utflytting, når det er sannsynliggjort at personen oppholder seg i eller aldri har forlatt Norge.

Les hele spørsmålet fra Lise Christoffersen her!

Jensen har ennå ikke svart, men har frist til neste uke.

Lise Christoffersen (Ap) er skuffet over at Siv Jensen ikke har forholdt seg til essensen i Christoffersens første spørsmål, der hun ville vite hva finansministeren ville gjøre for hjemløse som blir urettmessig utvandret fra Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Lise Christoffersen (Ap) er skuffet over at Siv Jensen ikke har forholdt seg til essensen i Christoffersens første spørsmål, der hun ville vite hva finansministeren ville gjøre for hjemløse som blir urettmessig utvandret fra Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hva kan vi gjøre for å få en bedre måte å få folk som urettmessig er skrevet ut, inn igjen? lurer Christoffersen på, og sier at dette burde Jensen svart på da hun først ble spurt.

Ifølge Ap-politikeren kan det tyde på at finansministeren egentlig ikke har gått inn i problemstillingen, og bare undertegnet på et byråkratisvar, uten å ta sitt ansvar som ombud for folk på alvor.

– Jeg ville ikke bli forundret om hun på direkte spørsmål ikke engang ville husket at hun hadde undertegnet på i det første svaret. Da betyr det at vårt politiske system har feilet. At det har blitt en altfor stor distanse til dem vi er der for, sier Christoffersen, og legger til:

Hun viser til at Jesus ifølge Bibelen skal ha sagt: «Alt dere gjorde mot én av disse mine minste brødre, det gjorde dere mot meg».

– Jeg kommer ikke til å gi meg på dette. Ikke religiøs, jeg, men dagens regjering har vel islett av dette så det holder?

Les også: Mistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten

– Har en annen oppfatning

I forrige uke uttalte Jensen blant annet at Skatteetaten «imøteser alle opplysninger fra tredjeparter om at en registrering kan være feil».

– Frivillige som arbeider blant hjemløse har en annen oppfatning og kan fortelle om til dels alvorlige konsekvenser for dem som feilaktig er registrert som utflyttet, skriver Lise Christoffersen i sitt nye spørsmål til finansministeren.

Det hender at de med rusproblemer mister bankkort, mobiltelefon og andre ting man er avhengig av for å benytte en rekke offentlige tjenester på nett. Foto: Per Lønning
Det hender at de med rusproblemer mister bankkort, mobiltelefon og andre ting man er avhengig av for å benytte en rekke offentlige tjenester på nett. Foto: Per Lønning

Selv om det å bli utvandret kan se ut til å forekomme sjeldent, har det vist seg å få store konsekvenser spesielt for narkomane med behov for hjelp.

«Du registreres som utflyttet fra Norge med ukjent tilflyttingsland», står det i et av Skatteetatens vedtaksbrev Kirkens Bymisjon har gitt Ap-politikeren og ABC Nyheter innsyn i.

– Det vises til at klageadgangen må være utnyttet for at søksmål kan reises etter tvistemålsloven. I neste avsnitt henvises det til at varsel om vedtak er unnlatt med hjemmel i forvaltningsloven, og at det følgelig heller ikke er mulig å underrette om vedtaket eller klageretten, påpeker Christoffersen.

Les også: Krever svar fra Siv Jensen om Skatteetatens utvandring av bostedsløse

Får ikke nødvendig helsehjelp

Sammen med vedtaksbrevet var det lagt ved eksempler på to personer som har forsøkt å klage etter å ha blitt utvandret, men som ikke har fått respons.

Kirkens Bymisjon har hjulpet flere narkomane som har blitt meldt utvandret fra Norge. Foto: Per Lønning
Kirkens Bymisjon har hjulpet flere narkomane som har blitt meldt utvandret fra Norge. Foto: Per Lønning

Begge personene er i 50-årene og har siden ungdomsårene av vært brukere av rusmidler.

I begge tilfellene da personene forsøkte å klage, forsvant papirene. Den ene personen fikk beskjed om at de aldri var mottatt. Hos den andre dukket papirene opp igjen et halvt år senere, men klagen ble da avslått som følge av at papirene ble levert for seint.

– Typisk for disse personene er at de ikke er «digitale». Det offentlige må også ha gode rutiner for å behandle deres saker på en god måte, sier Lise Christoffersen i sitt nye spørsmål til Siv Jensen.

Den ene av de to personene hadde både fast jobb og bolig, men endte opp uten fastlege som følge av utvandringen. Personen ble syk for et års tid siden, men fikk verken utskrevet sykemelding eller nødvendig behandling på sykehus grunnet statusen som utvandret.

Og den andre av dem har behov for rusbehandling og substitusjonsmedisiner, men får det ikke ettersom vedkommende ikke er å finne i noe register.

Bymisjonen har også gjort Christoffersen bekjent med et annet tilfelle der et menneske med store hjerteproblemer bare mottar akutthjelp, men ikke innsettelse av nødvendig stent, grunnet statusen som utvandret.

Bymisjonen har også tidligere vist til at inkassobyråene har klart å spore opp personer som har blitt registrert som utvandret, noe Christoffersen også påpeker i sitt nye spørsmål til finansministeren.

Les også: Siv Jensen vil ikke endre Skatteetatens «utvandringslov»

Ønsker rutineendringer

Virksomhetsleder Kirsten Frigstad i Kirkens Bymisjon, som arbeider med de mest utsatte rusavhengige gjennom foretaket 24sju, er glad for at Lise Christoffersen har tatt saken inn på Stortinget.

Kirsten Frigstad, virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon. Foto: Privat
Kirsten Frigstad, virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon. Foto: Privat

– Jeg er veldig glad for at hun har tatt opp det sentrale spørsmålet og den sentrale problemstillingen om at det er en vanvittig bruk av tid å registreres inn i systemet igjen når du ikke er digitalisert. Da er det tilnærmet umulig, sier Frigstad til ABC Nyheter.

Hun peker på at personene det gjelder ofte mangler kodebrikke, ID-kort, BankID på mobil og mobiltelefon og lignende.

– Samtidig vet de som er i kontakt med denne gruppen, og mange offentlige tiltak og tjenester, at de eksisterer og har aldri vært utenfor landet, påpeker hun.

Frigstad mener det må være enkelt å kunne bekrefte dette.

– Vi må ha et mandat som gjør det enkelt for oss å kunne bekrefte at vedkommende eksisterer og oppholder seg i landet og har også gjort det de siste to årene. Og vi må få en ordning i folkeregisteret hvor de er pålagt å ta kontakt med de tiltakene som er gatenære og i kontakt med de menneskene de ser dette kan gjelde. Den runden må de ta, sier hun avslutningsvis.

Les også: Andersen (SV) om narkomane som blir meldt utvandret i Folkeregisteret: – Et overgrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest
Siste nytt
09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31NorgeJuks avdekket ved bilverksted i Sandefjord – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02NorgeFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest
Populært