Krever svar fra Siv Jensen om Skatteetatens utvandring av bostedsløse

Lise Christoffersen (Ap) mener at å feilaktig utvandre personer som faktisk bor i Norge, fører til unøyaktigheter i Folkeregisteret.
Lise Christoffersen (Ap) mener at å feilaktig utvandre personer som faktisk bor i Norge, fører til unøyaktigheter i Folkeregisteret. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lise Christoffersen (Ap) spør finansminister Siv Jensen om hva hun vil gjøre for bostedsløse som urettmessig utvandres av Norge. – De personene det gjelder, vil kunne finnes i andre registre, som i Nav og i helsevesenet, sier Ap-politikeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen (Frp), ber stortings- og Ap-politiker Lise Christoffersen om svar på på hva statsråd Jensen kan og vil gjøre for å hindre at personer uten fast bopel (UFB) urettmessig meldes ut av folkeregisteret.

Christoffersen viser i sitt spørsmålet til ABC Nyheters sak om ufrivillig utvandring fra midten av juli. Ifølge lovverket Skatteetaten følger, kan personer uten registrert adresse i Folkeregisteret tas ut på kontroll etter to år og bli meldt utvandret fra Norge.

Dette kan skape problemer for personer ved at de faller ut av blant annet fastlegeordningen. Noen opplever også at det blir vanskeligere å få nødvendig hjelp fra NAV.

Tettere samarbeid

Skatteetaten fatter sine vedtak om utvandring for å opprettholde et korrekt register, men regelverket rammer likevel en rekke mennesker det ikke skal ramme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Christoffersen fremmer en løsning for finansministeren i sitt spørsmål, som går ut på at ingen uten fast bopel skrives ut av folkeregisteret uten at rette myndighet aktivt har fått bekreftet at vedkommende har forlatt landet.

«Samtidig bør det være mulig for skatteetaten å samarbeide tettere med andre offentlige myndigheter», skriver Ap-politikeren i sitt spørsmål til Siv Jensen.

«De personene det gjelder, vil kunne finnes i andre registre, som i Nav og i helsevesenet.I tillegg framgår det av artikkelen at Bymisjonen kan være behjelpelig med å spore opp rette vedkommende. Det kan også gjelde andre som jobber blant hjemløse».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Andersen (SV) om narkomane som blir meldt utvandret i Folkeregisteret: – Et overgrep

– Lite presist

Christoffersen kommenterer også folkeregisterloven § 4-3, der det står at en «Person som de siste to årene ikke har hatt kjent oppholdssted i Norge, registreres som utflyttet med mindre registermyndigheten antar at personen oppholder seg her uten å ha tilknytning til en bestemt kommune».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– «Antar at» er et lite presist begrep. Å stille strengere krav til registermyndighetene kan selvsagt føre til unøyaktigheter i folkeregisteret, noe ingen ønsker. Men feilaktig å fjerne personer som faktisk oppholder seg her, vil også føre til unøyaktigheter, samtidig som konsekvensene vil bli større for dem det gjelder, mener Christoffersen.

ABC Nyheter har kontaktet Finansdepartementet for en kommentar.

Pressekontakt Helene Megaard opplyser om at spørsmålet vil bli besvart fra Stortinget før Siv Jensen svarer media.

Fristen for å svare Stortingen er onsdag denne uken.

Les også: De hjemløse som forsvinner fra systemet