«Blodpenger»:– Våpenprodusenten Nammo kjøper seg avlat ved støtte til skadde veteraner

Morten Blom reagerer sterkt på at våpenprodusenten Nammo sponser SIOPS. – De kjøper seg avlat, sier han.
Morten Blom reagerer sterkt på at våpenprodusenten Nammo sponser SIOPS. – De kjøper seg avlat, sier han. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to siste årene har Nammo sponset veteranorganisasjonen SIOPS. – Totalt uetisk, mener en av de skadde veteranene, Morten Blom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veteranorganisasjonen SIOPS arbeider for de som har blitt fysisk eller psykisk skadd under en av Norges mange internasjonale operasjoner.

Morten Blom har mer enn 25 års tjeneste i Forsvaret, og har selv skader etter å ha tjenestegjort i Libanon. Han reagerer sterkt på at den norske våpenprodusenten Nammo sponser SIOPS med omtrent 40.000 kroner i året.

– Det er totalt uetisk. Jeg synes ikke en industri som produserer våpen skal få kjøpe seg avlat ved å profilere seg via en organisasjon for skadde krigsveteraner, sier Blom til ABC Nyheter.

– Andre veteraner som jeg har snakket med går enda lengre, de kaller dette for blodpenger, sier han.

Blom meldte seg ut av SIOPS samme dag som han ble kjent med Nammo-sponsingen, og vil stå utenfor «inntil etikken er i orden».

– Det er svært beklagelig at noen ikke ønsker å være medlem. Jeg har ikke noe problem med å se at dette er en sak som kan skape diskusjon, men her har Blom sitt syn og vi et annet, sier Øystein K. Wemberg som er generalsekretær i SIOPS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han opplyser at søknaden til Nammo var undertegnet av både ham og styrelederen, og at administrasjonen hadde innhentet en uavhengig juridisk vurdering i forkant.

– Vi har hatt en runde internt og mener at det ikke er noe til hinder for at norsk forsvarsindustri kan støtte oss, sier Wemberg.

Ønsker å støtte

Nammo har hovedkontor på Raufoss, men har en rekke datterselskaper i 12 andre land. I 2018 omsatte Nammo Group for 4,9 milliarder kroner. Selskapet stiller seg uforstående til kritikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er første gang jeg hører om dette, sier Endre Lunde, Nammos visepresident og kommunikasjonsansvarlige, til ABC Nyheter.

Lunde understreker at selskapets mål er å støtte de som gjør en viktig jobb for norsk og alliert sikkerhet. Selskapets støtte til SIOPS har vært knyttet til to enkeltprosjekter. Nammo-lederen opplyser også at det var SIOPS som kontaktet dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil styrke organisasjoner som deler våre verdier. Og de som har vært i operasjoner og blitt skadde, de fortjener også vår oppmerksomhet, sier han.

Helt avhengig av Forsvaret

En som delvis deler Morten Bloms vurderinger, er nestlederen i SIOPS-styret Morten Berg som selv ble skadd da han tråkket på en mine i Libanon for 39 år siden.

– Oljefondet gjør jo også etiske vurderinger, så jeg ser de betenkelige sidene ved denne sponsingen, sier Berg.

Morten Blom trekker sammenligninger til andre organisasjoner, og spør retorisk om kreftforeningen i det hele tatt ville vurdere å ta imot økonomisk støtte fra tobakksindustrien.

– Det blir veldig bakvendt, mener Nammos Endre Lunde som fortsetter:

– Vi ønsker at de som vi sender ut på oppdrag har de største muligheter til å komme trygt hjem.

I år ligger SIOPS an til å gå med 600.000 kroner i underskudd, og det samme vil være situasjonen til neste år, opplyser nestlederen. Veteranorganisasjonen er helt avhengig av å hente inn eksterne midler. Den største økonomiske bidragsyteren er Forsvaret og Forsvarsdepartementet (FD).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I SIOPS siste offentlige regnskap (2017) fremkommer det at nesten tre-fjerdeler av alle forbundets tilskudd går over Forsvarsdepartementet (nesten 4 millioner kroner). Ytterligere 966.000 kom dette åtet som overskuddsmidler fra Norsk Tipping, mens kun 20.000 kom fra eksterne sponsorer.

Denne avhengigheten av Forsvaret ønsker nestlederen å endre på.

– Det jeg er er mest betenkt over er at SIOPS er så totalt avhengige av Forsvarsvardepartementets årlige bevilgning. Vi burde vært finansiert over statsbudsjettet, og da som en del av helsedepartementets budsjett, sier Morten Berg.

Generalsekretæren i SIOPS bekrefter at organisasjonen er helt avhengig av støtten fra Forsvaret, men at det ikke finnes noen alternativer i dagens situasjon.

– Men vi føler oss helt fri og uavhengig fra Forsvaret. De legger ingen bånd på oss, og vi fungerer som en kritisk vakthund for at både intensjoner og systemer fungerer, sier Øystein K. Wemberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må gjøre en etisk vurdering

Morten Blom er ikke glad for at veteranene er økonomisk avhengige av støtte fra Forsvaret, så han er ikke en prinsipiell motstander av at bedrifter støtter en veteranorganisasjon som SIOPS.

– Men skal man fiske etter bedriftsmedlemskap, så må man også gjøre etiske vurderinger av de enkelte bedriftene, mener han.

Det er ikke bare SIOPS som er avhengig av økonomisk støtte fra departementet. For til sammenligning fikk Norges største veteranorganisasjon, NVIO, hele 12,6 millioner kroner fra FD (2017). Trekker man fra 2 millioner i medlemskontingent og refusjoner, så utgjør det alt av inntekter.

--

Tirsdag kl 09.51: Korrigert sitater fra Nammo og rettet tall for selskapets omsetning i 2018