NRK kritiseres for jødevits

NRK Satiriks fikk kritikk fra flere hold etter å ha brukt antisemittisk skjellsord i satirevideo.
NRK Satiriks fikk kritikk fra flere hold etter å ha brukt antisemittisk skjellsord i satirevideo. Foto: Skjermdump/ Facebook
Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK Satiriks brukte ordet «jødesvin» i satirefilm. – Ikke antisemittisme, svarer underholdningsredaktør Charlo Halvorsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste par dagene har det stormet rundt NRK etter at Satiriks-avdelingen publiserte en video som forsøkte å gjøre narr av politisk korrekthet.

I videoen ser man en ortodoks jøde og en ung gutt spille en runde Scrabble. Jøden venter utålmodig på at gutten skal gjøre neste trekk. Gutten nøler usikkert, ettersom bokstavene på brikkene former ordet «jødsevin».

Selskapet som laget videoen, Norske Grønnsaker, publiserte den selv på sin Facebook-side. Men den ble etterhvert tatt ned etter at flere reagerte på innleggets vedlagte kommentar, der det stod «Tagg en jøde!».

Videoen er ennå tilgjengelig på NRK Satiriks sin Facebook-side under tittelen «Scrabble».

– Noen voksne hjemme?

Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, forklarer overfor Aftenposten at han ikke forstod humoren i satire-videoen. Han påpeker at ordet «jødesvin» er svært nedsettende og uegnet som skjellsord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen spurte på Facebook om det ikke var noen voksne hjemme i NRK den dagen. Det er den beste kommentaren jeg har lest om denne saken. I denne sketsjen ville jo ikke Scrabble-spilleren fornærme ved å legge ned ordet. Men er det noe en jødisk Scrabble-spiller ville tatt på strak arm, så er det ordet «jødesvin», sier Kohn til Aftenposten.

I et innlegg av Bergens Tidende om satireklippet, skriver avisens kommentator, Jens Kihl, følgende:

«Eg vil ikkje sensurere nokon. Men det er ikkje sånn at du kan unndra deg kritikk berre fordi du kallar ytringa di satire. På same måte som politikarar, journalistar og alle andre innimellom bommar med det dei seier, gjer også humoristar det.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder

– Ikke antisemittisme

I en e-post til Aftenposten skriver NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen at kanalen ikke har funnet grunnlag for å beklage eller fjerne klippet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Poenget i sketsjen er jo nettopp at personen som spiller Scrabble har laget et ord som er uanstendig og uforsvarlig. Et ord vi ikke kan og skal bruke. Som da i sketsjen likevel er fristende for å vinne spillet, skriver Halvorsen i e-posten til Aftenposten.

Avslutningsvis har han forståelse for at bruken av ordet «jødesvin» vekker harme hos noen, ettersom det er et sterkt uttrykk å bruke i en sketsj. Men han mener at det er langt fra antisemittisme i konteksten det i denne omgang ble benyttet.

Les også: Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder