Andersen (SV) om narkomane som blir meldt utvandret i Folkeregisteret: – Et overgrep

<p>Flere narkomane har blitt meldt utvandret i Folkeregisteret etter å ha gått hjemløse i to år.</p>
Flere narkomane har blitt meldt utvandret i Folkeregisteret etter å ha gått hjemløse i to år. Foto: Per Lønning

Andersen mener det er uakseptabelt at personer som har mistet alt, også skal bli meldt utvandret av Folkeregisteret. – Vi skal prøve å få en klarere oversikt, svarer Finansdepartementet.

Søndag skrev ABC Nyheter om hvordan hjemløse nordmenn som går uten fast bopel (UFB) i to år automatisk blir registrert utvandret i Folkeregisteret. Det er hovedsaklig narkomane som rammes, og de får som oftest vite om det etter at utvandringen har trådt i kraft.

Det får Karin Andersen (SV), leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité til å reagere.

– Dette er rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker. Jeg håper virkelig ikke dette er en av forklaringene på at regjeringen skryter av at færre er bostedsløse nå enn før, sier politikeren til ABC Nyheter.

Bakgrunn: De hjemløse som forsvinner fra systemet

– Konsekvensene kan ikke aksepteres

Søndag beklaget Skattetaten at utvandringen i Folkeregisteret rammer feil. Skatteetaten påpekte at vedtakene blir gjort for å sørge for et korrekt register og at de som ikke har grunnlag for å være i landet lenger blir tatt ut.

Karin Andersen er leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité og stortingsrepresentant for SV. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Karin Andersen er leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité og stortingsrepresentant for SV. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Andersen mener likevel regelverket må endres.

– Behovet Skatteetaten har er forståelig, men konsekvensene nå, for de som rammes, kan ikke aksepteres, sier politikeren til ABC Nyheter.

En konsekvens av at man blir utvandret, er at man faller ut av fastlegeordningen. Ildsjeler i Kirkens Bymisjon og Tilrettelagt Omsorg mener det blir vanskeligere å nå ut med hjelp.

Man blir så å si papirløs, har kanskje mistet mobiltelefon, står uten fast adresse og har vansker med å benytte offentlige tjenester på nett.

– Hjerteskjærende

Vararepresentant for Rødt på Stortinget, Seher Aydar, synes det er hjerteskjærende at folk som er hjemløse også blir meldt ut av samfunnet.

Seher Aydar, første vararepresentant for Rødt på Stortinget. Foto: Einar Aslaksen
Seher Aydar, første vararepresentant for Rødt på Stortinget. Foto: Einar Aslaksen

– Nå må regjeringa komme på banen med strakstiltak for å kartlegge omfanget av systemfeilen og rette opp i uretten for de det gjelder, sier Rødt-politikeren til ABC Nyheter.

Hun mener samfunnet aldri må snu ryggen til de som av ulike årsaker har falt utenfor.

– Tvert imot. Vi må jobbe for å vinne alle tilbake til samfunnet, og i det minste sørge for verdig tilstedeværelse med grunnleggende behov og rettigheter på plass, sier Aydar.

– Regjeringen må se at det er behov for flere tiltak

Karin Andersen ber regjeringen svare på om de mener at folk som har mistet alt, også skal miste tryggheten ved å være registrert som bosatt i Norge.

– Hvis de mener det, må SV foreslå å pålegge regjeringen å endre reglene, legger Andersen til.

– Regjeringen må se at det trengs flere tiltak for å nå folk som har havnet fullstendig i elendighet og ikke ha et regelverk som gjør alt vanskeligere både for dem og for hjelpeapparatet, sier SV-politikeren.

Finansdepartementet: Klarere oversikt og bedre rutiner

Sverre Vatnar (KrF) er statssekretær i Finansdepartementet. Han mener denne utvandringen, og konsekvensene den får, ikke er ønskelig.

Sverre Vatnar (KrF), statssekretær i finansdepartementet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sverre Vatnar (KrF), statssekretær i finansdepartementet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er viktig at uheldige og utilsiktede utslag som dette kommer frem. At personer som er bosatt i landet meldes som utvandret med de konsekvenser det medfører, er åpenbart ikke noe vi ønsker, sier statsekretæren til ABC Nyheter.

– Det er trolig få denne problemstillingen gjelder for, men det er en mager trøst.

Han påpeker at Skatteetaten har sine rutiner for å raskt kunne hjelpe dem som blir urettmessig utvandret, ettersom etaten er kjent med at feil kan forekomme.

– Vi vil prøve å få en klarere oversikt over omfanget, og vi vil vurdere hvordan vi kan få bedre rutiner for å forhindre at personer uriktig blir registrert som utvandret, sier Vatnar.

Les også: Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre

– Nav tilpasses de mest velfungerende

Nav, som hjelper med sosialstønad og hospitsutlegg, kjente ikke til fenomenet da ABC Nyheter tok kontakt. På generelt grunnlag får ABC Nyheter forklart fra Nav-seksjonssjef Jan Erik Grundtjernlien at Nav vil bistå på grunnlag av sin veiledningsplikt.

Chris Aanvik, miljøarbeider i Tilrettelagt omsorg, påpekte at ettersom Nav gir økonomisk støtte, bør de også bidra til å hindre en potensiell utvandring.

Han kritiserte også Navs begrensede åpningstider og deres krav til bruk av nettsider, noe han mente skapte vansker for de narkomane.

Karin Andersen mener Navs åpningstider og systemer må endres for de som sliter mest.

– Det er virkelig å snu ting på hodet når Nav tilpasses de mest velfungerende i samfunnet, mens målsettingen var å fange opp de som falt mellom alle stoler, sier hun.

Les også: Ropstad mener kristne blir møtt med mer intoleranse enn før

Forslag om å grunnlovsfeste retten til bolig

Varslene om utvandring Skatteetaten sender ut, går ikke til noen adresse. De havner i innboksen på nettportalen Altinn.

Kirkens Bymisjon påpeker at inkassobyråene klarer å finne disse menneskene, selv om de ikke står oppført med adresse i Folkeregisteret.

Andersen mener derfor det er en dårlig unnskyldning at staten ikke klarer å finne folk:

– Staten kan ikke uten å ha fått det bekreftet fra den det gjelder, registrere noen som utvandret. Og når inkassoselskapene finner folk, må staten klare det også, sier Andersen.

Hun legger til at SV har fremmet forslag om å grunnlovsfeste retten til bolig, og sier det er fordi de sivile rettighetene i samfunnet vanskelig kan sikres uten å ha en adresse.

Les også: – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid
Siste nytt
20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid
Populært