Meny

Opposisjonen i Oslo på krigsstien etter egen snuoperasjon:

– Byrådet gir blaffen i de som bor her

<p>Over tusen beboere må trolig flytte dersom Oslo kommune gjør alvor av planene om å rive hundrevis av boliger på Smestad. – Skammelig og uvirkelig, tordner «Nabolagsgruppen Bevar Smestad».</p>
Over tusen beboere må trolig flytte dersom Oslo kommune gjør alvor av planene om å rive hundrevis av boliger på Smestad. – Skammelig og uvirkelig, tordner «Nabolagsgruppen Bevar Smestad». Foto: Foto: Gunnar R. Larsen

– Byrådet har satt demokratiet til side for å oppnå utbygging av Smestad på bekostning av de som bor der i dag, tordner Høyre. – Omkamp på det de selv foreslo, svarer byrådet.

Det politiske munnhuggeriet om skjebnen til de mer enn 1.000 beboerne, som vil bli berørt av en storstilt utbygging og fortetting på Smestad i Oslo, fortsetter for fullt.

– Byrådet gir blaffen i de som bor på Smestad, sier Høyres talskvinne for byutvikling i Oslo, Pia Farstad von Hall. Hun reagerer skarpt på hvordan dagens byråd har håndtert de omstridte utbyggingsplanene, som har skapt sterke reaksjoner langt utover lokalmiljøet:

Fortvilte naboer: – Hvorfor skal vi flytte? Hvem skal bo her i stedet for oss?

– Beboere er blitt nektet medvirkning

Nå anklager opposisjonen det sittende byrådet for å opptre udemokratisk i forhold til innbyggerne som bor i det berørte området. Saken kan også bli en viktig prøvestein og prinsippsak foran høsten kommunevalg i Oslo.

– Byrådet har flere ganger de siste tre årene hatt muligheten til å tilbakeføre statusen for Smestad til et småhusområde. De har likevel startet opp et intensivt arbeid med en fortettingsplan der de som representerer beboeraksjonen på Smestad har blitt nektet medvirkning, mener Farstad von Hall.

Men det var hennes eget parti som satte i gang den omstridte prosessen i 2015 . Senere overtok dagens Ap-ledede byråd stafettpinnen og videreførte planene.

Les også: – Salg til «eplehage-utbyggere» kan i verste fall bli en skattebombe

Om snuoperasjonen: – Vi har lyttet til de som bor i området

Pia Farstad von Hall, Oslo Høyre Foto: Høyre
Pia Farstad von Hall, Oslo Høyre Foto: Høyre

– Høyre foreslo i 2015 en fortetting av Smestad, men vi har lyttet til de som bor i området og tatt konsekvensene av det vi har fått av innspill og endret standpunkt. Det gjelder også for andre småhusområder i Oslo som byrådet vil fortette, sier Pia Farstad von Hall (H) til ABC Nyheter.

Byrådssekretær Rasmus Raabo Reinvang, som snakker på vegne av byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG), viser til at Smestad i 2015 ble utpekt som et utviklingsområde i kommuneplanen, som i sin tid ble fremlagt av byråd Bård Folke Fredriksen fra Høyre.

Det daværende borgerlige byrådet ga Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune mandat til å utrede muligheten for at Smestad skulle fortettes.

Senere har Høyre snudd etter at protestene har vokst og nye argumenter er kommet på banen. Denne vinglingen har ikke falt i god jord hos dagens byråd.

– Omkamp på det de selv foreslo i 2015

– Opposisjonen har dessverre skapt mye usikkerhet blant beboere ved å gå inn for en omkamp på det de selv foreslo i 2015. Bystyret har i 2018 bekreftet dette vedtaket, og jeg synes det er på tide at opposisjonen følger opp på vedtak som i flere omganger er gjort i bystyret, påpeker byrådssekretæren.

Opposisjonen er imidlertid sterkt kritisk til planprosessen på Smestad. Høyre sier de vil gå til valg på at ingen småhusområder skal saneres til fordel for fortetting.

– Prosessen skal resultere i et forslag til områderegulering som kan gjøre Smestad til et enda bedre sted for enda flere, påpeker Rasmus Raabo Reinvang, sekretær for byutviklingsbyråd i Oslo, Hanna Marcussen (MDG). Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
– Prosessen skal resultere i et forslag til områderegulering som kan gjøre Smestad til et enda bedre sted for enda flere, påpeker Rasmus Raabo Reinvang, sekretær for byutviklingsbyråd i Oslo, Hanna Marcussen (MDG). Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Byrådet har satt demokratiet til side for å oppnå utbygging av Smestad på bekostning av de som bor der i dag. De går inn for å sanere folks hjem, tordner Høyres ansvarlig for byutvikling, Pia Farstad von Hall.

– Vil bidra til trafikkaos

– Det er ikke snakk om planer som respekterer Smestad slik det er. Planene innebærer også en ombygging av Smestadkrysset, noe som vil bidra til trafikkaos i denne delen av Oslo. Vi trenger ikke disse områdene for å bygge nok boliger. Det er trist at byrådet ser helt bort fra lokalbefolkningens innspill i denne saken, sier hun.

Tunge aktører er kritiske

Protestene mot reguleringsplanene, som vil endevende store deler av Smestad, kommer ikke utelukkende fra beboerne selv eller deler av det politiske miljø. Tidligere har også Naturvernforbundet, Statens Vegvesen, Fortidsminneforeningen og Byantikvaren kommet med kritiske innvendinger.

Byantikvaren har levert en kulturhistorisk analyse som forarbeid til planprogrammet. Denne viser at det i det aktuelle planområdet er potensial for funn av automatisk fredete kulturminner. Byantikvaren viser til at det berørte området på Smestad har stor verdi som kulturminne i historien om utviklingen av Oslo.

– Enkelte beboere har enten solgt eller ønsker å selge sin eiendom. Noen orker ikke å leve under et slikt press lenger. Andre ønsker å tjene mest mulig. Uansett er det en stor psykisk belastning å vite at hjemmet ditt er truet, sier leder av «Nabolagsgruppen Bevar Smestad», Marianne Storhaug, her sammen med nestleder, advokat Harald Hodt. Foto: Foto: Gunnar R. Larsen
– Enkelte beboere har enten solgt eller ønsker å selge sin eiendom. Noen orker ikke å leve under et slikt press lenger. Andre ønsker å tjene mest mulig. Uansett er det en stor psykisk belastning å vite at hjemmet ditt er truet, sier leder av «Nabolagsgruppen Bevar Smestad», Marianne Storhaug, her sammen med nestleder, advokat Harald Hodt. Foto: Foto: Gunnar R. Larsen

I tillegg har flere velforeninger og nabolagsgrupper andre steder i Oslo engasjert seg og uttrykt sympati med beboerne på Smestad, blant annet innbyggere i bydel Ullern og Vestre Aker.

I Plan- og bygningsetatens forslag til planprogram for Smestad skisseres planer om bolighus med høyder på mellom fire og seks etasjer. Men det åpnes også opp for høyhus på inntil ti etasjers høyde.

Les også: Skattesjokk i eiendom

– Jeg vil ikke kastes ut

Landskapsarkitekt og tidligere forsker i By- og regionforskningsinstituttet NIBR, Johs Oraug, snakker på vegne av mange.

– Vi valgte ikke å bo her for å leve i skyggen av et ti etasjer høyt nabohus. Det sier seg selv, konstaterer han, og får støtte av sine naboer.

– Det er merkelig at kommunen ønsker å rasere så store boområder. Jeg vil ikke kastes ut, sier Torkil Storstein.

Leder av «Nabolagsgruppen Bevar Smestad», Marianne Storhaug, er opprørt.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) . Foto: Mimsy Møller
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) . Foto: Mimsy Møller

– Vi kan ikke tro at våre folkevalgte virkelig ønsker å rive et eksisterende bomiljø for å bygge opp et annet bomiljø, sier hun.

Høsten 2018 kom det inn en rekke innspill til planprogrammet for Smestad, blant annet 213 enkeltinnspilll som representerer til sammen 312 boenheter.

91 prosent av disse høringsinnspillene er imot bymessig fortetting av Smestad og for bevaring av bomiljøet.

Byrådet: – Vurderer strengere vern

Byrådssekretær Rasmus Raabo Reinvang har et litt annet syn på saken.

– Byrådet er opptatt av at Smestad skal utvikles på en måte som både ivaretar særpreg og historie, samtidig som det legges til rette for at flere kan bo der. Vi er nå i en tidlig fase av en planleggingsprosess for akkurat hvordan dette kan gjøres i praksis. Her er det både aktuelt å gi deler av området strengere vern enn det har i dag, og å åpne for høyere utnyttelse andre steder. Prosessen skal resultere i et forslag til områderegulering som kan gjøre Smestad til et enda bedre sted for enda flere, forklarer Raabo Reinvang.

Høyre: – Vi forstår frustrasjonen

Det koker i nabolaget mellom Majorstua, Ullern og Vinderen. I den blandede bebyggelsen på Oslos vestkant lever innbyggerne med trusselen om at hjemmene deres kan bli jevnet med jorden i løpet av få år. Foto: Foto: Gunnar R. Larsen
Det koker i nabolaget mellom Majorstua, Ullern og Vinderen. I den blandede bebyggelsen på Oslos vestkant lever innbyggerne med trusselen om at hjemmene deres kan bli jevnet med jorden i løpet av få år. Foto: Foto: Gunnar R. Larsen

Høyre på sin side mener ansvaret nå hviler på byrådsleder Raymond Johansens skuldre.

– Vi forstår at de som bor på Smestad er frustrerte og usikre. Derfor har vi flere ganger foreslått å stoppe fortettingsplanene, men byrådet insisterer hver gang på å fortsette planene for utbygging. Siste gang var i januar da byutviklingsplanene for Oslo ble vedtatt. Det er synd og det skaper utrygghet for de som bor i området. Raymond Johansen kunne ha fjernet utryggheten, men han har aktivt valgt å ikke gjøre det, mener Pia Farstad von Hall (H).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Janne Jemtlands ektemann: – En lettelse å bli pågrepet11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 – Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Mann truet trikkefører med kniv - skutt i beinet av politiet09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Trump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen
Siste nytt
13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJanne Jemtlands ektemann: – En lettelse å bli pågrepet11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37Sport– Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeMann truet trikkefører med kniv - skutt i beinet av politiet09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19PengerSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkTrump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33PolitikkSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen
Populært