Andersen (SV) om narkomane som blir meldt utvandret i Folkeregisteret: – Et overgrep

<p>Flere narkomane har blitt meldt utvandret i Folkeregisteret etter å ha gått hjemløse i to år.</p>
Flere narkomane har blitt meldt utvandret i Folkeregisteret etter å ha gått hjemløse i to år. Foto: Per Lønning

Andersen mener det er uakseptabelt at personer som har mistet alt, også skal bli meldt utvandret av Folkeregisteret. – Vi skal prøve å få en klarere oversikt, svarer Finansdepartementet.

Søndag skrev ABC Nyheter om hvordan hjemløse nordmenn som går uten fast bopel (UFB) i to år automatisk blir registrert utvandret i Folkeregisteret. Det er hovedsaklig narkomane som rammes, og de får som oftest vite om det etter at utvandringen har trådt i kraft.

Det får Karin Andersen (SV), leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité til å reagere.

– Dette er rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker. Jeg håper virkelig ikke dette er en av forklaringene på at regjeringen skryter av at færre er bostedsløse nå enn før, sier politikeren til ABC Nyheter.

Bakgrunn: De hjemløse som forsvinner fra systemet

– Konsekvensene kan ikke aksepteres

Søndag beklaget Skattetaten at utvandringen i Folkeregisteret rammer feil. Skatteetaten påpekte at vedtakene blir gjort for å sørge for et korrekt register og at de som ikke har grunnlag for å være i landet lenger blir tatt ut.

Karin Andersen er leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité og stortingsrepresentant for SV. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Karin Andersen er leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité og stortingsrepresentant for SV. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Andersen mener likevel regelverket må endres.

– Behovet Skatteetaten har er forståelig, men konsekvensene nå, for de som rammes, kan ikke aksepteres, sier politikeren til ABC Nyheter.

En konsekvens av at man blir utvandret, er at man faller ut av fastlegeordningen. Ildsjeler i Kirkens Bymisjon og Tilrettelagt Omsorg mener det blir vanskeligere å nå ut med hjelp.

Man blir så å si papirløs, har kanskje mistet mobiltelefon, står uten fast adresse og har vansker med å benytte offentlige tjenester på nett.

– Hjerteskjærende

Vararepresentant for Rødt på Stortinget, Seher Aydar, synes det er hjerteskjærende at folk som er hjemløse også blir meldt ut av samfunnet.

Seher Aydar, første vararepresentant for Rødt på Stortinget. Foto: Einar Aslaksen
Seher Aydar, første vararepresentant for Rødt på Stortinget. Foto: Einar Aslaksen

– Nå må regjeringa komme på banen med strakstiltak for å kartlegge omfanget av systemfeilen og rette opp i uretten for de det gjelder, sier Rødt-politikeren til ABC Nyheter.

Hun mener samfunnet aldri må snu ryggen til de som av ulike årsaker har falt utenfor.

– Tvert imot. Vi må jobbe for å vinne alle tilbake til samfunnet, og i det minste sørge for verdig tilstedeværelse med grunnleggende behov og rettigheter på plass, sier Aydar.

– Regjeringen må se at det er behov for flere tiltak

Karin Andersen ber regjeringen svare på om de mener at folk som har mistet alt, også skal miste tryggheten ved å være registrert som bosatt i Norge.

– Hvis de mener det, må SV foreslå å pålegge regjeringen å endre reglene, legger Andersen til.

– Regjeringen må se at det trengs flere tiltak for å nå folk som har havnet fullstendig i elendighet og ikke ha et regelverk som gjør alt vanskeligere både for dem og for hjelpeapparatet, sier SV-politikeren.

Finansdepartementet: Klarere oversikt og bedre rutiner

Sverre Vatnar (KrF) er statssekretær i Finansdepartementet. Han mener denne utvandringen, og konsekvensene den får, ikke er ønskelig.

Sverre Vatnar (KrF), statssekretær i finansdepartementet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sverre Vatnar (KrF), statssekretær i finansdepartementet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er viktig at uheldige og utilsiktede utslag som dette kommer frem. At personer som er bosatt i landet meldes som utvandret med de konsekvenser det medfører, er åpenbart ikke noe vi ønsker, sier statsekretæren til ABC Nyheter.

– Det er trolig få denne problemstillingen gjelder for, men det er en mager trøst.

Han påpeker at Skatteetaten har sine rutiner for å raskt kunne hjelpe dem som blir urettmessig utvandret, ettersom etaten er kjent med at feil kan forekomme.

– Vi vil prøve å få en klarere oversikt over omfanget, og vi vil vurdere hvordan vi kan få bedre rutiner for å forhindre at personer uriktig blir registrert som utvandret, sier Vatnar.

Les også: Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre

– Nav tilpasses de mest velfungerende

Nav, som hjelper med sosialstønad og hospitsutlegg, kjente ikke til fenomenet da ABC Nyheter tok kontakt. På generelt grunnlag får ABC Nyheter forklart fra Nav-seksjonssjef Jan Erik Grundtjernlien at Nav vil bistå på grunnlag av sin veiledningsplikt.

Chris Aanvik, miljøarbeider i Tilrettelagt omsorg, påpekte at ettersom Nav gir økonomisk støtte, bør de også bidra til å hindre en potensiell utvandring.

Han kritiserte også Navs begrensede åpningstider og deres krav til bruk av nettsider, noe han mente skapte vansker for de narkomane.

Karin Andersen mener Navs åpningstider og systemer må endres for de som sliter mest.

– Det er virkelig å snu ting på hodet når Nav tilpasses de mest velfungerende i samfunnet, mens målsettingen var å fange opp de som falt mellom alle stoler, sier hun.

Les også: Ropstad mener kristne blir møtt med mer intoleranse enn før

Forslag om å grunnlovsfeste retten til bolig

Varslene om utvandring Skatteetaten sender ut, går ikke til noen adresse. De havner i innboksen på nettportalen Altinn.

Kirkens Bymisjon påpeker at inkassobyråene klarer å finne disse menneskene, selv om de ikke står oppført med adresse i Folkeregisteret.

Andersen mener derfor det er en dårlig unnskyldning at staten ikke klarer å finne folk:

– Staten kan ikke uten å ha fått det bekreftet fra den det gjelder, registrere noen som utvandret. Og når inkassoselskapene finner folk, må staten klare det også, sier Andersen.

Hun legger til at SV har fremmet forslag om å grunnlovsfeste retten til bolig, og sier det er fordi de sivile rettighetene i samfunnet vanskelig kan sikres uten å ha en adresse.

Les også: – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad
Siste nytt
09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad
Populært