Atefa Rezaie var bevisstløs da hun ble fraktet ut av landet

Taibeh Abbasi fotografert under en støttekonsert for familien i fjor.
Taibeh Abbasi fotografert under en støttekonsert for familien i fjor. Foto: Ole Martin Wold / VG/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gikk galt, men Politiets utlendingsenhet mener likevel de handlet riktig da de satte i verk uttransporteringen av Atefa Rezaie og hennes tre barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) vil mandag ettermiddag komme til Stortinget for å svare på spørsmål om den mye omtalte utsendelsen av Abbasi-familien.

Det bekrefter Justisdepartementet overfor NTB etter at SV-representant Lars Haltbrekken tidligere på dagen ba Stortingets presidentskap om å få stille et spørsmål til statsråden om saken ved stortingsmøtets slutt.

– Hvordan hjemles denne beslutningen om retur uten omsorgsperson, og er det tatt hensyn til at det i denne saken er etablert sterke menneskelige og humanitære hensyn som reflekteres i vedtaket?, skriver Haltbrekken i anmodningen til Stortingets presidentskap.

Først sendt ut

Tidligere på dagen bekreftet Politiets utlendingsenhet (PU) i en pressemelding at familien først var sendt ut av landet:

«Atefa Rezaie og hennes tre barn Yasin, Taibah og Ehsan Abbasi ankom lørdag kveld Istanbul, hvor de etter planen skulle videre med rutefly til Kabul like før midnatt norsk tid».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men PU opplyser også at dette så ikke lot seg gjennomføre «på grunn av Atefa Rezaies svekkede helsetilstand».

Rezaie gikk inn i en bevisstløs tilstand kort tid etter pågripelsen i Trondheim lørdag morgen klokken fem, ifølge politiet. Hun var fremdeles bevisstløs ved ankomst Istanbul.

«Politiets utlendingsenhet (PU) var på forhånd kjent med Rezaies helsehistorikk som kunne medføre at hun går inn i en bevisstløs tilstand over en viss periode», heter det i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mot store protester

Utsendelsen av familien har vært planlagt lenge, til store protester, blant annet fra Amnesty, og det har blitt arrangert støttekonsert.

Lars Haltbrekken i SV har blant annet beskrevet utsendingen som «grovt umenneskelig» overfor Aftenposten.

Politiet hadde derfor med én lege og én sykepleier ved pågripelsen, som ga henne «fortløpende medisinsk oppfølging underveis fra pågripelsestidspunktet, under transport med bil til Røros og deretter under flyvningen til Oslo lufthavn», heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Det ble gjort en «fit for flight»-vurdering av Rezaie før avgang fra Røros og en nye en på Oslo lufthavn.

Fremme i Istanbul kontaktet PU det aktuelle flyselskapet som skulle fly familien Rezaie videre til Kabul. Da ble det vurdert slik at det ikke var medisinsk forsvarlig å transportere Rezaie videre til Kabul i hennes daværende tilstand.

Mor returnerte søndag

Det endte med at Rezaie ble fløyet tilbake til Norge i et charterfly søndag ettermiddag.

Hun ankom Norge i går kveld, opplyser PU i pressemeldingen.

«Til tross for den svekkede helsetilstanden til Rezaie, mener PU at det var riktig å forsøke å gjennomføre uttransporteringen og at den har vært foretatt på en forsvarlig måte. Samtidig har PU forståelse for at dette har vært belastende for Rezaie og hennes barn», heter det i pressemeldingen.

Uttransporteringen av de tre barna Yasin, Taibeh og Ehsan er ikke avbrutt. Yasin og Taibeh barna er myndige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre barna, hvorav den yngste er 16 år, har blitt skilt fra mor og forventes uttransportert videre til Kabul, Afghanistan, som planlagt. Barn uten omsorgspersoner returneres ikke fra Norge til Afghanistan, skrev Haltbrekken i anmodningen til presidentskapet om å få ta opp saken på kort varsel.

Aldri vært i Afghanistan

To av barna har aldri vært i Afghanistan, og den eldste broren har ikke vært der siden han var et lite barn.

Haltbrekken lurer blant annet på hvilken instans som har tatt beslutningen om å fortsette utsendelsen av de andre barna.

Ifølge Dagbladet har også Venstres Guri Melby bedt om at Kallmyr skal komme til Stortinget og svare på spørsmål om saken.