Opposisjonen i Oslo på krigsstien etter egen snuoperasjon:

– Byrådet gir blaffen i de som bor her

<p>Over tusen beboere må trolig flytte dersom Oslo kommune gjør alvor av planene om å rive hundrevis av boliger på Smestad. – Skammelig og uvirkelig, tordner «Nabolagsgruppen Bevar Smestad».</p>
Over tusen beboere må trolig flytte dersom Oslo kommune gjør alvor av planene om å rive hundrevis av boliger på Smestad. – Skammelig og uvirkelig, tordner «Nabolagsgruppen Bevar Smestad». Foto: Foto: Gunnar R. Larsen

– Byrådet har satt demokratiet til side for å oppnå utbygging av Smestad på bekostning av de som bor der i dag, tordner Høyre. – Omkamp på det de selv foreslo, svarer byrådet.

Det politiske munnhuggeriet om skjebnen til de mer enn 1.000 beboerne, som vil bli berørt av en storstilt utbygging og fortetting på Smestad i Oslo, fortsetter for fullt.

– Byrådet gir blaffen i de som bor på Smestad, sier Høyres talskvinne for byutvikling i Oslo, Pia Farstad von Hall. Hun reagerer skarpt på hvordan dagens byråd har håndtert de omstridte utbyggingsplanene, som har skapt sterke reaksjoner langt utover lokalmiljøet:

Fortvilte naboer: – Hvorfor skal vi flytte? Hvem skal bo her i stedet for oss?

– Beboere er blitt nektet medvirkning

Nå anklager opposisjonen det sittende byrådet for å opptre udemokratisk i forhold til innbyggerne som bor i det berørte området. Saken kan også bli en viktig prøvestein og prinsippsak foran høsten kommunevalg i Oslo.

– Byrådet har flere ganger de siste tre årene hatt muligheten til å tilbakeføre statusen for Smestad til et småhusområde. De har likevel startet opp et intensivt arbeid med en fortettingsplan der de som representerer beboeraksjonen på Smestad har blitt nektet medvirkning, mener Farstad von Hall.

Men det var hennes eget parti som satte i gang den omstridte prosessen i 2015 . Senere overtok dagens Ap-ledede byråd stafettpinnen og videreførte planene.

Les også: – Salg til «eplehage-utbyggere» kan i verste fall bli en skattebombe

Om snuoperasjonen: – Vi har lyttet til de som bor i området

Pia Farstad von Hall, Oslo Høyre Foto: Høyre
Pia Farstad von Hall, Oslo Høyre Foto: Høyre

– Høyre foreslo i 2015 en fortetting av Smestad, men vi har lyttet til de som bor i området og tatt konsekvensene av det vi har fått av innspill og endret standpunkt. Det gjelder også for andre småhusområder i Oslo som byrådet vil fortette, sier Pia Farstad von Hall (H) til ABC Nyheter.

Byrådssekretær Rasmus Raabo Reinvang, som snakker på vegne av byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG), viser til at Smestad i 2015 ble utpekt som et utviklingsområde i kommuneplanen, som i sin tid ble fremlagt av byråd Bård Folke Fredriksen fra Høyre.

Det daværende borgerlige byrådet ga Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune mandat til å utrede muligheten for at Smestad skulle fortettes.

Senere har Høyre snudd etter at protestene har vokst og nye argumenter er kommet på banen. Denne vinglingen har ikke falt i god jord hos dagens byråd.

– Omkamp på det de selv foreslo i 2015

– Opposisjonen har dessverre skapt mye usikkerhet blant beboere ved å gå inn for en omkamp på det de selv foreslo i 2015. Bystyret har i 2018 bekreftet dette vedtaket, og jeg synes det er på tide at opposisjonen følger opp på vedtak som i flere omganger er gjort i bystyret, påpeker byrådssekretæren.

Opposisjonen er imidlertid sterkt kritisk til planprosessen på Smestad. Høyre sier de vil gå til valg på at ingen småhusområder skal saneres til fordel for fortetting.

– Prosessen skal resultere i et forslag til områderegulering som kan gjøre Smestad til et enda bedre sted for enda flere, påpeker Rasmus Raabo Reinvang, sekretær for byutviklingsbyråd i Oslo, Hanna Marcussen (MDG). Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
– Prosessen skal resultere i et forslag til områderegulering som kan gjøre Smestad til et enda bedre sted for enda flere, påpeker Rasmus Raabo Reinvang, sekretær for byutviklingsbyråd i Oslo, Hanna Marcussen (MDG). Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Byrådet har satt demokratiet til side for å oppnå utbygging av Smestad på bekostning av de som bor der i dag. De går inn for å sanere folks hjem, tordner Høyres ansvarlig for byutvikling, Pia Farstad von Hall.

– Vil bidra til trafikkaos

– Det er ikke snakk om planer som respekterer Smestad slik det er. Planene innebærer også en ombygging av Smestadkrysset, noe som vil bidra til trafikkaos i denne delen av Oslo. Vi trenger ikke disse områdene for å bygge nok boliger. Det er trist at byrådet ser helt bort fra lokalbefolkningens innspill i denne saken, sier hun.

Tunge aktører er kritiske

Protestene mot reguleringsplanene, som vil endevende store deler av Smestad, kommer ikke utelukkende fra beboerne selv eller deler av det politiske miljø. Tidligere har også Naturvernforbundet, Statens Vegvesen, Fortidsminneforeningen og Byantikvaren kommet med kritiske innvendinger.

Byantikvaren har levert en kulturhistorisk analyse som forarbeid til planprogrammet. Denne viser at det i det aktuelle planområdet er potensial for funn av automatisk fredete kulturminner. Byantikvaren viser til at det berørte området på Smestad har stor verdi som kulturminne i historien om utviklingen av Oslo.

– Enkelte beboere har enten solgt eller ønsker å selge sin eiendom. Noen orker ikke å leve under et slikt press lenger. Andre ønsker å tjene mest mulig. Uansett er det en stor psykisk belastning å vite at hjemmet ditt er truet, sier leder av «Nabolagsgruppen Bevar Smestad», Marianne Storhaug, her sammen med nestleder, advokat Harald Hodt. Foto: Foto: Gunnar R. Larsen
– Enkelte beboere har enten solgt eller ønsker å selge sin eiendom. Noen orker ikke å leve under et slikt press lenger. Andre ønsker å tjene mest mulig. Uansett er det en stor psykisk belastning å vite at hjemmet ditt er truet, sier leder av «Nabolagsgruppen Bevar Smestad», Marianne Storhaug, her sammen med nestleder, advokat Harald Hodt. Foto: Foto: Gunnar R. Larsen

I tillegg har flere velforeninger og nabolagsgrupper andre steder i Oslo engasjert seg og uttrykt sympati med beboerne på Smestad, blant annet innbyggere i bydel Ullern og Vestre Aker.

I Plan- og bygningsetatens forslag til planprogram for Smestad skisseres planer om bolighus med høyder på mellom fire og seks etasjer. Men det åpnes også opp for høyhus på inntil ti etasjers høyde.

Les også: Skattesjokk i eiendom

– Jeg vil ikke kastes ut

Landskapsarkitekt og tidligere forsker i By- og regionforskningsinstituttet NIBR, Johs Oraug, snakker på vegne av mange.

– Vi valgte ikke å bo her for å leve i skyggen av et ti etasjer høyt nabohus. Det sier seg selv, konstaterer han, og får støtte av sine naboer.

– Det er merkelig at kommunen ønsker å rasere så store boområder. Jeg vil ikke kastes ut, sier Torkil Storstein.

Leder av «Nabolagsgruppen Bevar Smestad», Marianne Storhaug, er opprørt.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) . Foto: Mimsy Møller
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) . Foto: Mimsy Møller

– Vi kan ikke tro at våre folkevalgte virkelig ønsker å rive et eksisterende bomiljø for å bygge opp et annet bomiljø, sier hun.

Høsten 2018 kom det inn en rekke innspill til planprogrammet for Smestad, blant annet 213 enkeltinnspilll som representerer til sammen 312 boenheter.

91 prosent av disse høringsinnspillene er imot bymessig fortetting av Smestad og for bevaring av bomiljøet.

Byrådet: – Vurderer strengere vern

Byrådssekretær Rasmus Raabo Reinvang har et litt annet syn på saken.

– Byrådet er opptatt av at Smestad skal utvikles på en måte som både ivaretar særpreg og historie, samtidig som det legges til rette for at flere kan bo der. Vi er nå i en tidlig fase av en planleggingsprosess for akkurat hvordan dette kan gjøres i praksis. Her er det både aktuelt å gi deler av området strengere vern enn det har i dag, og å åpne for høyere utnyttelse andre steder. Prosessen skal resultere i et forslag til områderegulering som kan gjøre Smestad til et enda bedre sted for enda flere, forklarer Raabo Reinvang.

Høyre: – Vi forstår frustrasjonen

Det koker i nabolaget mellom Majorstua, Ullern og Vinderen. I den blandede bebyggelsen på Oslos vestkant lever innbyggerne med trusselen om at hjemmene deres kan bli jevnet med jorden i løpet av få år. Foto: Foto: Gunnar R. Larsen
Det koker i nabolaget mellom Majorstua, Ullern og Vinderen. I den blandede bebyggelsen på Oslos vestkant lever innbyggerne med trusselen om at hjemmene deres kan bli jevnet med jorden i løpet av få år. Foto: Foto: Gunnar R. Larsen

Høyre på sin side mener ansvaret nå hviler på byrådsleder Raymond Johansens skuldre.

– Vi forstår at de som bor på Smestad er frustrerte og usikre. Derfor har vi flere ganger foreslått å stoppe fortettingsplanene, men byrådet insisterer hver gang på å fortsette planene for utbygging. Siste gang var i januar da byutviklingsplanene for Oslo ble vedtatt. Det er synd og det skaper utrygghet for de som bor i området. Raymond Johansen kunne ha fjernet utryggheten, men han har aktivt valgt å ikke gjøre det, mener Pia Farstad von Hall (H).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Erdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes
Siste nytt
14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenErdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes
Populært