Klimabelønning, vindkraft, lokale klimakutt og nullvisjon for tap av biologisk mangfold

Delegatene til MDGs landsmøte har bestemt at et resolusjonsforslag om å sende vindkraftstriden til sjøs, skal behandles under helgens landsmøte.
Delegatene til MDGs landsmøte har bestemt at et resolusjonsforslag om å sende vindkraftstriden til sjøs, skal behandles under helgens landsmøte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra en liste med 68 forslag, ble disse fire sakene stemt frem av MDGs delegater og skal dermed behandles under landsmøtet i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag til søndag samles rundt 200 delegater fra Miljøpartiet De Grønne fra hele landet på Quality Hotel Expo i Akershus til landsmøte, som blir startskuddet for årets lokalvalg.

Landsstyret har lagt til grunn at næringspolitisk, matpolitisk og skolepolitisk resolusjon skal behandles på landsmøtet.

I tillegg har alle delegater fått mulighet til å stemme over hvilke fire øvrige innkomne resolusjoner de ønsker at skal behandles.

Avstemningen ble avsluttet ved midnatt.

De fire sakene som ble stemt frem, blant de totalt 68 innkomne resolusjonsforslag, var soleklare favoritter blant delegatene, får ABC Nyheter opplyst av MDG.

De fire sakene er:

Nullvisjon for tap av biologisk mangfold

Dette forslaget kommer i forlengelsen av FN-rapporten som ble publisert nylig, som tegner et dystert bilde, og konkluderer med at menneskers utnyttelse av naturen i økende grad går på bekostning av naturens evne til å gi oss mat, energi og materialer i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Norge har gjennom internasjonale avtaler og andre styringsverktøy det som skal til for å ivareta de livsviktige naturarealene til blant annet fjellreven. Likevel tillates uforsvarlig nedbygging av viktige naturarealer», heter det i resulusjonsteksten.

«På samme måte som MDG har tatt klimagrep, skal vi vise vei med en nullvisjon for tap av biologisk mangfold», heter det videre.

Klimabelønningsordningen KAF (Karbonavgift til fordeling) må løftes

MDG ønsker at man skal belønnes for å velge klimavennlig, en ordning man blant annet finner i Canada.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som er nytt nå er at partiet ønsker å åpne for lokale varianter av klimabelønning.

Det kan skje for eksempel ved at inntektene fra parkeringsavgifter på arbeidsplasser kan fordeles likt blant alle ansatte, slik at de som tar bussen eller sykler blir belønnet for innsatsen.

Eller: «En andel av bompengene kan gå til gratis/reduserte kollektivpriser, altså belønne miljøvennlige valg», heter det i resolusjonsteksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: MDG-topper vil fossil cruisetrafikk til livs

Vindkraft og naturvern

Etter at Rødt som første parti på sitt landsmøte vedtok et bastant nei til nye vindkraftprosjekter på land, kan MDG komme til å vedta en nesten like restriktiv innstilling.

Til gjengjeld vil partiets landsstyre ha landsmøtet med på en voldsom satsing på vindkraft til havs.

– Ja, vi har et veldig ambisiøst mål for hvordan Norge kan skape et nytt industrieventyr til havs. Både for å erstatte fossil energi i Norge og bidra til å fase ut fossil energi til Europa, uttalte nasjonal talsperson Arild Hermstad til ABC Nyheter mandag.

Les saken: MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs

Resolusjon om klimakutt i kommunene

Dette forslaget står flere av MDG-toppene bak.

Forslaget går ut på at man skal stille krav til klimakutt i kommunene, utvide kommunenes myndighet til å kutte utslipp, gi mer penger til klimakutt lokalt og gjøre offentlige innkjøp klimasmarte.

«Det stilles i dag ingen krav til kommunenes utslippskutt. Det nasjonale målet for 2030 må økes til 60 prosent innen 2030, og kommunene må bidra», heter det i resolusjonsteksten.

Les også: MDG-sjefens krav: Også kommunene må kutte klimautslipp