«Griseindustriens hemmeligheter»: – Ikke representativt for næringen

<p>En dokumentar om svineprodusenter som ble vist på NRK onsdag kveld har skapt reaksjoner. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix</p>
En dokumentar om svineprodusenter som ble vist på NRK onsdag kveld har skapt reaksjoner. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Grisebonde mener NRK-dokumentaren som avdekket klanderverdige forhold om mishandling i svinekjøttindustrien er unyansert. – Vet ikke helt hva agendaen til de som har laget filmen er, sier han.

Jon Arne Neset er en av slakteriprodusentene som er betenkt etter å ha sett Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter», som ble vist på NRK onsdag kveld.

«Som slaktegrisprodusent synes jeg det er forkastelig å håndtere grisene på den måten som vises i filmen», skriver Neset i et innlegg på Facebook.

Han mener en hel næring blir fremstilt som notorisk dyreplagere, noe han er ukomfortabel med. I innlegget på Facebook understreker han at det ikke er slik.

– Jeg forsvarer ikke de greiene som kom frem, men jeg savnet nyanser, sier bonden til ABC Nyheter.

«Vet ikke helt hva agendaen til de som har laget filmen er. For alt jeg vet kan de ha vært innom haugevis av grisehus før de fant verstingene», spekulerer Neset i innlegget på Facebook.

Det avviser Redaksjonssjef i NRK Solveig Husøy:

– NRK Brennpunkt har ingen annen agenda enn å avdekke misforhold for offentligheten, noe vi mener denne filmen gjør. Filmskaperne har ikke lett etter «verstinger», men besøkt og filmet i 13 grisefjøs som i utgangspunktet hadde et godt renommé, sier Husøy til ABC Nyheter.

– Har et omdømme å ta vare på

Til tross for Neset savnet nyanser i dokumentaren, stiller han seg sterkt kritisk til forholdene som ble avdekket i Brennpunkt-dokumentaren:

«Når spegris har magesyke, og det blir bestemt at de ikke kommer til å overleve, så skal disse avlives og ikke settes i en binge for å daue. Å la en dødssyk purke ligge i dagevis før man skyter henne, er også uakseptabelt», skriver Neset.

Grisebonde Jan Arne Neset. Foto: Privat
Grisebonde Jan Arne Neset. Foto: Privat

Han bemerker at det var særdeles dårlig med strø i bingene til produsentene i dokumentaren. Men han er ganske sikker på at det som ble vist ikke er representativt for næringen.

I sine 20 år som grisebonde, har Neset aldri sett slike forhold som kom frem i NRK-dokumentaren i fjøs og grisehus han har besøkt. Og ifølge han selv er det snakk om ganske mange.

Han legger til at han er klar over at det ikke er likhetstegn mellom næringen og glansbilder man ser i reklamer på TV, der man springer rundt i gården med grisen, tar den opp i armene og koser med den, men:

– Norsk landbruk har et omdømme å ta vare på. Vi har et ansvar om å se forbrukerne i øynene og si «sånn gjør vi ikke», sier han til ABC Nyheter, og viser til lovbruddene som ble begått i fjøsene som ble vist på Brennpunkt.

Les også: Gen-redigerte svin immune mot dyr sykdom

– Har vært en oppvask

Noe som ifølge Neset kom dårlig frem i debatten etter at dokumentaren ble vist, var at filmingen ble avsluttet for flere år siden.

Materialet ble hentet inn i perioden 2013 til 2016, ifølge NRK.

«Etter den tid har det vært en oppvask i henhold til dette med kontroll og dokumentasjon. For min del har jeg hatt besøk av Mattilsynet, veterinæren og slakteriet det siste halvåret», skriver han videre på Facebook.

Overfor ABC Nyheter viser han til næringsorganisasjonen Animalia sitt dyrevelferdsprogram for slaktegris, som ble vedtatt i januar 2018 etter initiativ fra en samlet kjøttbransje.

«Fra 1. juli 2019 skal alle besetningstyper, også de som har purker, omfattes av det som heretter heter Dyrevelferdsprogram for svin» , skriver Animalia på sine nettsider.

Programmet innebærer blant annet det elektroniske systemet Helsegris, som skal dokumentere og følge opp helse, velferd og hygiene i alle norske svinebesetninger.

Det er frivillig å være del av dette programmet, men å ikke være med eller å ikke følge de fastsatte kravene straffes blant annet med femti øre i nedsatt kilopris på kjøtt, ifølge Neset. For storprodusenter kan det bli snakk om betydelige summer.

Neset sier han selv ikke er noen stor slakteriprodusent. Han leverer rundt 700 griser i året.

Les også: Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint

Har skjedd forbedringer

Ola Nafstad, fagdirektør for bærekraft, dyrevelferd og ernæring i Animalia, forklarer at bransjen, som inkluderer Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) og Nortura, vedtok at de ønsket å utvikle et dyrevelferdsprogram for svin i 2017.

I 2018 ble dette utviklet og etablert, og var fullt virksomt i januar 2019.

Ola Nafstad, fagdirektør for bærekraft, dyrevelferd og ernæring i Animalia. Pressefoto
Ola Nafstad, fagdirektør for bærekraft, dyrevelferd og ernæring i Animalia. Pressefoto

– Før det utviklet vi systemet Helsegris, som kom på lufta fra 1. januar 2016. Til å begynne med ble det tatt i bruk av smågrisproduserende besetninger, forklarer han.

Han er enig med grisebonde Jan Arne Neset i at det har skjedd en betydelig faglig aktivitet, samt forbedringstiltak i løpet av denne perioden.

– Helsegris, som dataprogrammer flest, blir jo videreutviklet, og brukes i dag av alle kategorier grisebesetninger. Fagsystemet har hele tiden vært åpnet for alle typer besetninger, men fra begynnelsen av var det bare smågrisproduserende besetninger som hadde et krav eller incitament for å bruke det. Kvalitet og helsestatus hos smågrisene som omsettes, dokumenteres gjennom dette systemet, sier Nafstad.

Les også: Nortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar

Taper på å ikke delta i Helsegris

Men det endret seg fra høsten 2018, og fra 1. januar i år ble det innført et trekk på femti øre kiloen for å ikke delta i dyrevelferdsprogrammet.

– Femti øre kan høres lite ut, men for en konsesjonbesetning, som vil si at man kan fôre opp til 2.100 slaktegriser, tilsvarer trekket rundt 80.000 kroner. Og det er en betydelig del av det du sitter igjen med for å oppdrette 2.100 slaktegris. Dette er et solid incitament for å delta i dyrevelferdsprogrammet, forklarer Nafstad.

Les også: TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne

Han sier det fra høsten 2018 og i tiden etter har vært en solid økning i antall besetninger som deltar i programmet. De som ikke har deltatt, har slakteriene praktisert disse trekkene på.

– Retningen vi nå går i er riktig, flere og flere deltar og økningen i oppslutningen har vært bratt, sier han.

– Det de viser i dokumentaren er ingen grunn til å betvile, men vi kjenner norsk svinenæring ganske godt, og slik er det ikke i alle besetninger. Dokumentaren gir ikke et representativt bilde av norsk svinenæring i helhet. Svært mange driver veldig godt, men filmen illustrerer at det ikke er alle som gjør det, legger han til.

At dårlig dyrevelferd forekommer i en andel av besetningene, sier han forsåvidt er kjent blant annet gjennom Mattilsynets tilsynskampanjer.

Nafstad reagerer spesielt på, og er sjokkert over, grovheten og tydeligheten av lovbruddene som er begått i klippene fra Brennpunkt-dokumentaren.

– At flere av svineprodusentene i filmen vet de begår lovbrudd, og likevel velger å gjøre det, er ytterligere alvorlig, sier han, og håper på debatt i kjølvannet av avsløringene.

Les også: Frykter at svinepestvirus kan mutere og smitte mennesker

– Fremstår som mønsterbruk

Frank Gander, redaktør for NRK Dokumentar og samfunn, skriver i en kommentarartikkel på NRK.no at «Det er ingen enkel beslutning å basere en dokumentar på skjulte opptak tatt over flere år, men i dette tilfellet er temaet og forholdene som avdekkes for viktig til å la være.»

Videre nedover i kommentarartikkelen forklarer Gander at «Opptakene og filmen avdekker og dokumenterer forhold av stor samfunnsmessig betydning, fra en næring og milliardindustri som produserer mat til nærmest alle norske forbrukere.»

«Om bildene i filmen er betegnende for en hel bransje må andre uttale seg om. Opptakene er gjort over en lang periode (2013-2016), fra 13 gårdsbruk over hele Sør- og Midt-Norge, og stort sett på gårder som fremstår som mønsterbruk uten tidligere anmerkninger fra tilsynsmyndighetene.», skriver redaktøren.

Les også: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:59 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen
Siste nytt
23:59NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen
Populært