Vil ha felles politistasjon med svenskene

Arne Hammersmark i Innlandet politidistrikt ønsker å dele lokaler med svensk politi for å motarbeide organisert grensekriminalitet.
Arne Hammersmark i Innlandet politidistrikt ønsker å dele lokaler med svensk politi for å motarbeide organisert grensekriminalitet. Foto: Politiet og NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å bekjempe organisert kriminalitet ønsker politiet å opprette en felles norsk-svensk politistasjon ved Magnor. – Vi ønsker det, sier visepolitimester Arne Hemmersmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både norsk og svensk politi ivrer for å opprette en felles politistasjon på riksgrensen ved Magnor i Eidskog i Hedmark. Det er nødvendig for å bekjempe organisert smugling og kriminalitet, mener de.

– Vi anbefaler det og ønsker det, bekrefter Arne Hammersmark, visepolitimester i Innlandet politidistrikt, overfor ABC Nyheter.

Stasjonen vil bli unik i sitt slag. Hammersmark mener en slik stasjon også vil være fremtidsrettet, og har nå oversendt ønsket til Politidirektoratet (POD) for vurdering.

Etterretning

Etter planen skal nabolandenes politi dele bygningen og arbeidsoppgavene. I tillegg vil informasjonen flyte fritt mellom betjentene, hvis det ikke de ulike lands lovverk legger hindringer.

Forslaget om en slik felles politistasjon ble første gang offentlig omtalt i 2017 av NRK, og da var det ordførerne i kommunene Eidskog og Eda som var pådrivere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag siterer svenske SVT tollere som mener et slikt tiltak vil være fornuftig for å stanse smuglingen av særlig narkotika over det som også er EUs yttergrense.

– Det smugles mye narkotika, kjempemye alkohol og tyvegods. Ligaene holder til langs grensen. De har hus og gårder, og når det er grønt lys kjører de varene over grensen, sier Roger Nilsson ved tullverket (tollvesenet) i svenske Hån, til SVT.

Svenskene veldig positive

– Svensk politi er veldig for et slikt samarbeid, sier visepolitimester Arne Hammersmark.

Han mener en fysisk samlokalisering vil ha positiv effekt for på ulike politiområder som etterretning, forebygging og det operative arbeidet.

– Den største gevinsten vil nok være en mye bedre etterretning i grenseområdene. Dette er områder hvor folk bor spredt over et stort område med flere grenseoverganger, påpeker han.

– Blant kriminelle på et visst nivå er det en klar trend mot at de driver etterretning mot politi og tollvesen, for dermed å kunne krysse grensen når og hvor de mener det er fornuftig, sier Hammersmark.