Meny

Villmarkslegenden bruker storslegga på Facebook:

Tusenvis deler Lars Monsens raseri i kamp mot vindmøller

<p>– Ærlig talt, nok er nok. Ta i bruk en svært god fjellvettregel: Det er ingen skam å snu. Si nei til dette svineriet som vindmøllene vil være!, tordner Lars Monsen i sosiale medier. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix</p>
– Ærlig talt, nok er nok. Ta i bruk en svært god fjellvettregel: Det er ingen skam å snu. Si nei til dette svineriet som vindmøllene vil være!, tordner Lars Monsen i sosiale medier. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: scanpix

Villmarkens sønn, Lars Monsen, har satt fyr på debatten om vindkraft i Norge. Etter at TV-profilen langet ut mot norske politikere, har tusenvis engasjert seg.

En rasende Lars Monsen beskyldte 23. juli norske myndigheter «voldta store deler av norsk natur med skoger av vindmøller».

Fire døgn etter at et flammende innlegget ble publisert på Facebook, har om lag 20.000 respondert i sosiale medier. Innlegget er delt nærmere 6.000 ganger, og mer enn 2.000 har lagt inn en kommentar på Lars Monsens egen Facebook-side.

«Enig med Lars Monsen, dette er miljøforurensning av verste sort. Vi vil ikke ha disse monstermastene», skriver en.

«Utrolig irriterende sak. Vindmøller er helt unødvendig i dette landet», mener en annen.

«Nå må det norske folk våkne, det er for sent å snyte seg når nesa er borte. Det er arven vår vi snakker om, som skal føres i generasjoner videre. Slutt å forfør det norske folk bak lyset. Vi har fått nok av de folkevalgte som beter seg som en ål i et oljefat», raser en tredje.

Les også: – Du skal betale for vindkraft vi ikke har bruk for

Les også: Stor motstand mot vindkraft i potensielle vindkraftkommuner

– Om nødvendig deltar jeg gjerne i en lenkegjeng

En rekke steder i Norge har hatt vindkraftutbygging de siste årene. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
En rekke steder i Norge har hatt vindkraftutbygging de siste årene. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Skepsisen er stor til vindkraftutbygging i lokalmiljøer rundt om i Norge. 98 kommuner har areal innenfor de 13 områdene som er pekt ut som velegnet for vindkraft på land i nasjonal ramme. Dette provoserer mange nordmenn.

Rundt 50 Facebook-grupper som er mot vindkraft, har nå over 150.000 medlemmer over hele Norge.

«Strålende Lars Monsen! Flott at du så klart og betingelsesløs markerer din holdning/motstand mot de planlagte monster vindmøllene i uberørt norsk villmark/natur! Vi er titusener som er enige med deg og og som vil støtte all aktiv og legitim motstand mot mange av de planlagte vindmølleparkene! Om nødvendig deltar jeg gjerne i en lenkegjeng», varsler en støttespiller.

Les også: 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk

«Et sted må grensen gå!»

Og slik fortsetter det side opp og ned på Lars Monsens FB-profil.

Så sparte han da heller ikke på kruttet da han sablet ned argumentene til vindkraft-tilhengerne, og de folkevalgte som vil åpne opp for storstilte vindmølleparker langs norskekysten.

Les også: Kommuner får ikke vetorett mot vindmøller

VIDEO: Kong Harald om vindmøller: – Vakkert er det jo ikke

«Det bør være et enkelt valg, kjære politikere: Gi hele utbyggingen ET SOLEKLART NEI! Ja, jeg skriver med store bokstaver. Et sted må grensen gå! Vi har allerede gjort de fleste store, ville vassdragene våre om til badekar som fylles opp og ned etter behov. Villmark? Nei, det er det ikke lenger. Brukt og utnyttet natur? Ja», skriver Lars Monsen, som ber motstanderne mobilisere.

Fakta om nye områder som er egnet for vindkraft

NVE peker i sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft ut 13 områder i Norge som de mest egnede for utbygging av vindkraft på land.

* Vest-Finnmark: Hammerfest, Kvalsund, Måsøy, Nordkapp og Porsanger

* Namdal: Bindal, Nærøy, Namsskogan, Høylandet, Grong, Fosnes, Namsos, Overhalla, Namdalseid, Steinkjer og Snåsa

* Grenseområdene mellom Trøndelag og Møre: Hemne, Snillfjord, Agdenes, Orkdal, Aure, Halsa og Rindal

* Indre Sør-Trøndelag: Stjørdal, Selbu, Klæbu, Melhus, Meldal, Rennebu, Midtre Gauldal og Holtålen

* Sunnmøre og Nordfjord: Ulstein, Hareid, Herøy, Sande, Volda, Vanylven, Selje, Vågsøy og Eid

* Sunnfjord og Sogn: Askvoll, Fjaler, Gaular, Hyllestad og Høyanger

* Nordhordland og Gulen: Gulen, Høyanger, Masfjorden og Lindås

* Sunnhordland og Haugalandet: Tysnes, Fitjar, Stord, Kvinnherad, Etne, Vindafjord, Suldal, Tysvær og Bokn

* Vest-Agder og Rogaland: Sirdal, Gjesdal, Bjerkreim, Bygland, Evje og Hornnes, Åseral, Kvinesdal, Lund, Hægebostad, Marnardal, Songdalen, Vennesla, Flekkefjord, Lyngdal, Lindesnes, Farsund og Mandal

* Aust-Agder: Fyresdal, Nissedal, Bygland, Åmli, Evje og Hornnes, Birkenes, Froland, Iveland, Arendal, Grimstad og Kristiansand

* Grenseområdene mellom Buskerud, Telemark og Vestfold: Kongsberg, Sauherad, Skien, Siljan, Larvik, Re og Sandefjord

* Østfold: Eidsberg, Rakkestad, Sarpsborg og Halden

* Nordre Hedmark: Tolga, Os, Tynset, Engerdal og Rendalen

NTB/NVE

«Og nå lurer dere på om vi ikke skal voldta store deler av norsk natur med skoger av vindmøller?! Det visuelle her er et utrolig viktig moment for opplevelsen av norsk natur. Vindmøller er faktisk enda verre enn demninger, nettopp fordi de er så synlige», påpeker Monsen.

Selv Kong Harald kan styre sin entusiasme for utnyttelse av naturressurser for enhver pris. Da Kongen fikk spørsmål om vindkraft under et besøk i Østfold før sommeren, uttalte han dette:

– Vi har jo nok vind i alle fall, men vakkert er det ikke, så det er ikke alle steder som egner seg for det, svarte kongen.

– Trodde Monsen hadde mer mellom ørene

Men langt i fra alle deler naturelskerens sterke ordbruk. Flere av innleggene tar kraftig til motmæle mot Monsens forherligelse av vindkraft-motstanderne, og mener Monsen «blander snørr og bart i en stor seig røre.»

«Mulig det er jeg som er lettkrenka, men jeg synes faktisk ikke at Lars Monsen sier det godt når han sammenligner vindmøller med voldtekt».

«Trodde Monsen hadde mer mellom ørene. Men det er vel publisitet som mangler nå. Du skal gjøre deg bemerket. Vel gi din støtte til Bygdetullingene, de blir så glade».

Les også: Kong Harald om vindmøller: – Vakkert er det jo ikke

Ved Sørmarkfjellet i Flatanger i Trøndelag har demonstranter protestert mot utbyggingen av et vindkraftverk. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Ved Sørmarkfjellet i Flatanger i Trøndelag har demonstranter protestert mot utbyggingen av et vindkraftverk. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Les også: Ap-ordfører stiller vindmølle-krav

Solberg innkaller til toppmøte om havvind

Planene for vindkraftutbygging på land møter stor lokal motstand rundt om i Norge.

Statsminister Erna Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nå kaller statsminister Erna Solberg (H) norsk næringsliv inn til toppmøte. Hun forstår at mange ikke ønsker vindkraft i sitt lokalmiljø.

– Norge har et unikt utgangspunkt for å ta en større del av det sterkt voksende havvindmarkedet. Derfor vil jeg innen kort tid invitere norsk leverandørindustri, næringsliv og andre relevante aktører til et eget møte om hvordan vi kan sikre at Norge tar en større del av dette markedet, har statsminister Erna Solberg tidligere uttalt.

Blant foreningene som har reagert negativt på planene om nye vindmølleparker, er Jeger- og fiskerforbundet, Turistforeningen og Naturvern­forbundet. Disse har bedt om ny behandling av vindkraftkonsesjoner der utbyggingen ennå ikke har startet.

Les også: Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp

«God Norges-reklame? Absolutt ikke»

Med 600 nye vindmøller innen 2020, vil vindkraftproduksjonen i Norge firedobles. Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Med 600 nye vindmøller innen 2020, vil vindkraftproduksjonen i Norge firedobles. Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I mellomtiden fører Lars Monsen sitt private felttog mot norske myndigheter.

«Og hva skal vi si til turistene som kommer til Norge? Se for dere fjorårets Minutt for minutt-sendinger på NRK TV med disse skogene av vindmølle-parker i bakgrunnen, hvilken opplevelse ville det vært? God Norges-reklame? Absolutt ikke. Vi ville valgt bort disse områdene, det ville vært flaut å ha dem i bakgrunnen. Ærlig talt – nok er nok», tordner Monsen.

Det voldsomme engasjementet i sosiale medier vitner om en splittet nasjon hvor frontene er steile og temperaturen høy.Siste ord er neppe sagt i denne debatten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – livreddende førstehjelp pågår20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard
Siste nytt
21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – livreddende førstehjelp pågår20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard
Populært