Siv Jensen vil ikke endre Skatteetatens «utvandringslov»

FrP-leder Siv Jensen under et partilederforedrag på Litteraturhuset tirsdag ettermiddag.
FrP-leder Siv Jensen under et partilederforedrag på Litteraturhuset tirsdag ettermiddag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen forsvarer Skatteetatens lovverk som har bidratt til at nordmenn har blitt urettmessig utvandret fra Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen har nå gitt svar på stortings- og Ap-politiker Lise Christoffersens spørsmål om hva hun kan og vil gjøre for å hindre at personer uten fast bopel (UFB) urettmessig meldes ut av folkeregisteret.

– Ett av flere viktige og effektive verktøy for å fange opp personer som ikke overholder sin plikt til å melde utflytting, sier finansministeren.

Christoffersen viste i sitt spørsmål til ABC Nyheters sak om ufrivillig utvandring av hjemløse, fra midten av juli. Ifølge lovverket Skatteetaten følger kan personer uten registrert adresse i Folkeregisteret «tas ut på kontroll» etter to år og bli meldt utvandret fra Norge.

Å være utvandret fra Norge kan få konsekvenser for nordmenns rettigheter og plikter i samfunnet. Det har blant annet rammet narkomane, ført til at personer faller ut av fastlegeordningen, gjort at enkelte har opplevd vansker med å få hjelp fra NAV eller å motta brev fra det offentlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Misbruk av rettighetsordninger»

I sitt svar til Christoffersen stiller finansminister Jensen seg bak lovverket Skatteetaten følger når de fatter vedtak om å utvandre personer fra Norge.

«Personer som ikke oppholder seg i landet kan urettmessig oppta plasser i fastlegeordningen eller bidra til misbruk av rettighetsordninger», svarer finansministeren.

«Kontrolltiltaket har vist seg å være ett av flere viktige og effektive verktøy for å fange opp personer som ikke overholder sin plikt til å melde utflytting», skriver Jensen i sitt svar, og viser til folkeregisterloven § 6-3, der det står følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Den som flytter til et land utenfor Norden for å bosette seg der eller oppholde seg der i minst seks måneder, skal før utreisen melde dette til skattekontoret.»

«Misligholdt sin meldeplikt»

Ifølge finansministeren har Skattetaten fattet vedtak om utvandring av mellom 1000 og 3000 personer årlig de siste fem årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«I dag er det om lag 9000 personer registrert i Folkeregisteret uten kjent bosted. Erfaring viser at hovedvekten av disse ikke lenger bor i Norge, men har misligholdt sin meldeplikt til folkeregistermyndigheten ved utflytting fra Norge», påpeker hun.

Les også: De hjemløse som forsvinner fra systemet

Urettmessig utvandret

I sitt spørsmål fremmet Ap-politiker Lise Christoffersen en løsning for finansministeren, som går ut på at ingen uten fast bopel skrives ut av folkeregisteret uten at rette myndighet aktivt har fått bekreftet at vedkommende har forlatt landet.

Lise Christoffersen (Ap) mener at å feilaktig utvandre personer som faktisk bor i Norge, fører til unøyaktigheter i Folkeregisteret. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Lise Christoffersen (Ap) mener at å feilaktig utvandre personer som faktisk bor i Norge, fører til unøyaktigheter i Folkeregisteret. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

«Samtidig bør det være mulig for skatteetaten å samarbeide tettere med andre offentlige myndigheter», foreslo Ap-politikeren i sitt spørsmål til Jensen, og pekte også på at Bymisjonen eller andre som jobber med hjemløse kan være behjelpelige i å spore opp personer som urettmessig har blitt utvandret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansministeren svarer med at Skatteetaten gjør grundige undersøkelser før vedtak om utvandring fattes. Det innebærer blant annet å sjekke om personene det gjelder har hatt inntekt, roller i næringslivet, om de har andre saker liggende hos Skatteetaten og hvilket statsborgerskap de besitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Dette for å sørge for at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak treffes, og unngå at blant annet personer som omtales i oppslaget i Abc-nyheter den 14. juli, urettmessig blir registrert som utflyttet», skriver Jensen, og sier at folkeregistermyndigheten arbeider kontinuerlig med å forbedre sine kontrolltiltak for å hindre at slikt skjer.

Les også: Karin Andersen mener Jon Helgheims post er oppsiktsvekkende

«Svært treffsikkert»

Ifølge Siv Jensen er det utarbeidet egne rutiner for Skatteetatens kontroller av om personene befinner seg i Norge eller ikke, for å unngå feilaktige vedtak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«En gjennomgang av nærmere 1000 vedtak om utflytting fattet av Skatt Øst i 2018 viser at kontrolltiltaket er svært treffsikkert og at antallet personer som ender opp med en feilregistrering er nede på et promillenivå», skriver Jensen.

Som ABC Nyheter tidligere har omtalt er det en gjenganger at personer som oppdager at de er utvandret, gjør det ved rene tilfeldigheter, og ofte etter at det har gått flere år. Og organisasjoner som jobber med narkomane har opplevd at det har blitt vanskeligere å hjelpe dem etter at de er blitt utvandret.

«Å innføre krav om at Folkeregisteret må få bekreftet at vedkommende har forlatt landet, vil innebære at kontrolltiltaket ikke kan gjennomføres og at de aktuelle personene fortsatt vil stå som bostedsregistrert i Norge», skriver Jensen videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun peker på at det da vil stå et stort antall reelt utflyttede mennesker i folkeregisteret som har misligholdt meldeplikten om utflytting eller som Skatteetaten ikke har klart å spore opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Manglende registrering av utflytting vil ha flere konsekvenser og kan medføre problemer for aktører som bygger på informasjon fra Folkeregisteret.»

Les også: Krever svar fra Siv Jensen om Skatteetatens utvandring av bostedsløse

Omgjøre vedtak om utvandring

Finansministeren understreker at det er mulig å rette opp i feilaktige utvandringer. Personer som er rammet kan enten selv eller sammen med en person som bistår dem kontakte Skatteetaten og sannsynliggjøre overfor myndigheten at de alltid har vært i Norge.

«Om personen aldri har forlatt landet, kan vedtak om utflytting omgjøres slik at vedkommende hele tiden har vært registrert som bosatt i Norge», skriver Jensen.

I sitt spørsmål til finansministeren kommenterte også Christoffersen folkeregisterloven § 4-3, der det står at en «Person som de siste to årene ikke har hatt kjent oppholdssted i Norge, registreres som utflyttet med mindre registermyndigheten antar at personen oppholder seg her uten å ha tilknytning til en bestemt kommune».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– «Antar at» er et lite presist begrep. Å stille strengere krav til registermyndighetene kan selvsagt føre til unøyaktigheter i folkeregisteret, noe ingen ønsker. Men feilaktig å fjerne personer som faktisk oppholder seg her, vil også føre til unøyaktigheter, samtidig som konsekvensene vil bli større for dem det gjelder, mener Christoffersen.
Les også: Siv Jensen vil ikke slutte å bruke ord som snikislamisering