Skatteetatens utvandring av hjemløse:

Siv Jensen må svare om utvandring igjen: – Jeg kommer ikke til å gi meg på dette

<p>Siv Jensen har på ny fått skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (Ap) som er skuffet over at Jensen i sitt første svar har unnlatt å svare på essensen i hennes spørsmål: Hva med dem som faller helt ut? <b>Foto: Heiko Junge / NTB scanpix</b></p>
Siv Jensen har på ny fått skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (Ap) som er skuffet over at Jensen i sitt første svar har unnlatt å svare på essensen i hennes spørsmål: Hva med dem som faller helt ut? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siv Jensen må igjen svare på Skatteetatens urettmessige utvandring av hjemløse nordmenn. – Frivillige som arbeider blant hjemløse har en annen oppfatning, skriver Lise Christoffersen (Ap) til finansministeren.

I forrige uke stilte finansminister og Frp-leder Siv Jensen seg bak Skatteetatens nåværende regelverk som har ført til at hjemløse eller adresseløse nordmenn etter to år kan bli registrert som utvandret fra Norge i Folkeregisteret.

Det gjorde hun i et svar til Arbeiderpartiets Lise Christoffersen, som spurte om hva statsråden kunne og ville gjøre for å hindre at personer uten fast bopel urettmessig meldes ut av folkeregisteret.

Jensen argumenterer for at vedtakene blir gjort for å opprettholde et så korrekt folkeregister som mulig, men Christoffersen sier til ABC Nyheter at hun mener Jensen har unnlatt å svare på essensen i hennes spørsmål.

– Jeg ser poenget med et best mulig oppdatert folkeregister, men er veldig skuffet over at statsråd Siv Jensen bare forholder seg til det, og ikke til hva som er essensen i mitt første spørsmål: Hva med dem som faller helt ut?

Bakgrunn: De hjemløse som forsvinner fra systemet

– Kommer ikke til å gi meg

Nå forsøker Christoffersen på ny å få finansministeren til å uttale seg om hun er villig til å innføre bedre, enklere og raskere rutiner for å omgjøre feilaktige vedtak om utflytting, når det er sannsynliggjort at personen oppholder seg i eller aldri har forlatt Norge.

Les hele spørsmålet fra Lise Christoffersen her!

Jensen har ennå ikke svart, men har frist til neste uke.

Lise Christoffersen (Ap) er skuffet over at Siv Jensen ikke har forholdt seg til essensen i Christoffersens første spørsmål, der hun ville vite hva finansministeren ville gjøre for hjemløse som blir urettmessig utvandret fra Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Lise Christoffersen (Ap) er skuffet over at Siv Jensen ikke har forholdt seg til essensen i Christoffersens første spørsmål, der hun ville vite hva finansministeren ville gjøre for hjemløse som blir urettmessig utvandret fra Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hva kan vi gjøre for å få en bedre måte å få folk som urettmessig er skrevet ut, inn igjen? lurer Christoffersen på, og sier at dette burde Jensen svart på da hun først ble spurt.

Ifølge Ap-politikeren kan det tyde på at finansministeren egentlig ikke har gått inn i problemstillingen, og bare undertegnet på et byråkratisvar, uten å ta sitt ansvar som ombud for folk på alvor.

– Jeg ville ikke bli forundret om hun på direkte spørsmål ikke engang ville husket at hun hadde undertegnet på i det første svaret. Da betyr det at vårt politiske system har feilet. At det har blitt en altfor stor distanse til dem vi er der for, sier Christoffersen, og legger til:

Hun viser til at Jesus ifølge Bibelen skal ha sagt: «Alt dere gjorde mot én av disse mine minste brødre, det gjorde dere mot meg».

– Jeg kommer ikke til å gi meg på dette. Ikke religiøs, jeg, men dagens regjering har vel islett av dette så det holder?

Les også: Mistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten

– Har en annen oppfatning

I forrige uke uttalte Jensen blant annet at Skatteetaten «imøteser alle opplysninger fra tredjeparter om at en registrering kan være feil».

– Frivillige som arbeider blant hjemløse har en annen oppfatning og kan fortelle om til dels alvorlige konsekvenser for dem som feilaktig er registrert som utflyttet, skriver Lise Christoffersen i sitt nye spørsmål til finansministeren.

Det hender at de med rusproblemer mister bankkort, mobiltelefon og andre ting man er avhengig av for å benytte en rekke offentlige tjenester på nett. Foto: Per Lønning
Det hender at de med rusproblemer mister bankkort, mobiltelefon og andre ting man er avhengig av for å benytte en rekke offentlige tjenester på nett. Foto: Per Lønning

Selv om det å bli utvandret kan se ut til å forekomme sjeldent, har det vist seg å få store konsekvenser spesielt for narkomane med behov for hjelp.

«Du registreres som utflyttet fra Norge med ukjent tilflyttingsland», står det i et av Skatteetatens vedtaksbrev Kirkens Bymisjon har gitt Ap-politikeren og ABC Nyheter innsyn i.

– Det vises til at klageadgangen må være utnyttet for at søksmål kan reises etter tvistemålsloven. I neste avsnitt henvises det til at varsel om vedtak er unnlatt med hjemmel i forvaltningsloven, og at det følgelig heller ikke er mulig å underrette om vedtaket eller klageretten, påpeker Christoffersen.

Les også: Krever svar fra Siv Jensen om Skatteetatens utvandring av bostedsløse

Får ikke nødvendig helsehjelp

Sammen med vedtaksbrevet var det lagt ved eksempler på to personer som har forsøkt å klage etter å ha blitt utvandret, men som ikke har fått respons.

Kirkens Bymisjon har hjulpet flere narkomane som har blitt meldt utvandret fra Norge. Foto: Per Lønning
Kirkens Bymisjon har hjulpet flere narkomane som har blitt meldt utvandret fra Norge. Foto: Per Lønning

Begge personene er i 50-årene og har siden ungdomsårene av vært brukere av rusmidler.

I begge tilfellene da personene forsøkte å klage, forsvant papirene. Den ene personen fikk beskjed om at de aldri var mottatt. Hos den andre dukket papirene opp igjen et halvt år senere, men klagen ble da avslått som følge av at papirene ble levert for seint.

– Typisk for disse personene er at de ikke er «digitale». Det offentlige må også ha gode rutiner for å behandle deres saker på en god måte, sier Lise Christoffersen i sitt nye spørsmål til Siv Jensen.

Den ene av de to personene hadde både fast jobb og bolig, men endte opp uten fastlege som følge av utvandringen. Personen ble syk for et års tid siden, men fikk verken utskrevet sykemelding eller nødvendig behandling på sykehus grunnet statusen som utvandret.

Og den andre av dem har behov for rusbehandling og substitusjonsmedisiner, men får det ikke ettersom vedkommende ikke er å finne i noe register.

Bymisjonen har også gjort Christoffersen bekjent med et annet tilfelle der et menneske med store hjerteproblemer bare mottar akutthjelp, men ikke innsettelse av nødvendig stent, grunnet statusen som utvandret.

Bymisjonen har også tidligere vist til at inkassobyråene har klart å spore opp personer som har blitt registrert som utvandret, noe Christoffersen også påpeker i sitt nye spørsmål til finansministeren.

Les også: Siv Jensen vil ikke endre Skatteetatens «utvandringslov»

Ønsker rutineendringer

Virksomhetsleder Kirsten Frigstad i Kirkens Bymisjon, som arbeider med de mest utsatte rusavhengige gjennom foretaket 24sju, er glad for at Lise Christoffersen har tatt saken inn på Stortinget.

Kirsten Frigstad, virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon. Foto: Privat
Kirsten Frigstad, virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon. Foto: Privat

– Jeg er veldig glad for at hun har tatt opp det sentrale spørsmålet og den sentrale problemstillingen om at det er en vanvittig bruk av tid å registreres inn i systemet igjen når du ikke er digitalisert. Da er det tilnærmet umulig, sier Frigstad til ABC Nyheter.

Hun peker på at personene det gjelder ofte mangler kodebrikke, ID-kort, BankID på mobil og mobiltelefon og lignende.

– Samtidig vet de som er i kontakt med denne gruppen, og mange offentlige tiltak og tjenester, at de eksisterer og har aldri vært utenfor landet, påpeker hun.

Frigstad mener det må være enkelt å kunne bekrefte dette.

– Vi må ha et mandat som gjør det enkelt for oss å kunne bekrefte at vedkommende eksisterer og oppholder seg i landet og har også gjort det de siste to årene. Og vi må få en ordning i folkeregisteret hvor de er pålagt å ta kontakt med de tiltakene som er gatenære og i kontakt med de menneskene de ser dette kan gjelde. Den runden må de ta, sier hun avslutningsvis.

Les også: Andersen (SV) om narkomane som blir meldt utvandret i Folkeregisteret: – Et overgrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM
Siste nytt
15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM
Populært