Meny

«Griseindustriens hemmeligheter»: – Ikke representativt for næringen

<p>En dokumentar om svineprodusenter som ble vist på NRK onsdag kveld har skapt reaksjoner. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix</p>
En dokumentar om svineprodusenter som ble vist på NRK onsdag kveld har skapt reaksjoner. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Grisebonde mener NRK-dokumentaren som avdekket klanderverdige forhold om mishandling i svinekjøttindustrien er unyansert. – Vet ikke helt hva agendaen til de som har laget filmen er, sier han.

Jon Arne Neset er en av slakteriprodusentene som er betenkt etter å ha sett Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter», som ble vist på NRK onsdag kveld.

«Som slaktegrisprodusent synes jeg det er forkastelig å håndtere grisene på den måten som vises i filmen», skriver Neset i et innlegg på Facebook.

Han mener en hel næring blir fremstilt som notorisk dyreplagere, noe han er ukomfortabel med. I innlegget på Facebook understreker han at det ikke er slik.

– Jeg forsvarer ikke de greiene som kom frem, men jeg savnet nyanser, sier bonden til ABC Nyheter.

«Vet ikke helt hva agendaen til de som har laget filmen er. For alt jeg vet kan de ha vært innom haugevis av grisehus før de fant verstingene», spekulerer Neset i innlegget på Facebook.

Det avviser Redaksjonssjef i NRK Solveig Husøy:

– NRK Brennpunkt har ingen annen agenda enn å avdekke misforhold for offentligheten, noe vi mener denne filmen gjør. Filmskaperne har ikke lett etter «verstinger», men besøkt og filmet i 13 grisefjøs som i utgangspunktet hadde et godt renommé, sier Husøy til ABC Nyheter.

– Har et omdømme å ta vare på

Til tross for Neset savnet nyanser i dokumentaren, stiller han seg sterkt kritisk til forholdene som ble avdekket i Brennpunkt-dokumentaren:

«Når spegris har magesyke, og det blir bestemt at de ikke kommer til å overleve, så skal disse avlives og ikke settes i en binge for å daue. Å la en dødssyk purke ligge i dagevis før man skyter henne, er også uakseptabelt», skriver Neset.

Grisebonde Jan Arne Neset. Foto: Privat
Grisebonde Jan Arne Neset. Foto: Privat

Han bemerker at det var særdeles dårlig med strø i bingene til produsentene i dokumentaren. Men han er ganske sikker på at det som ble vist ikke er representativt for næringen.

I sine 20 år som grisebonde, har Neset aldri sett slike forhold som kom frem i NRK-dokumentaren i fjøs og grisehus han har besøkt. Og ifølge han selv er det snakk om ganske mange.

Han legger til at han er klar over at det ikke er likhetstegn mellom næringen og glansbilder man ser i reklamer på TV, der man springer rundt i gården med grisen, tar den opp i armene og koser med den, men:

– Norsk landbruk har et omdømme å ta vare på. Vi har et ansvar om å se forbrukerne i øynene og si «sånn gjør vi ikke», sier han til ABC Nyheter, og viser til lovbruddene som ble begått i fjøsene som ble vist på Brennpunkt.

Les også: Gen-redigerte svin immune mot dyr sykdom

– Har vært en oppvask

Noe som ifølge Neset kom dårlig frem i debatten etter at dokumentaren ble vist, var at filmingen ble avsluttet for flere år siden.

Materialet ble hentet inn i perioden 2013 til 2016, ifølge NRK.

«Etter den tid har det vært en oppvask i henhold til dette med kontroll og dokumentasjon. For min del har jeg hatt besøk av Mattilsynet, veterinæren og slakteriet det siste halvåret», skriver han videre på Facebook.

Overfor ABC Nyheter viser han til næringsorganisasjonen Animalia sitt dyrevelferdsprogram for slaktegris, som ble vedtatt i januar 2018 etter initiativ fra en samlet kjøttbransje.

«Fra 1. juli 2019 skal alle besetningstyper, også de som har purker, omfattes av det som heretter heter Dyrevelferdsprogram for svin» , skriver Animalia på sine nettsider.

Programmet innebærer blant annet det elektroniske systemet Helsegris, som skal dokumentere og følge opp helse, velferd og hygiene i alle norske svinebesetninger.

Det er frivillig å være del av dette programmet, men å ikke være med eller å ikke følge de fastsatte kravene straffes blant annet med femti øre i nedsatt kilopris på kjøtt, ifølge Neset. For storprodusenter kan det bli snakk om betydelige summer.

Neset sier han selv ikke er noen stor slakteriprodusent. Han leverer rundt 700 griser i året.

Les også: Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint

Har skjedd forbedringer

Ola Nafstad, fagdirektør for bærekraft, dyrevelferd og ernæring i Animalia, forklarer at bransjen, som inkluderer Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) og Nortura, vedtok at de ønsket å utvikle et dyrevelferdsprogram for svin i 2017.

I 2018 ble dette utviklet og etablert, og var fullt virksomt i januar 2019.

Ola Nafstad, fagdirektør for bærekraft, dyrevelferd og ernæring i Animalia. Pressefoto
Ola Nafstad, fagdirektør for bærekraft, dyrevelferd og ernæring i Animalia. Pressefoto

– Før det utviklet vi systemet Helsegris, som kom på lufta fra 1. januar 2016. Til å begynne med ble det tatt i bruk av smågrisproduserende besetninger, forklarer han.

Han er enig med grisebonde Jan Arne Neset i at det har skjedd en betydelig faglig aktivitet, samt forbedringstiltak i løpet av denne perioden.

– Helsegris, som dataprogrammer flest, blir jo videreutviklet, og brukes i dag av alle kategorier grisebesetninger. Fagsystemet har hele tiden vært åpnet for alle typer besetninger, men fra begynnelsen av var det bare smågrisproduserende besetninger som hadde et krav eller incitament for å bruke det. Kvalitet og helsestatus hos smågrisene som omsettes, dokumenteres gjennom dette systemet, sier Nafstad.

Les også: Nortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar

Taper på å ikke delta i Helsegris

Men det endret seg fra høsten 2018, og fra 1. januar i år ble det innført et trekk på femti øre kiloen for å ikke delta i dyrevelferdsprogrammet.

– Femti øre kan høres lite ut, men for en konsesjonbesetning, som vil si at man kan fôre opp til 2.100 slaktegriser, tilsvarer trekket rundt 80.000 kroner. Og det er en betydelig del av det du sitter igjen med for å oppdrette 2.100 slaktegris. Dette er et solid incitament for å delta i dyrevelferdsprogrammet, forklarer Nafstad.

Les også: TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne

Han sier det fra høsten 2018 og i tiden etter har vært en solid økning i antall besetninger som deltar i programmet. De som ikke har deltatt, har slakteriene praktisert disse trekkene på.

– Retningen vi nå går i er riktig, flere og flere deltar og økningen i oppslutningen har vært bratt, sier han.

– Det de viser i dokumentaren er ingen grunn til å betvile, men vi kjenner norsk svinenæring ganske godt, og slik er det ikke i alle besetninger. Dokumentaren gir ikke et representativt bilde av norsk svinenæring i helhet. Svært mange driver veldig godt, men filmen illustrerer at det ikke er alle som gjør det, legger han til.

At dårlig dyrevelferd forekommer i en andel av besetningene, sier han forsåvidt er kjent blant annet gjennom Mattilsynets tilsynskampanjer.

Nafstad reagerer spesielt på, og er sjokkert over, grovheten og tydeligheten av lovbruddene som er begått i klippene fra Brennpunkt-dokumentaren.

– At flere av svineprodusentene i filmen vet de begår lovbrudd, og likevel velger å gjøre det, er ytterligere alvorlig, sier han, og håper på debatt i kjølvannet av avsløringene.

Les også: Frykter at svinepestvirus kan mutere og smitte mennesker

– Fremstår som mønsterbruk

Frank Gander, redaktør for NRK Dokumentar og samfunn, skriver i en kommentarartikkel på NRK.no at «Det er ingen enkel beslutning å basere en dokumentar på skjulte opptak tatt over flere år, men i dette tilfellet er temaet og forholdene som avdekkes for viktig til å la være.»

Videre nedover i kommentarartikkelen forklarer Gander at «Opptakene og filmen avdekker og dokumenterer forhold av stor samfunnsmessig betydning, fra en næring og milliardindustri som produserer mat til nærmest alle norske forbrukere.»

«Om bildene i filmen er betegnende for en hel bransje må andre uttale seg om. Opptakene er gjort over en lang periode (2013-2016), fra 13 gårdsbruk over hele Sør- og Midt-Norge, og stort sett på gårder som fremstår som mønsterbruk uten tidligere anmerkninger fra tilsynsmyndighetene.», skriver redaktøren.

Les også: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Utrydningstruede tigre drepes og selges på det illegale markedet05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Bane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanir-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 Virke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden
Siste nytt
05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenUtrydningstruede tigre drepes og selges på det illegale markedet05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08NorgeBane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30VerdenRyanir-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40NorgeVirke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20VerdenBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden
Populært