Meny

Andersen (SV) om narkomane som blir meldt utvandret i Folkeregisteret: – Et overgrep

<p>Flere narkomane har blitt meldt utvandret i Folkeregisteret etter å ha gått hjemløse i to år.</p>
Flere narkomane har blitt meldt utvandret i Folkeregisteret etter å ha gått hjemløse i to år. Foto: Per Lønning

Andersen mener det er uakseptabelt at personer som har mistet alt, også skal bli meldt utvandret av Folkeregisteret. – Vi skal prøve å få en klarere oversikt, svarer Finansdepartementet.

Søndag skrev ABC Nyheter om hvordan hjemløse nordmenn som går uten fast bopel (UFB) i to år automatisk blir registrert utvandret i Folkeregisteret. Det er hovedsaklig narkomane som rammes, og de får som oftest vite om det etter at utvandringen har trådt i kraft.

Det får Karin Andersen (SV), leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité til å reagere.

– Dette er rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker. Jeg håper virkelig ikke dette er en av forklaringene på at regjeringen skryter av at færre er bostedsløse nå enn før, sier politikeren til ABC Nyheter.

Bakgrunn: De hjemløse som forsvinner fra systemet

– Konsekvensene kan ikke aksepteres

Søndag beklaget Skattetaten at utvandringen i Folkeregisteret rammer feil. Skatteetaten påpekte at vedtakene blir gjort for å sørge for et korrekt register og at de som ikke har grunnlag for å være i landet lenger blir tatt ut.

Karin Andersen er leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité og stortingsrepresentant for SV. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Karin Andersen er leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité og stortingsrepresentant for SV. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Andersen mener likevel regelverket må endres.

– Behovet Skatteetaten har er forståelig, men konsekvensene nå, for de som rammes, kan ikke aksepteres, sier politikeren til ABC Nyheter.

En konsekvens av at man blir utvandret, er at man faller ut av fastlegeordningen. Ildsjeler i Kirkens Bymisjon og Tilrettelagt Omsorg mener det blir vanskeligere å nå ut med hjelp.

Man blir så å si papirløs, har kanskje mistet mobiltelefon, står uten fast adresse og har vansker med å benytte offentlige tjenester på nett.

– Hjerteskjærende

Vararepresentant for Rødt på Stortinget, Seher Aydar, synes det er hjerteskjærende at folk som er hjemløse også blir meldt ut av samfunnet.

Seher Aydar, første vararepresentant for Rødt på Stortinget. Foto: Einar Aslaksen
Seher Aydar, første vararepresentant for Rødt på Stortinget. Foto: Einar Aslaksen

– Nå må regjeringa komme på banen med strakstiltak for å kartlegge omfanget av systemfeilen og rette opp i uretten for de det gjelder, sier Rødt-politikeren til ABC Nyheter.

Hun mener samfunnet aldri må snu ryggen til de som av ulike årsaker har falt utenfor.

– Tvert imot. Vi må jobbe for å vinne alle tilbake til samfunnet, og i det minste sørge for verdig tilstedeværelse med grunnleggende behov og rettigheter på plass, sier Aydar.

– Regjeringen må se at det er behov for flere tiltak

Karin Andersen ber regjeringen svare på om de mener at folk som har mistet alt, også skal miste tryggheten ved å være registrert som bosatt i Norge.

– Hvis de mener det, må SV foreslå å pålegge regjeringen å endre reglene, legger Andersen til.

– Regjeringen må se at det trengs flere tiltak for å nå folk som har havnet fullstendig i elendighet og ikke ha et regelverk som gjør alt vanskeligere både for dem og for hjelpeapparatet, sier SV-politikeren.

Finansdepartementet: Klarere oversikt og bedre rutiner

Sverre Vatnar (KrF) er statssekretær i Finansdepartementet. Han mener denne utvandringen, og konsekvensene den får, ikke er ønskelig.

Sverre Vatnar (KrF), statssekretær i finansdepartementet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sverre Vatnar (KrF), statssekretær i finansdepartementet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er viktig at uheldige og utilsiktede utslag som dette kommer frem. At personer som er bosatt i landet meldes som utvandret med de konsekvenser det medfører, er åpenbart ikke noe vi ønsker, sier statsekretæren til ABC Nyheter.

– Det er trolig få denne problemstillingen gjelder for, men det er en mager trøst.

Han påpeker at Skatteetaten har sine rutiner for å raskt kunne hjelpe dem som blir urettmessig utvandret, ettersom etaten er kjent med at feil kan forekomme.

– Vi vil prøve å få en klarere oversikt over omfanget, og vi vil vurdere hvordan vi kan få bedre rutiner for å forhindre at personer uriktig blir registrert som utvandret, sier Vatnar.

Les også: Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre

– Nav tilpasses de mest velfungerende

Nav, som hjelper med sosialstønad og hospitsutlegg, kjente ikke til fenomenet da ABC Nyheter tok kontakt. På generelt grunnlag får ABC Nyheter forklart fra Nav-seksjonssjef Jan Erik Grundtjernlien at Nav vil bistå på grunnlag av sin veiledningsplikt.

Chris Aanvik, miljøarbeider i Tilrettelagt omsorg, påpekte at ettersom Nav gir økonomisk støtte, bør de også bidra til å hindre en potensiell utvandring.

Han kritiserte også Navs begrensede åpningstider og deres krav til bruk av nettsider, noe han mente skapte vansker for de narkomane.

Karin Andersen mener Navs åpningstider og systemer må endres for de som sliter mest.

– Det er virkelig å snu ting på hodet når Nav tilpasses de mest velfungerende i samfunnet, mens målsettingen var å fange opp de som falt mellom alle stoler, sier hun.

Les også: Ropstad mener kristne blir møtt med mer intoleranse enn før

Forslag om å grunnlovsfeste retten til bolig

Varslene om utvandring Skatteetaten sender ut, går ikke til noen adresse. De havner i innboksen på nettportalen Altinn.

Kirkens Bymisjon påpeker at inkassobyråene klarer å finne disse menneskene, selv om de ikke står oppført med adresse i Folkeregisteret.

Andersen mener derfor det er en dårlig unnskyldning at staten ikke klarer å finne folk:

– Staten kan ikke uten å ha fått det bekreftet fra den det gjelder, registrere noen som utvandret. Og når inkassoselskapene finner folk, må staten klare det også, sier Andersen.

Hun legger til at SV har fremmet forslag om å grunnlovsfeste retten til bolig, og sier det er fordi de sivile rettighetene i samfunnet vanskelig kan sikres uten å ha en adresse.

Les også: – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 Uaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Helikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum
Siste nytt
19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkUaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenHelikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum
Populært