«Griseindustriens hemmeligheter»: – Ikke representativt for næringen

<p>En dokumentar om svineprodusenter som ble vist på NRK onsdag kveld har skapt reaksjoner. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix</p>
En dokumentar om svineprodusenter som ble vist på NRK onsdag kveld har skapt reaksjoner. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Grisebonde mener NRK-dokumentaren som avdekket klanderverdige forhold om mishandling i svinekjøttindustrien er unyansert. – Vet ikke helt hva agendaen til de som har laget filmen er, sier han.

Jon Arne Neset er en av slakteriprodusentene som er betenkt etter å ha sett Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter», som ble vist på NRK onsdag kveld.

«Som slaktegrisprodusent synes jeg det er forkastelig å håndtere grisene på den måten som vises i filmen», skriver Neset i et innlegg på Facebook.

Han mener en hel næring blir fremstilt som notorisk dyreplagere, noe han er ukomfortabel med. I innlegget på Facebook understreker han at det ikke er slik.

– Jeg forsvarer ikke de greiene som kom frem, men jeg savnet nyanser, sier bonden til ABC Nyheter.

«Vet ikke helt hva agendaen til de som har laget filmen er. For alt jeg vet kan de ha vært innom haugevis av grisehus før de fant verstingene», spekulerer Neset i innlegget på Facebook.

Det avviser Redaksjonssjef i NRK Solveig Husøy:

– NRK Brennpunkt har ingen annen agenda enn å avdekke misforhold for offentligheten, noe vi mener denne filmen gjør. Filmskaperne har ikke lett etter «verstinger», men besøkt og filmet i 13 grisefjøs som i utgangspunktet hadde et godt renommé, sier Husøy til ABC Nyheter.

– Har et omdømme å ta vare på

Til tross for Neset savnet nyanser i dokumentaren, stiller han seg sterkt kritisk til forholdene som ble avdekket i Brennpunkt-dokumentaren:

«Når spegris har magesyke, og det blir bestemt at de ikke kommer til å overleve, så skal disse avlives og ikke settes i en binge for å daue. Å la en dødssyk purke ligge i dagevis før man skyter henne, er også uakseptabelt», skriver Neset.

Grisebonde Jan Arne Neset. Foto: Privat
Grisebonde Jan Arne Neset. Foto: Privat

Han bemerker at det var særdeles dårlig med strø i bingene til produsentene i dokumentaren. Men han er ganske sikker på at det som ble vist ikke er representativt for næringen.

I sine 20 år som grisebonde, har Neset aldri sett slike forhold som kom frem i NRK-dokumentaren i fjøs og grisehus han har besøkt. Og ifølge han selv er det snakk om ganske mange.

Han legger til at han er klar over at det ikke er likhetstegn mellom næringen og glansbilder man ser i reklamer på TV, der man springer rundt i gården med grisen, tar den opp i armene og koser med den, men:

– Norsk landbruk har et omdømme å ta vare på. Vi har et ansvar om å se forbrukerne i øynene og si «sånn gjør vi ikke», sier han til ABC Nyheter, og viser til lovbruddene som ble begått i fjøsene som ble vist på Brennpunkt.

Les også: Gen-redigerte svin immune mot dyr sykdom

– Har vært en oppvask

Noe som ifølge Neset kom dårlig frem i debatten etter at dokumentaren ble vist, var at filmingen ble avsluttet for flere år siden.

Materialet ble hentet inn i perioden 2013 til 2016, ifølge NRK.

«Etter den tid har det vært en oppvask i henhold til dette med kontroll og dokumentasjon. For min del har jeg hatt besøk av Mattilsynet, veterinæren og slakteriet det siste halvåret», skriver han videre på Facebook.

Overfor ABC Nyheter viser han til næringsorganisasjonen Animalia sitt dyrevelferdsprogram for slaktegris, som ble vedtatt i januar 2018 etter initiativ fra en samlet kjøttbransje.

«Fra 1. juli 2019 skal alle besetningstyper, også de som har purker, omfattes av det som heretter heter Dyrevelferdsprogram for svin» , skriver Animalia på sine nettsider.

Programmet innebærer blant annet det elektroniske systemet Helsegris, som skal dokumentere og følge opp helse, velferd og hygiene i alle norske svinebesetninger.

Det er frivillig å være del av dette programmet, men å ikke være med eller å ikke følge de fastsatte kravene straffes blant annet med femti øre i nedsatt kilopris på kjøtt, ifølge Neset. For storprodusenter kan det bli snakk om betydelige summer.

Neset sier han selv ikke er noen stor slakteriprodusent. Han leverer rundt 700 griser i året.

Les også: Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint

Har skjedd forbedringer

Ola Nafstad, fagdirektør for bærekraft, dyrevelferd og ernæring i Animalia, forklarer at bransjen, som inkluderer Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) og Nortura, vedtok at de ønsket å utvikle et dyrevelferdsprogram for svin i 2017.

I 2018 ble dette utviklet og etablert, og var fullt virksomt i januar 2019.

Ola Nafstad, fagdirektør for bærekraft, dyrevelferd og ernæring i Animalia. Pressefoto
Ola Nafstad, fagdirektør for bærekraft, dyrevelferd og ernæring i Animalia. Pressefoto

– Før det utviklet vi systemet Helsegris, som kom på lufta fra 1. januar 2016. Til å begynne med ble det tatt i bruk av smågrisproduserende besetninger, forklarer han.

Han er enig med grisebonde Jan Arne Neset i at det har skjedd en betydelig faglig aktivitet, samt forbedringstiltak i løpet av denne perioden.

– Helsegris, som dataprogrammer flest, blir jo videreutviklet, og brukes i dag av alle kategorier grisebesetninger. Fagsystemet har hele tiden vært åpnet for alle typer besetninger, men fra begynnelsen av var det bare smågrisproduserende besetninger som hadde et krav eller incitament for å bruke det. Kvalitet og helsestatus hos smågrisene som omsettes, dokumenteres gjennom dette systemet, sier Nafstad.

Les også: Nortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar

Taper på å ikke delta i Helsegris

Men det endret seg fra høsten 2018, og fra 1. januar i år ble det innført et trekk på femti øre kiloen for å ikke delta i dyrevelferdsprogrammet.

– Femti øre kan høres lite ut, men for en konsesjonbesetning, som vil si at man kan fôre opp til 2.100 slaktegriser, tilsvarer trekket rundt 80.000 kroner. Og det er en betydelig del av det du sitter igjen med for å oppdrette 2.100 slaktegris. Dette er et solid incitament for å delta i dyrevelferdsprogrammet, forklarer Nafstad.

Les også: TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne

Han sier det fra høsten 2018 og i tiden etter har vært en solid økning i antall besetninger som deltar i programmet. De som ikke har deltatt, har slakteriene praktisert disse trekkene på.

– Retningen vi nå går i er riktig, flere og flere deltar og økningen i oppslutningen har vært bratt, sier han.

– Det de viser i dokumentaren er ingen grunn til å betvile, men vi kjenner norsk svinenæring ganske godt, og slik er det ikke i alle besetninger. Dokumentaren gir ikke et representativt bilde av norsk svinenæring i helhet. Svært mange driver veldig godt, men filmen illustrerer at det ikke er alle som gjør det, legger han til.

At dårlig dyrevelferd forekommer i en andel av besetningene, sier han forsåvidt er kjent blant annet gjennom Mattilsynets tilsynskampanjer.

Nafstad reagerer spesielt på, og er sjokkert over, grovheten og tydeligheten av lovbruddene som er begått i klippene fra Brennpunkt-dokumentaren.

– At flere av svineprodusentene i filmen vet de begår lovbrudd, og likevel velger å gjøre det, er ytterligere alvorlig, sier han, og håper på debatt i kjølvannet av avsløringene.

Les også: Frykter at svinepestvirus kan mutere og smitte mennesker

– Fremstår som mønsterbruk

Frank Gander, redaktør for NRK Dokumentar og samfunn, skriver i en kommentarartikkel på NRK.no at «Det er ingen enkel beslutning å basere en dokumentar på skjulte opptak tatt over flere år, men i dette tilfellet er temaet og forholdene som avdekkes for viktig til å la være.»

Videre nedover i kommentarartikkelen forklarer Gander at «Opptakene og filmen avdekker og dokumenterer forhold av stor samfunnsmessig betydning, fra en næring og milliardindustri som produserer mat til nærmest alle norske forbrukere.»

«Om bildene i filmen er betegnende for en hel bransje må andre uttale seg om. Opptakene er gjort over en lang periode (2013-2016), fra 13 gårdsbruk over hele Sør- og Midt-Norge, og stort sett på gårder som fremstår som mønsterbruk uten tidligere anmerkninger fra tilsynsmyndighetene.», skriver redaktøren.

Les også: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:46 Mahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering00:18 Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07 Bent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06 Spektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34 McGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16 Mann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40 Mexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39 Mann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13 Zuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:31 Mann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44 Fjøs og låve brant i Indre Salten04:20 Johnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17 Kina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04 Opprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02 Politikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45 Trumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14 Australsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47 Lotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17 Kjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42 Over 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32 Ventura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29 Ovetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38 Celtic videre i cupen uten Ajer23:30 Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29 AZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16 Tøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07 Casemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39 Kroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei
Siste nytt
00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:46SportMahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering00:18VerdenPrins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07Helse og livsstilBent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06VerdenSpektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34SportMcGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16NorgeMann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40VerdenMexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13SportZuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeMann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44NorgeFjøs og låve brant i Indre Salten04:20VerdenJohnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17VerdenKina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04VerdenOpprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02NorgePolitikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45VerdenTrumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14VerdenAustralsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47NorgeLotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17NorgeKjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42VerdenOver 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32SportVentura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29SportOvetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38SportCeltic videre i cupen uten Ajer23:30VerdenMinst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29SportAZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16SportTøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet23:07SportCasemiro tomålsscorer da Real Madrid slo Sevilla22:39SportKroatia til EM-semifinale etter thriller, Spania på god vei
Populært